Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας

Οι άνθρωποι πίσω από δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού Φλώρινας μάς μιλούν σκιαγραφώντας το τοπίο της χειμερινής γαστρονομίας και μας ξεναγούν στον τόπο τους.

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας

Οι άνθρωποι πίσω από δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού Φλώρινας μάς μιλούν σκιαγραφώντας το τοπίο της χειμερινής γαστρονομίας και μας ξεναγούν στον τόπο τους.

Θωμάς

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας - εικόνα 1

Το σπίτι της τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας
Το μικρό οικογενειακό μαγαζάκι στο Σκλήθρο που σέρβιρε μόνο κοτόπουλο σουβλιστό, ελληνικό καφέ και ρυζόγαλο πριν από 42 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό που διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα» τα τελευταία χρόνια. «Η συναρπαστική φύση του τόπου μας, το κρύο, οι λίμνες, οι φημισμένοι αμπελώνες μάς βοηθούν να δημιουργούμε πιάτα βασισμένα στην τοπική –και όχι μόνο– ελληνική κουζίνα», λέει ο κ. Νίκος Πασπάλης, γιος του ιδρυτή Θωμά Πασπάλη. Κλασικά πιάτα τα κατσικίσια κεφτεδάκια και οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια μελωμένα μάγουλα, αλλά όσο χειμωνιάζει το μενού του Θωμά «βαραίνει» για να συνοδεύσει τα ωραία Ξινόμαυρα κρασιά της περιοχής. Αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, κότσι αρνίσιο στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου –«το χωριό μας είναι πατατοχώρι» εξηγεί ο κ. Νίκος–, τηγανιά χοιρινή με σπιτική σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, ντόπιες σπαλομπριζόλες με πικάντικες σάλτσες. Σαράντα πιάτα καθημερινά και πάνω από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών κι όλα αυτά στη μέση του πουθενά, στην ακριτική Φλώρινα… Ο κ. Πασπάλης αγαπάει το μοναχικό χωριό του. «Μετά τη βόλτα στο Νυμφαίο, στον Αρκτούρο, στις λίμνες και στα οινοποιεία του Αμύνταιου, σερβίρουμε αυτήν την κουζίνα κοντά στο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Διότι αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και προσπαθούμε να το μοιραζόμαστε με τους φίλους επισκέπτες μας». Πραγματικά, η όμορφη σάλα που θυμίζει τραπεζαρία σπιτιού και το φιλικότατο και ταχύτατο σέρβις ακόμα κι όταν γίνεται... λαϊκό προσκύνημα δικαιώνουν τα λόγια του. Σκλήθρο, Φλώρινα, 2386031206.

Ναουμίδης

Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας - εικόνα 2

Τα deli της Βεγορίτιδας
Δικά τους βιολογικά λαχανικά, δικό τους ζυμωτό ψωμί και –το σημαντικότερο– μια μεγάλη σειρά από λιμνίσια delicatessen που ετοιμάζει η δωδεκαμελής οικογένεια Ναουμίδη: καπνιστός κυπρίνος και πατέ από τα αβγά του, πέστροφα καπνισμένη με ξύλο βελανιδιάς, καπνιστός σολομός και γριβάδι. Όπως λέει ο Πέτρος Ναουμίδης, που στο λιθόχτιστο εργαστήρι του παρασκευάζει τις περίφημες μουστοπιπεριές (τουρσί πιπεριάς σε μούστο) και άλλες νοστιμιές με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, «η ανάγκη που μας οδήγησε ν’ αναδείξουμε τις τοπικές συνταγές ήταν η επιθυμία μας να αφηγηθούμε στον επισκέπτη την ιστορία του τόπου μέσα από λίγες μπουκιές φαγητού». Ο Άγγελος Ναουμίδης που βασιλεύει στην κουζίνα του «Ναουμιδη», απ’ την άλλη, ετοιμάζει για το χειμώνα άγρια πάπια με πικραμύγδαλα και ραβιόλια, βελουτέ πιπερόσουπα με τοπικά μανιτάρια φλογέρα και βασιλομανίταρο, καπνιστό κυπρίνο με αποξηραμένα άνθη βουνού, σαλιγκάρια με πέστο και άλλα ωραία, όπως η τεράστια μαλακή σπαλομπριζόλα. «Ο τόπος μας είναι ευλογημένος λέει ο Πέτρος. Μια βόλτα στο Μονοπάτι του Μαύρου Δάσους, δίπλα στα ποταμάκια με τις άγριες πέστροφες και τις ποταμίσιες καραβίδες και τις πέρδικες και τους λαγούς να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα σου και ένα πρωινό ψάρεμα με την πλάβα (βάρκα) στη Βεγορίτιδα, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον ταξιδέψει μέχρι εδώ πάνω». Επιβάλλεται βεβαίως μια επίσκεψη στα οινοποιεία του Αμύνταιου, για μια γευσιγνωσία των περίφημων κρασιών. Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061438, 2386061238

Τι να δείτε στη Φλώρινα εδώ

Που να μείνετε στη Φλώρινα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι μας περιμένει φέτος στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι;

Δείτε εντός αναλυτικά τις δράσεις της φετινής διοργάνωσης που έχει ως θεματική το σύνθημα "Έλα στο Φως".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/01/2025

Στη Χίο υλοποιεί το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών

Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25.000.000 ευρώ πραγματοποιούνται την τελευταία 5ετία στο νησί.

Γροιλανδία: Όσα αξίζει να ξέρουμε για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Από την πολιτική της σύνθεση μέχρι την γεωλογία και τα ακραία κλιματολογικά φαινόμενα, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου.

Nέο δρομολόγιο μεταξύ Λος Άντζελες και Αθήνας ενισχύει το δίκτυο της Norse Atlantic

Το νέο δρομολόγιο αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει νέους προορισμούς προς την αγορά των ΗΠΑ, με οικονομικές επιλογές ναύλων.

Οι καλύτεροι προορισμοί για φαγητό το 2025

Το 2025, οι λάτρεις της γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε γευστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία.

Τουρισμός για όλους 2025: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα και τι αλλάζει

Το πρόγραμμα έρχεται να προσφέρει μια σημαντική οικονομική ανάσα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν διακοπές σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από αυξημένες επιδοτήσεις που αγγίζουν έως και τα 600€.

Κωνσταντινούπολη: 72 ώρες στην Πόλη των πόλεων

Τι να δεις και τι να φας, για ένα χορταστικό long weekend στην εξωτική μητρόπολη της διπλανής πόρτας.