THERMAE BATH SPA

Αν η πόλη Spa της Ελβετίας είναι αυτή που "χάρισε" το όνομά της στην απόλυτη τάση αναζωογόνησης της εποχής, το Bath της Αγγλίας είναι αυτή που ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με την έννοια των ιαματικών λουτρών. Οι Άγγλοι με μια κίνηση ματ επαναφέρουν τα φημισμένα ιαματικά νερά στο επίκεντρο πασπαλίζοντάς τα με τη χρυσόσκονη της εποχής...

THERMAE BATH SPA

THERMAE BATH SPA

Preview στη χλιδή

Αν η πόλη Spa της Ελβετίας είναι αυτή που "χάρισε" το όνομά της στην απόλυτη τάση αναζωογόνησης της εποχής, το Bath της Αγγλίας είναι αυτή που ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με την έννοια των ιαματικών λουτρών. Οι Άγγλοι με μια κίνηση ματ επαναφέρουν τα φημισμένα ιαματικά νερά στο επίκεντρο πασπαλίζοντάς τα με τη χρυσόσκονη της εποχής. Αν και το Thermae Bath Spa θα λειτουργήσει το φθινόπωρο, εδώ και δύο χρόνια έχει καταφέρει να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του. Πριν από λίγες μέρες άρχισαν μάλιστα και οι κρατήσεις. Οι αληθινοί maniac των spa ας σπεύσουν.

THERMAE BATH SPA - εικόνα 1

Σε μια εποχή που κάθε ινστιτούτο ομορφιάς μετονομάζεται σε spa εν μια νυκτί προσθέτοντας στο πρόγραμμά του θεραπείες εμπνευσμένες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης και μπουκαλάκια που κλείνουν μέσα τους τις ευεργετικές δυνάμεις του νερού, του αλατιού ή των φυκιών, το Bath έρχεται να μας θυμίσει την αρχική σημασία της λέξης spa αξιοποιώντας τις θερμές ιαματικές πηγές που θεωρείται ότι αναβλύζουν εδώ από τα προϊστορικά χρόνια με ένα υπερσύγχρονο και, όπως θα περίμενε κανείς, σούπερ ντιζαϊνάτο κέντρο υδροθεραπείας. Χωρίς να αρκείται στους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην πανέμορφη αγγλική πόλη-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με περίφημα ρωμαϊκά λουτρά-αξιοθέατο, το Bath κάνει μια κίνηση ματ έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον του ταξιδιού βρίσκεται στην εξειδίκευση μέσω της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, με τη μόδα των spa να μεσουρανεί στην ταξιδιωτική και day life ατζέντα και τους κορεσμένους καταναλωτές να μην αρκούνται πλέον στην ταμπέλα "spa", αλλά να αγωνιούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ξεχωρίσει το αυθεντικό.

THERMAE BATH SPA - εικόνα 2

Στην περίπτωση του Bath οι πρώτες ύλες μιλάνε από μόνες τους - τα επιβλητικά ρωμαϊκά λουτρά αλλά και το Bath Royal Mineral Water Hospital, που λειτουργούσε εδώ από το 1739 μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, είναι ορισμένα από τα πιστοποιητικά γνησιότητας για τις ευεργετικές ιδιότητες των θερμών πηγών.

Το νερό που αναβλύζει εδώ έχει θερμοκρασία 47ο C και περιέχει 43 μέταλλα, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι το κάλιο και ο σίδηρος. Η πόλη είχε μάλιστα ταυτιστεί τόσο στη συνείδηση του κόσμου με τις ιαματικές πηγές του παρελθόντος, που δεν είναι λίγα τα περιστατικά τουριστών που έρχονταν με τις πετσέτες τους στα ρωμαϊκά λουτρά του Bath, που είναι σήμερα αρχαιολογικός χώρος-μουσείο, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να κάνουν μπάνιο. Οι master του τουριστικού μάνατζμεντ Βρετανοί δεν θα μπορούσαν λοιπόν να χάσουν την ευκαιρία να αναγεννήσουν το spa του Bath - μη βλέπετε που εμείς ακόμη αναστηλώνουμε τα εκπληκτικά μεσοπολεμικά λουτρά της Καλλιθέας στη Ρόδο... Ο αρχιτέκτονας που επιλέχθηκε ήταν ο Nicholas Grimshaw, ο άνθρωπος πίσω από το λονδρέζικο Waterloo Station, τον ultra-modern τερματικό σταθμό του τρένου Eurostar.

THERMAE BATH SPA - εικόνα 3

Αν κρίνουμε από το σταθμό αλλά και από τις μακέτες του Thermae Bath Spa, το αγαπημένο υλικό του Grimshaw, το γυαλί, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, με αποκορύφωση την ανοιχτή θερμαινόμενη πισίνα της οροφής, όπου μπορείς να κολυμπάς απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης με τον επιβλητικό καθεδρικό σε πρώτο πλάνο. Τα Ρωμαϊκά Λουτρά, από τα οποία το Spa δεν απέχει παρά εκατό μέτρα, αλλά και τα κτίρια του 18ου αιώνα, μια εποχή κατά την οποία η πόλη είχε γνωρίσει ιδιαίτερη ακμή, εμπνέουν διακοσμητικά το σύγχρονο spa, παρ' όλα αυτά όμως η ζυγαριά γέρνει αρχιτεκτονικά προς το high tech. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσφερόμενες θεραπείες - τελευταία λέξη της μόδας, όπως τα δωμάτια των ατμόλουτρων, καθένα από τα οποία προσφέρει και διαφορετική μέθοδο αρωματοθεραπείας, με ατμούς που πηγάζουν από ένα υποβλητικά φωτισμένο σιντριβάνι ζεστού νερού, ή οι πισίνες για watsu, μια μορφή μασάζ siatsu με τη χρήση του νερού, και βέβαια το εστιατόριο με προϊόντα

βιολογικής καλλιέργειας που υπάρχει μέσα στο κέντρο. To ιστορικό και πανέμορφο Bath με την αναβίωση του Bath Spa επιχειρεί μια μοναδική σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα ή, με άλλα λόγια, μοιάζει να λέει: ελάτε να δείτε τι σημαίνει αληθινό spa.

Διαμονή

THERMAE BATH SPA - εικόνα 4

Υπάρχουν αρκετά πολυτελή weelness hotels στο Bath που διαθέτουν spa, χωρίς βέβαια να κάνουν χρήση του νερού των ιαματικών πηγών, όπως το Bath Spa Hotel (0044 (0) 8704008222, www.bathspahotel.com) μέσα σε πολύ όμορφους κήπους στο κέντρο της πόλης που διαθέτει και σύνδεση με λεωφορειάκι με το Thermae Bath Spa. Επίσης spa διαθέτει και το Bath Priory Hotel (0044 (0) 1225331922, www.thebathpriory.co.uk ), ενώ το Lucknam Park (0044 (0) 1225742777, www.lucknampark.co.uk ) συνδυάζει τις θεραπείες αναζωογόνησης με το εντελώς relaxing περιβάλλον μιας εξοχικής έπαυλης μες στη φύση λίγο έξω από την πόλη.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr
Ιnfo

Thermae Bath Spa, Bath Street, 0044 (0) 1225331234, www.bathspa.co.uk Για κρατήσεις: reservations@thermaebathspa.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.