Βαρκελώνη

Επιστρέφοντας γι’ ακόμη μία φορά στη δημοφιλή μποέμικη πόλη, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος βρίσκει ότι η Βαρκελώνη είναι η πιο αισθησιακή βιτρίνα φαγητού στην Ισπανία.

Βαρκελώνη

Επιστρέφοντας γι’ ακόμη μία φορά στη δημοφιλή μποέμικη πόλη,

ο Δημήτρης Αντωνόπουλος βρίσκει ότι η Βαρκελώνη είναι η πιο αισθησιακή

βιτρίνα φαγητού στην Ισπανία.

Βαρκελώνη - εικόνα 1
Υπαίθρια αγορά στη σκιά της Santa Maria del Pi (© Anna Serrano/Grand Tour/Corbis/Apeiron)

Eίναι λατρεμένη, είναι κουκλάρα, είναι αισθησιακή και την τελευταία δεκαετία την επισκέπτομαι τουλάχιστον

μία φορά το χρόνο.

Δεν μοιάζει με άλλη ­ευρωπαϊκή πόλη η Βαρκελώνη. Διαθέτει έναν παράξενο συνδυασμό αλλοτινής αρχοντιάς, διαρκούς μποεμισμού, κυριλέ κομψότητας, hip hop αυθορμητισμού, προχωρημένης κοινωνικής ευαισθησίας, έθνικ αποχρώσεων, καλλιτεχνικής και γαστρονομικής αβανγκάρντ – και όλα αυτά χρωματισμένα με το ανυπότακτο πνεύμα και την εκρηκτική αρχιτεκτονική της. Μην τους ακούτε που θαυμάζουν την αναγέννηση της παραλίας λόγω Ολυμπιακών στην Ελλάδα.

Καλή είναι η παραλία, δεν λέω, αλλά

η ψυχή της Βαρκελώνης κρύβεται στην... κοιλιά της.

Βαρκελώνη - εικόνα 2
Η μποέμ ατμόσφαιρα χρωματίζει την πόλη (© laif/www.iml.gr)

Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί προσπαθώ να μπω στο μυαλό του Πέπε Καρβάλιο. Ο γκουρμέ ντετέκτιβ του Μονταλμπάν ήταν φανατικός της «μητέρας των ισπανικών αγορών» Mercat de La Boqueria. Δεν είναι η πιο όμορφη αρχιτεκτονικά, είναι όμως η πιο ζωντανή, εμβληματική

κι ερεθιστική αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Είναι τόσο η κοιλιά όσο και η καρδιά της Βαρκελώνης, ό,τι πρέπει για οφθαλμόλουτρο ολοζώντανων νεκρών φύσεων φαγητού... Το στέκι του Καρβάλιο, ωστόσο, αλλά και του Ferran Adria, είναι το θρυλικό tapas bar της αγοράς, το περίφημο «Pinotxo» («Πινόκιο»). Βρίσκεται σε μια γωνιά της (απέναντι από την κύρια είσοδο στην πλευρά της Ramblas), σε πόστο περιζήτητο και με ηγετική μορφή τον cult Pinotxo, κατά κόσμον Juanito Bayen, αγέραστο, ακούραστο, χαμογελαστό, με τα αραιά μαλλιά του καρφάκια και το παπιγιόν άψογα δεμένο. Πάντα ζητάω navajas (αμμοσωλήνες) εδώ. αφού έχω ήδη δει τα κελύφη-μαχαίρια αυτών των οστράκων σε δεματάκια στα ψαράδικα, με τη ζουμερή τους σάρκα να ξεχειλίζει, γεύομαι κατόπιν τη φινέτσα τους περασμένη από το γκριλ και ρουφάω

το ζουμάκι τους.

Βαρκελώνη - εικόνα 3
«Comerc 24»: η φαντεζί και δημιουργική πλευρά της γαστρονομίας

Τα chipirones en su tinta –μικρά καλαμαράκια στο μελάνι τους ή με conmangetes (φασόλια)–,

ο αφράτος κοκκινιστός πατσάς και τα ρεβίθια (garbanzos) με λευκό καταλανικό λουκάνικο botifarra είναι πιάτα που μου αρέσουν πολύ και τα συνοδεύω με μπόλικα ποτήρια αφρώδους ισπανικού κρασιού Cava. Λίγο πιο αριστερά βρίσκεται άλλο ένα διάσημο tapas bar, το «El Quim de la Boqueria». παρότι προσωπικά προτιμώ το «Pinotxo» για τη φάση, οφείλω να ομολογήσω ότι στο «El Quim...» μπορείτε να βρείτε, εκτός από κλασικά πράγματα, και ασυνήθιστους συνδυασμούς, όπως τηγανητά αβγά με τα πανάκριβα­ μικρά ψαράκια llangueta ή chipirones, αλλά­ και γκουρμεδιές του τύπου μανιτάρια portobello σοτέ με καραμελωμένο συκώτι. Είναι ασυναγώνιστη εμπειρία να ­φάτε και να πιείτε μέσα σε αυτήν την αγορά, η οποία ξεχειλίζει από παλμό και, φυσικά, να την περπατήσετε διότι είναι το επίκεντρο της ζωής της πόλης.

