Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη

Όσοι επισκέπτονται πλέον την Πόλη επιβάλλεται, εκτός από την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί, να δουν ακόμη ένα «μνημείο». Χάρη στον Ορχάν Παμούκ, η Κωνσταντινούπολη μόλις απέκτησε ένα μουσείο-συναξάρι της αστικής ζωής της.

Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη

Όσοι επισκέπτονται πλέον την Πόλη επιβάλλεται, εκτός από την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί, να δουν ακόμη ένα «μνημείο». Χάρη στον Ορχάν Παμούκ, η Κωνσταντινούπολη μόλις απέκτησε ένα μουσείο-συναξάρι της αστικής ζωής της.

Πήγαμε στο νέο Μουσείο Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη - εικόνα 1

Τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκατρείς γόπες, ένα μισο-δαγκωμένο χωνάκι, μερικά μπιμπελό, κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ένα πιατάκι με ντολμαδάκια: αυτά είναι τα εκθέματα που θα συναντήσετε στο παλιό κόκκινο τρίπατο σπίτι της συνοικίας Κουκούρτσουμα, εκεί όπου στεγάζεται από τον Απρίλιο το Μουσείο της Αθωότητας. Επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ συνέλεγε αντικείμενα και ταυτόχρονα έγραφε το ογκώδες μυθιστόρημά του «Το Μουσείο της Αθωότητας». Σε αυτό ένας άντρας μαζεύει επί τριάντα χρόνια τα αντικείμενα που άγγιξε η γυναίκα την οποία αγάπησε, βρίσκοντας έτσι παρηγοριά για το χωρισμό τους. Δρασκελίζοντας την απόσταση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την κυριολεξία, ο Παμούκ εγκαινίασε φέτος και το ομώνυμο μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα αντικείμενα που συνέλεγε ο ήρωας-alter ego του. Ακούγεται ιδανικό marketing trick για τις πωλήσεις του μυθιστορήματος. προσωπικά το πρώτο που έκανα επιστρέφοντας από την Πόλη ήταν να το αγοράσω (εκδ. Ωκεανίδα). Όμως το μουσείο υπερβαίνει το ίδιο το μυθιστόρημα, λειτουργώντας σαν κιβωτός μνήμης η οποία επιβεβαιώνει τη φράση του Οβίδιου: «Υπάρχουν δάκρυα για τα πράγματα». Τα πιο ασήμαντα αντικείμενα που περιβάλλουν τις ζωές μας είναι φορείς μνήμης, έχουν τη δική τους ζωή, το δικό τους «πάθος». Και οι 83 προθήκες του μουσείου, όσες και τα κεφάλαια του μυθιστορήματος, περιέχουν ευτελή αντικείμενα, αλλά μαζί και τις πολύτιμες μνήμες μιας απολεσθείσας αστικής ζωής, εκείνης των δεκαετιών 1970-80. (Πληροφορίες: www.masumiyetmuzesi.org)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.