Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι

Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του υπό κατασκευήν σκέπαστρου ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έχει, επιτέλους, ξανανοίξει. Ευκαιρία να το (ξανα)επισκεφθείτε και να κάνετε πρώτοι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι

Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του υπό κατασκευήν σκέπαστρου ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έχει, επιτέλους, ξανανοίξει. Ευκαιρία να το (ξανα)επισκεφθείτε και να κάνετε πρώτοι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι - εικόνα 1
φωτό Δέσποινα Αλιφραγκή

To μοναδικό με το Ακρωτήρι είναι ότι μια βόλτα αρκεί για να εισπράξεις τη μεγαλοπρέπεια του προϊστορικού πολιτισμού που άκμασε σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου εκείνης της εποχής. Ακόμη και χωρίς τις περίφημες τοιχογραφίες να κοσμούν τους τοίχους, τα διώ-ροφα και τριώροφα σπίτια και οι ξεστές (κυρίως δημόσια κτίσματα από πελεκητές πέτρες) είναι εντυπωσιακά. Αν όμως θέλετε να πάτε… διαβασμένοι, η καλύτερη εισαγωγή είναι μια βόλτα από το πρότυπο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, όπου με απόλυτα σύγχρονο και αφαιρετικό τρόπο δίνεται η ιστορία του, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι μνημειώδεις τοιχογραφίες, οι οποίες –ως το αρχαιότερο δείγμα μεγάλης ζωγραφικής στον ευρωπαϊκό χώρο– αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία της τέχνης.

Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου εντάσσεται απόλυτα στο τοπίο – έχει ανθίσει ήδη μεγάλο μέρος των φυτών που έχουν φυτευτεί πάνω του. Τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα της οροφής σε Βορρά και Νότο εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αέρα τις νυχτερινές ώρες, ώστε ο χώρος να δροσίζεται με φυσικό τρόπο, ενώ επιτρέπουν την είσοδο του ήλιου για το φυσικό φωτισμό. Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων, ενώ έχει προβλεφθεί και ειδική διαδρομή για ΑμεΑ.

Αξίζει να σταματήσετε στην ξεστή 2, όπου σώζεται η μοναδική εσωτερική πέτρινη σκάλα (οι περισσότερες ήταν ξύλινες, γι’ αυτό δεν έχουν διατηρηθεί). Ιδιαίτερα προχωρημένο ήταν και το αποχετευτικό σύστημα, όχι μόνο ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την έκταση της ανάπτυξής του σε όλα τα οικήματα. Οι προϊστορικοί κάτοικοι του Ακρωτηρίου είχαν τουαλέτες στο δεύτερο όροφο! Δείτε τον ενσωματωμένο στον τοίχο πήλινο αγωγό πριν από την τριγωνική πλατεία. Αντίθετα με τις μινωικές πόλεις, εδώ συναντάμε έναν πολιτισμό με πιο ανθρώπινο πρόσωπο και καλύτερη κατανομή πλούτου. Παρατηρήστε την Οικία του Ναυάρχου, στο δεύτερο όροφο της οποίας βρέθηκε ένας αργαλειός. Πιστεύεται ότι ο δρόμος αυτός κατέληγε στο λιμάνι. Από το παράθυρο του ίδιου κτίσματος φαίνεται κι ένα γύψινο εκμαγείο κρεβατιού, από το οποίο συμπεραίνουμε ότι οι Ακρωτηριανοί ήταν μικρόσωμοι. τουλάχιστον ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι από αυτά που έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής ήταν στολισμένο με τοιχογραφίες.

Ωστόσο, παρότι το Ακρωτήρι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αμφιβάλλουμε αν το τόσο σημαντικό νέο της απόδοσής του στο κοινό αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος δημοσιογράφος από το εξωτερικό να μάθει περισσότερα στοιχεία, δεν θα τα καταφέρει. Εδώ εμείς χρειαστήκαμε αρκετές ώρες και πάνω από δέκα τηλεφωνήματα στις αρμόδιες αρχές του νησιού και της Αθήνας για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες, με πενιχρά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είχε την τιμητική της στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel

Τι κρατάμε από το ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
21/11/2024

"Γκιομπεκλί Τεπέ": Έκθεση στο Κολοσσαίο για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Μια καθηλωτική εμπειρία που αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η φετινή τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες ανέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις στα έσοδα των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης.

Αράχοβα: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 14 κορυφαίους στην Ευρώπη για το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό TimeOut.

Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

Τα αποτελέσματα της 37ης Ετήσιας Έρευνας του κοινού του Condé Nast Traveler καλύπτουν περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανακαλύπτοντας την Κεντρική Ευρώπη: Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα σε μια μαγευτική περιήγηση

Πήγαμε σε τρεις από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ζήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, τέχνη και αξέχαστες στιγμές.

Ανταπόκριση απ’ τη World Travel Market 2024: Προορισμοί και τάσεις

Η πιο πετυχημένη WTM έως τώρα συγκέντρωσε και πάλι στο Λονδίνο μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας του ταξιδιού για συζητήσεις με κριτική σκέψη και ανεβασμένη διάθεση.