Βαρκελώνη - εικόνα 4
Tapas και απωανατολίτικη κουζίνα εις σάρκαν μία στο «Dos Palillos»

Το πιο δυνατό σημείο είναι τα ψαράδικα. σε καθηλώνουν η αλαβάστρινη λευκότητα του καλύτερου παστού μπακαλιάρου στον κόσμο, οι στατικές χορευτικές φιγούρες από ουρές πεσκανδρίτσας, η μεγάλη «συνεδρίαση» από ονομαστές γαρίδες, καραβίδες και καβούρια που περπατάνε και αστακούς που χτυπάνε τις δαγκάνες τους... Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από την Boqueria χωρίς να αγοράσω κάνα δυο χοντρά κομμάτια παστού μπακαλιάρου (όσο πιο χοντρά τόσο καλύτερα και πιο ακριβά) κι εξαιρετικά jamon και chorizo από το εξειδικευμένο μαγαζί του Mateo. Μια και μιλάμε όμως για αγορές, πρέπει οπωσδήποτε να πεταχτείτε και μέχρι το σχετικά καινούργιο αστέρι της Βαρκελώνης, την αγορά της Santa Caterina, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τις ψυχεδελικά χρωματισμένες κεκλιμένες, καμπυλωτές στέγες. Εκεί βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα­ εστιατόρια στα οποία έχω βρεθεί ποτέ­, το «Cuines Santa Caterina». Πλημμυρισμένο στο φως της ημέρας και με ένα δροσερό κήπο γεμάτο αρωματικά φυτά­, αποτελεί μοντέρνα, μεσογειακή μετάφραση του σκανδιναβικού πνεύματος,

με ξύλο και σούπερ τολμηρό ντεκόρ: στα ράφια της μιας του πλευράς θα δείτε τακτοποιημένα από τα κρασιά που θα πιείτε μέχρι τα χαρτιά για το φωτοτυπικό και τα απορρυπαντικά. Είναι άνευ προηγουμένου η χαρά και η ευεξία που θα νιώσετε τρώγοντας πιάτα από τις τέσσερις διαφορετικές κουζίνες που σερβίρονται (ασιατική, tapas, μεσογειακή και χορτοφαγική). Προσωπικά δοκίμασα εξαιρετικό τόνο με ντομάτες σαλάτα

και navajas επιπέδου.

Στο hip Born

Βαρκελώνη - εικόνα 5
Η καλύτερη γαστρονομική ομάδα της Βαρκελώνης στο «προχώ» δημιουργικό «Alkimia»

Μπαίνοντας και πάλι στα... παπούτσια του Πέπε Καρβάλιο, λέω να τριγυρίσω στα στενάκια του Born, αυτής της πολύ μοδάτης, αναγεννημένης γειτονιάς, και να επισκεφθώ ένα από τα μυθικά tapas bars της πόλης. Για να βρείτε να καθίσετε στην μπάρα του «Cal Pep», καλό είναι να έρθετε γύρω­ στις 7.30 μ.μ., αλλιώς θα πρέπει να περιμένετε. «Στριμωγμένοι» σε αυτήν την ιδιόρρυθμη ψηλή μπάρα, ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες, θα τσιμπολογήσετε τα διαμαντάκια που μαγειρεύει ο Pep μπροστά στα μάτια σας, ενώ ταυτόχρονα κάνει καλαμπούρια με τη βραχνή από το τσιγάρο φωνή του. Ολόφρεσκες αχιβάδες αχνισμένες στο τηγάνι, λιλιπούτεια chipirones με ρεβίθια, τηγανητές πιπεριές και σούπερ γαρίδες είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα παρελάσουν μπροστά σας, καθώς ο κατάλογος περιλαμβάνει καμιά εβδομηνταριά επιλογές tapas. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, ως σουβενίρ, το σουπλά με τις εκτυπώσεις έργων που κρέμονται στους τοίχους. Στην ίδια γειτονιά, μόλις λίγα μέτρα από την εντυπωσιακή Santa Maria del Mar, συνηθίζω να πηγαίνω τα απογεύματα για pintxos στο «Sagardi Cocineros Vascos». αυτό είναι το αγαπημένο μου διάλειμμα προτού βγω το βράδυ. Το μαγαζί είναι βάσκικο και πάνω στην ατελείωτη μπάρα του απιθώνουν πυραμίδες με pintxos που ανανεώνονται διαρκώς. Ο χώρος είναι ρουστίκ, με χοντρά δοκάρια και βαρέλες με βάσκικο μηλίτη, παρόλα αυτά μαζεύει πολύ hype κόσμο – ντόπιους αλλά και ξένους. Μπορείτε να επιλέξετε ψωμάκια που έχουν πάνω τους από πιπεριά με αντσούγια ή jamon μέχρι τόνο και κρεμμύδια ή κρέμα παστού μπακαλιάρου με σάλτσα παντζαριού. ­Προτού φύγετε, θα μετρήσουν τις οδοντογλυφίδες και τα ποτήρια που ήπιατε κι έτσι θα σας κάνουν το λογαριασμό.

