όλοι πάνε... Ύδρα
Πάμε σαν άλλοτε. Η Ύδρα είναι στη μόδα ξανά. Το φετινό καλοκαίρι μάλιστα καλείται να εκπροσωπήσει την ομορφιά και την αρχοντιά των νησιών μας στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες της Αθήνας που θα την εντάξουν στο πρόγραμμα των κοντινών τους αποδράσεων. Πάρτε λοιπόν μια γεύση πριν ξεχειλίσουν από κόσμο τα υπέροχα σοκάκια της: ό,τι οφείλετε να ξέρετε για την Ύδρα σε ένα ρεπορτάζ... pocket edition!
Πού; Δίπλα μας, μιάμιση ώρα δρόμο από τον Πειραιά. Πας το πρωί και έρχεσαι το βράδυ. Γιατί; Δεν ρωτάνε τέτοια. Πριν ανοιχτούμε στα βαθιά νερά του Αιγαίου βουτάμε πρώτα στην... αυλή μας. Κι όταν αυτή είναι τόσο όμορφη, μας γίνεται λιγάκι και συνήθεια. Ποιοι άλλοι πάνε; Ρομαντικοί και ερωτευμένοι weekenders, καλλιτέχνες που έχουν αγοράσει εδώ ένα υπέροχο καπετανόσπιτο, low profile επιχειρηματίες. Την Κυριακή το πρωί, ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες, μπορεί να τύχετε και σε απόβαση ΚΑΠΗ. Η καλύτερη διαμονή; Bouayia (22980/52869): Μικρό ξενοδοχείο που θυμίζει περισσότερο σπίτι παρά ξενώνα. Παραδοσιακό στυλ, με παλιά κειμήλια της οικογένειας και αντίκες. Bratsera (22980/53971): Ατμοσφαιρικός ξενώνας σ' ένα ανακαινισμένο υδραίικο σπίτι του 1750 και σ' ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σφουγγαριών του 1890, γύρω από μια όμορφη αυλή με κήπο και πισίνα. Hydroussa (22980/52400): Το παλιό Ξενία της Ύδρας ανακαινίστηκε. Αρχοντική ατμόσφαιρα στην κεντρική σάλα με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τις αντίκες. Mistral (22980/52509, 22980/53411): Άνετο και φιλικό ξενοδοχείο 18 δωματίων σ' ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο, που χτίστηκε στη θέση παλιού αρχοντικού του 1817 διατηρώντας την ντόπια αρχιτεκτονική. Ορλώφ (22980/52564, 22980/52495): Όμορφο boutique hotel που διατηρεί ανέπαφη την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατοικίας του Ρώσου διπλωμάτη Γεωργίου Ορλώφ. Μιράντα (22980/52230, 22980/53953): Μικρός ξενώνας 14 δωματίων διαφορετικού μεγέθους και διακοσμητικού ύφους (κάτι μεταξύ παραδοσιακού και art deco), με θέα στον κήπο και τον οικισμό.
