Μέτσοβο

Με καινούργιες αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες και την Εγνατία να φέρνει στο χωριό νέους επισκέπτες, το αρχοντικό βλαχοχώρι διεκδικεί ξανά την προσοχή μας, χωρίς να χάνει τον αυθεντικά ρουστίκ χαρακτήρα και τη ζεστασιά του.

Μέτσοβο

Με καινούργιες αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες και την Εγνατία να φέρνει στο χωριό νέους επισκέπτες, το αρχοντικό βλαχοχώρι διεκδικεί ξανά την προσοχή μας, χωρίς να χάνει τον αυθεντικά ρουστίκ χαρακτήρα και τη ζεστασιά του.

Μέτσοβο - εικόνα 1
«La Munte», τελευταία

ξενοδοχειακή άφιξη στο Μέτσοβο

Μόνιμη η συγκέντρωση φανατικών επισκεπτών και ντόπιων στην πλατεία του χωριού. Όρθιοι οι περισσότεροι, μπροστά στα ξύλινα τραπέζια, να τρώνε σουβλάκι στο χέρι ή κοντοσούβλι στα «5Φ», διαχρονικό hot spot, κίνητρο ακόμα και για ημερήσια εκδρομή για τους Τρικαλινούς και τους Γιαννιώτες. Αυτή η κλασική εικόνα παραμένει αναλλοίωτη μες στα χρόνια. Ο «μαγικός» δρόμος της Εγνατίας, όμως, έφερε πιο κοντά το Μέτσοβο στις γύρω πόλεις αλλά και στους τουρίστες από όλη τη χώρα που αναζητούν εικόνες και ατμόσφαιρα γνήσιου χειμωνιάτικου τοπίου. Εκεί πάντα καπνίζουν τα τζάκια, εκεί πάντα η πάχνη κρέμεται πάνω από τις στέγες των αρχοντικών. Οι ντόπιοι φορούν ακόμα τις βαριές παραδοσιακές στολές τους τιμώντας τη βλάχικη καταγωγή τους και μιλούν τη γλώσσα τους, όχι για να εντυπωσιάσουν τους τουρίστες αλλά στις καθημερινές τους κουβέντες. Οι Μετσοβίτισσες με τα χαρακτηριστικά μαντίλια και τις ποδιές τους ανεβοκατεβαίνουν τα στενά σοκάκια, ενώ τα σπίτια τους μοσχομυρίζουν από τις παραδοσιακές πίτες που ψήνονται στους φούρνους. Τα μικρομάγαζα πωλούν ξύλινα σουβενίρ –άλλα καλόγουστα και αυθεντικά και άλλα βιομηχανοποιημένα–, παραδοσιακές στολές, τα διάσημα τυριά του χωριού με πρωταγωνιστή το μετσοβόνε, ντόπια λουκάνικα αλλά και κρέατα. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με κύρια στοιχεία την πέτρα και το ξύλο.

Μέτσοβο - εικόνα 2
«Κατώγι Αβέρωφ»

Χαρακτηριστικά δείγματα –και αξιοθέατα του χωριού– είναι το Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, με το περίφημο Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης, και η Πινακοθήκη Αβέρωφ, με μια μόνιμη έκθεση 250 έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Το Μέτσοβο είναι ιδανική βάση για εκδρομές σε μοναδικά τοπία. Η γαλαζοπράσινη λίμνη του Αώου, με τα κοπάδια των αγελάδων να βόσκουν στις όχθες της, είναι στάνταρ στάση στο δρόμο προς την πανέμορφη Βωβούσα. Άλλοι βάζουν πλώρη για τα Κατσανοχώρια, για βόλτες με άλογα, ενώ οι πιο τολμηροί συνεχίζουν μέχρι τα Τζουμέρκα, για να επισκεφτούν τη Μονή Κηπίνας και τους Καλαρίτες.

Διαμονή

Μέτσοβο - εικόνα 3

Must η επίσκεψη και η διαμονή στο «Κατώγι Αβέρωφ». Χτισμένο μες στο πράσινο, με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική παράδοση αλλά μοντέρνα διακοσμητική ματιά, το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο της οικογένειας και είναι εμπνευσμένο από το κρασί. Διαθέτει 15 δωμάτια, που διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά (2656042505, www.katogihotel.gr).

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην περιοχή είναι και το ξενοδοχείο «La Munte», μόλις 7 χλμ. από το κέντρο του Μετσόβου στο χωριό Ανήλιο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δίνει το στίγμα της, η πέτρα και το μοναστηριακό ύφος κυριαρχούν εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό η μίνιμαλ διακόσμηση

ξεκουράζει (2656029030-4,

www.lamunte.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Διήμερο στη Νεμέα με οινική αφορμή

Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με τις "Μεγάλες μέρες της Νεμέας" που επιστρέφουν για εικοστή χρονιά κι αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2024

4 άγνωστες παραλίες κοντά στην Αθήνα για να ανακαλύψετε αυτό το Σαββατοκύριακο

Ανακαλύψτε τέσσερις μοναδικές παραλίες κοντά στην Αθήνα για γρήγορες αποδράσεις.

Έρχεται το πρώτο πολυθεματικό φεστιβάλ Κορινθίας

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις live cooking.

Τάρτου: Φιλιά απ’ τη ρομαντική φοιτητούπολη της Εσθονίας

Aπ' το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Εσθονίας στην τέχνη του δρόμου, μετρήσαμε οκτώ λόγους που μάς δελεάζουν ν’ ανακαλύψουμε μία απ’ τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024.

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Για 14η χρονιά είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί στην Πάρο το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Μάρπησσας.

4 κοντινά νησιά για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

4 προορισμοί που θα σε κάνουν να ψάξεις για το επόμενο καράβι, καθώς το ταξίδι είναι λιγότερο από δύο ώρες.

Μπανγκόκ: Η ασιατική "Πόλη των Αγγέλων"

Μεγαλοπρεπή μνημεία πολιτισμού, θεόρατοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες, πλωτές και υπαίθριες αγορές, θεατράλε γαστρονομικές αλητείες και street food ντελικάτσες με τοπική ούγια χτίζουν τον πληθωρικό μύθο ενός από τους πιο κουλ προορισμούς της νοτιανατολικής Ασίας.