Βαρκελώνη - εικόνα 6
Χαμός στο ίσιωμα γίνεται στο δημιουργικό «Tapas 24» του Charles Abellam

Ένα υπέροχο κουτούκι στην καρδιά αυτής­ της κυριλέ περιοχής είναι το «La Bode­gueta». Εκεί με πήγε για πρώτη φορά

ο φίλος μου ο Μίνως, αρχιτέκτονας που

ζει και δουλεύει εδώ και χρόνια στη Βαρκελώνη. «Best-hole-in-the-wall» tapas bar, σε αυτήν την υπόγα μαζεύονται από ηλικιω­μένοι της γειτονιάς μέχρι φοιτητές, εργαζόμενοι από γραφεία της περιοχής, τουρίστες και ζωηροί, ιντελεκτουέλ τύποι. Δοκιμάστε άπαιχτες τηγανητές πιπεριές με χοντρό­ αλάτι και σκορδάκι, τραγανότατες και ­απαλότατες patatas bravas, τις οποίες ­συνοδεύει πικάντικη σάλτσα ντομάτας συν ­τσίλι και μαγιονέζα, jamon περιωπής και για κλου τηγανητές πατάτες με αβγά μάτια και φουαγκρά. όλα θεάρεστα.

Βαρκελώνη - εικόνα 7
Conceptual, προσγειωμένο, μεταμοντέρνο tapas bar το «Tickets» των Ferran και Albert Adria (κάτω) ανοίγει νέα σελίδα στο είδος

Ο Carles Abellan είναι ένα από τα ονόματα που παίζουν στην πόλη, κυρίως λόγω του αβανγκάρντ, στιλάτου εστιατορίου­ του «Comerc 24». Και στο «Tapas 24» του, βέβαια, επικρατεί ο χαμός για να βρεις τραπέζι ή πόστο στην μπάρα, καθώς δεν γίνο­νται κρατήσεις. Non stop η ροή του κόσμου σε αυτό το ημιυπόγειο: πας εκεί και τρως βλέποντας άπειρες καρτέλες και καλάθια με αβγά μαζί με πιπεριές, ντομάτες και μελιτζάνες στην ανοιχτή κουζίνα. Το μενού έχει ωραίους κλασικούς μεζέδες, όπως patatas bravas, βελούδινες κροκέτες με jamon ή κοκκινιστό πατσά με ­ρεβίθια και chorizo αλλά και τις... τρελίτσες του Abellan, όπως για παράδειγμα το Bikini Comerc 24, ένα σάντουιτς με jamon, λιωμένο τυρί και φρέσκια τρούφα παρακαλώ, ή το McFoie Burger (που κοστίζει μόλις

€ 8), το οποίο έχει κρέας και φουαγκρά μέσα σε λεπτό, τραγανό ψωμάκι – κι ­έξτρα σάλτσα φουαγκρά δίπλα του.