Πώς περνώ τη μέρα μου; Ξεχνάς τα τακούνια στον Πειραιά, βγαίνεις στο πιο κουκλίστικο λιμάνι του Αργοσαρωνικού και ύστερα εύχεσαι ο χρόνος να κυλάει αργά. Όσοι έχουν πιάσει θέση στα σεπαρέ του όμορφου cafe-trattoria Il Posto συνοδεύουν τον καπουτσίνο φρέντο τους με κάποιο από τα νοστιμότατα breakfast, ενώ στο "πρώτη θέση-λιμάνι" Porto Fino καμία παρτίδα τάβλι δεν ολοκληρώνεται χωρίς ένα κομμάτι σπιτικού κορμού σοκολάτας. Τα ερωτευμένα ζευγαράκια αρχίζουν το sightseeing στα στενά σοκάκια και τα μουσεία. Μόλις ο ήλιος αρχίσει να καίει, οι ουρές που σχηματίζονται μπροστά από το ρολόι, στο κέντρο του λιμανιού, σηματοδοτούν ότι ήρθε η ώρα του μπάνιου. Από εδώ αναχωρούν τα καϊκάκια και τα θαλάσσια ταξί για τις παραλίες του νησιού, που δεν είναι πλέον προνόμιο των σκαφάτων. Μέχρι πρότινος, μπάνιο στην Ύδρα σήμαινε κυρίως βουτιές από τα βράχια στην άκρη του λιμανιού, κάτω από τα beach bar Σπηλιά και Ydronetta ή στις γειτονικές πλαζ Καμίνια και Mira Mare. Από το προηγούμενο καλοκαίρι όμως, οι απομακρυσμένες και πιο εξωτικές παραλίες Μπίστι και Άγιος Νικόλαος, που συνδυάζουν ψιλό βότσαλο και πεύκο, απέκτησαν ομπρέλες, σνακ μπαρ και τακτική συγκοινωνία με το λιμάνι, οπότε οι επιλογές για μπάνιο πληθαίνουν. Πιο κοντά στο λιμάνι, η οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία του Βλυχού συνδέεται κι αυτή μαζί του με τακτική συγκοινωνία, είναι εξίσου δημοφιλής, αφού μπορείς να συνδυάσεις το μπάνιο με προσεγμένο φαγητό στο όμορφο bar-restaurant Ενάλιον. Και φαγητό; Ιταλική κουζίνα στο Caprice, ένα από τα πιο ρομαντικά bar restaurant του νησιού. Στο Ενάλιον, στην παραλία του Βλυχού (οι ιδιοκτήτες μαθαίνουμε πως λειτουργούν από φέτος και το Moita). Ελληνική μαμαδίστικη κουζίνα στο Πορφύρα. Θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια στο Sunset (ναι, από εδώ το ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχο). Ατμοσφαιρικό δείπνο με ψάρι και ελληνικές γεύσεις στη Veranda. Από τις γραφικές ταβερνίτσες με τις κουκλίστικες αυλές μπείτε στο Γειτονικό (Χριστίνα) και δοκιμάστε κυδωνάτο και κλασικό υδραίικο χαλβά, στην Κονδυλένια (μετά το μπάνιο στα Καμίνια), καλοφτιαγμένους μεζέδες στον Μανόλη, ατμόσφαιρα κάτω από την κληματαριά στο cult Στέκι.
Οι νύχτες μου; Ο all-time classic Πειρατής είναι το ροκ μπαρ του νησιού, αν και πλέον η κονσόλα παίζει και πιο mainstream pop ήχους, ενώ το Nautilus, λίγο πιο κάτω, ξεσηκώνει τη νεολαία με τα τελευταία ελληνικά χιτάκια, που μπορείς να τα χορέψεις στο κοσμοπλημμυρισμένο εσωτερικό ή να τα ακούσεις αραχτός στα τραπέζια στο μόλο, δίπλα στα καϊκάκια. Στο ίδιο μουσικό ύφος κινείται και ο γειτονικός Saronicos, το club του νησιού, με σήμα κατατεθέν τη βάρκα-καναπέ στην είσοδο. Πιο low profile, το Amalour, στο ισόγειο ενός αρχοντικού του 1814 σ' ένα από τα κεντρικά σοκάκια, ενδείκνυται για χαλαρές, παρεΐστικες καταστάσεις συνοδεία ενός κοκτέιλ banana colada και έθνικ-τζαζ μουσικής. Τι να αγοράσω; Κοσμήματα από την Έλενα Βότση (φέτος είναι η χρονιά της, αφού είναι η δημιουργός που υπογράφει τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων). Έθνικ κομμάτια από το Λουλάκι, προχωρημένα νεανικά αξεσουάρ από το Speak Out, επώνυμες δημιουργίες από το Studio Hydra. Και φυσικά κανείς δεν φεύγει από την Ύδρα χωρίς ένα κουτί αμυγδαλωτά Τσαγκάρης. Πώς θα πάω; Με πλοίο ή δελφίνι από τον Πειραιά: Λιμεναρχείο Πειραιά, 2104117341, Hellas Flying Dolphins 2104199000, Saronic Flying Dolphins 2104190233. TIPS