«Προχώ» δημιουργίες

Βαρκελώνη - εικόνα 8
Όλοι στη Βαρκελώνη αποκαλούν «φαλλό» τον Torre Agbar του αρχιτέκτονα Jean Nouvel που δεσπόζει στο skyline της πόλης (© Sylvain Sonnet/Corbis/Apeiron)

Το «Tickets», το μεταμοντέρνο, αέρινο­, cool tapas bar που άνοιξαν φέτος ο Ferran Adria με τον αδερφό του Albert, ­είναι ΤΟ μαγαζί της Barca – και ουσια­στικά η γέφυρα ανάμεσα στην υψηλή γαστρονομία και τη λαϊκή παράδοση. Γίνεται ­χαμός και για να φάτε εκεί πρέπει να κάνετε κράτηση μήνες πριν, αξίζει όμως πραγματικά τον κόπο. Είναι μια ήρεμη ­εξέλιξη των tapas, με αποθεωμένες τις κλασικές αξίες (π.χ. το εξαιρετικό jamon Joselito) αλλά και με σπεσιαλιτέ κατευθείαν από την κουζίνα του «El Bulli». Τα εδέσματα βγαίνουν από πέντε διαφορετικές κουζίνες-μπαρ, ενώ μία είναι αφιερωμένη στα ποτά. Υπάρχουν έντονη θεατρικότητα σε αυτόν το χώρο, χιούμορ και παιχνίδι. σκεφτείτε ότι το προσωπικό είναι ντυμένο με στολές εμπνευσμένες από το τσίρκο, με αρχι-τσιρκολάνο τον ίδιο τον Albert Adria! Το σέρβις είναι εξαιρετικό και το φαγητό ακόμη καλύτερο. Από τους πάμπολλους μεζέδες που δοκίμασα κάνω –μετά πόνου ψυχής– μια μικρή επιλογή και σας δίνω την εξής μία συμβουλή: δοκιμάστε όσο περισσότερους μπορείτε. Έχουμε και λέμε λοιπόν: πρωτότυπο steak tartare ντομάτας με καρπούζι ή φράουλες, εκπληκτική κοιλιά τόνου με μπρικ και αέρινο ψωμί με γεύση πράσινου μήλου, απίστευτα φίνες λευκές ξιδάτες αντσούγιες με ζελέ από κονσομέ ντομάτας, υγρό «ραβιόλι» τυριού που θα το αποθεώσετε και χμμ... θεϊκά βρόμικο αφράτο ψωμί με μελωμένα κρέατα από μοσχαροκεφαλή (σαν μπέικον). Μόνο ένα σας λέω για το τέλος: ο Albert Adria ήταν ο μετρ των ­γλυκών στο «El Bulli».

Βαρκελώνη - εικόνα 9
O Pinotxo στο ομώνυμο, διάσημο στον κόσμο όλο tapas bar στην Boqueria

Πάμε τώρα ίσως στο καλύτερο «προχώ» εστιατόριο της καταλανικής πόλης. Το «Alkimia» είναι φιλικά, μινιμαλιστικά μοντέρνο και ο Jordi Vila ο πλέον ανερχόμενος σεφ. Η δημιουργικότητά του είναι εντόνως conceptual: σερβίρει πιάτα όπως ο «Θαλασσινός βυθός», μια ποικιλία θαλασσινών με χαβιάρι να κολυμπάνε σε έναν μπλε ζωμό που μοσχοβολάει ιώδιο, ή η υπέροχη γαρίδα από τον κόλπο του Δουβλίνου σε ένα «τοπίο» από γαρίφαλο, δάφνη, φασόλια, τζίντζερ και αλάτι. Το τελευταίο μάλιστα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα πιο αρτίστικα πιάτα της νέας ισπανικής κουζίνας. Φοβερή εμπειρία!

Σε αυτήν την πόλη οι ιδέες διασταυρώνονται σαν βέλη στον αέρα και οι νεωτερισμοί είναι ταυτισμένοι μαζί της. Ένα από τα πιο καινοτόμα εστιατόρια στα οποία έχω φάει ever είναι το «Dos Palillos» («Δύο οδοντογλυφίδες») του Albert Raurich, του επί χρόνια υπαρχηγού του Adria στο «El Bulli». και αυτό επειδή ενώνει εις σάρκα μίαν την παράδοση του σερβιρίσματος των tapas με την κινέζικη/γιαπωνέζικη κουζίνα. Κάθεσαι σε μια μπάρα γύρω από την ανοιχτή κουζίνα

κι εκεί ο Takoshi, ο Albert και ο Vicens

–με χτένισμα που θυμίζει εξωτικό πουλί– μαγειρεύουν μικρά διαμαντάκια: εκπληκτικά τηγανητά gyora, απίστευτες εναλλαγές ιωδιούχων αρωμάτων με κάρι στους Thai αμμοσωλήνες, τελειοποιημένα stir fry λαχανικά και «κοκορετσάτο» yaki tori με αρώματα εσπεριδοειδών, υπέροχα βιετ­ναμέζικα ρολά κι ένα από τα καλύτερα dirty things που έχω φάει ποτέ μου, το απίστευτα νόστιμο Jap burger.

Βαρκελώνη - εικόνα 10
«Μateo», εξαιρετικά jamon στην Boqueria (© Δημήτρης Αντωνόπουλος)

Μία από τις πιο αξιοσέβαστες περσόνες της γαστρονομικής σκηνής της πόλης είναι ο γλυκύτατος Carles Gaig. Στο ομώνυμο εστιατόριό του ο Καταλανός μεγάλος σεφ κάνει ασκήσεις υψηλής γεύσης με υλικά πρώτης ποιότητας. Αφετηρία του η κλασική κουζίνα της Καταλανίας, την οποία μεταφράζει με σύγχρονο τρόπο. Είναι εξαιρετικό το χοιρινό πόδι γεμιστό με κονφί πάπιας, η ψητή πάπια με jamon, το πιλάφι με πέρδικα και μανιτάρια, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι και μετρ της μπεκάτσας... Το ρεστοράν του, μέσα στο μπουτίκ «Cram Hotel», είναι στιλάτο και μοντέρνο. Ο ίδιος έχει ανοίξει και το πολύ όμορφο «Fonda Gaig», όπου μπορείτε να χαρείτε παραδοσιακή κουζίνα σε πλήρες κοντράστ με το σύγχρονο ντεκόρ του χώρου.

Ακόμη ένα εστιατόριο για παραδοσιακό­ φαγητό, το οποίο μπορεί να υπερηφανευτεί ότι λειτουργεί επί 175 συναπτά χρόνια­, είναι το «7 Portes» – η ζωντανή ιστορία­ αλλοτινών εποχών, με παλιές αφίσες από εκθέσεις των Picasso, Dali και Miro κρεμασμένες στους τοίχους του. Είναι αλήθεια ότι το προτιμούν πολλοί τουρίστες, αλλά το σέρβις έχει μια αρχοντιά old fashioned και το φαγητό είναι ωραιότατο. Η σαλάτα του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου (esqueixada) και η μαύρη paella είναι πιάτα γευστικότατα. Πάντως, την καλύτερη esqueixada σε ολόκληρη τη Βαρκελώνη τη φτιάχνει –στο «Roig Robi»– η εξαιρετική μαγείρισσα Mercedes Navarro, η οποία ειδικεύεται σε μια σύγχρονη κουζίνα βασισμένη στα καλούδια που προσφέρει καθημερινά η αγορά. Αν σας τύχει το πιλάφι με espardenyes (αγγούρια της θάλασσας) και αγκινάρες, μην το χάσετε. Ο Sergi Arola, πάλι, έχει status rock star στην Ισπανία. Κάνει καριέρα κυρίως στη Μαδρίτη, όμως πατρίδα του είναι η Βαρκελώνη. Στο ομώνυμο ρεστοράν του στο «Hotel Arts» εκφράζει τη δική του οπτική για τα tapas.

Ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσει κάποιος ακριβώς τι σημαίνει αυτό ­είναι να δοκιμάσει τις εξαιρετικές patatas bravas του. πρόκειται για διπλομαγειρεμένους, μαλακούς και τραγανούς κυλίνδρους πατάτας με μια τρύπα γεμισμένη με πικάντικη ντοματένια σος και αγιολί.

Βαρκελώνη - εικόνα 11
«La Bodegueta», υπέροχο κουτούκι με tapas στην σικ περιοχή της Barca (© Δημήτρης Αντωνόπουλος)

Είναι δύσκολο πράγμα να διαλέξει κάποιος­ εστιατόρια για gourmet tour στη Βαρκελώνη, διότι είναι πάρα πολλά τα καλά και το γαστρονομικό σκηνικό ανανεώνεται ­διαρκώς. Αξίζει όμως στα σίγουρα να έρθετε στο φιλότεχνο «Ca l’Isidre» για τη σπανιόλικη, με ελαφριά γαλλική προφορά κουζίνα του (το υπέροχο homemade φουαγκρά αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα). Έχω πετύχει πολλές φορές τον σεφ του Isidre Girones να ψωνίζει στην Boqueria με την κόρη του Nuria (επίσης σεφ). Μάλιστα, αυτός μου έμαθε και το μαγαζί του Mateo, από όπου αγοράζω jamon και αλλαντικά.

Για το τέλος άφησα δύο πολύ αλλιώτικες προτάσεις: η μία είναι να φάτε στο διάστερο «Sant Pau» της Carme Ruscalleda, μιας από τις πιο δημιουργικές σεφ της Ισπανίας, για να καταλάβετε τι σημαίνει­ αρτίστικη γαστρονομική πρωτοπορία με αισθητική που θα ζήλευαν ακόμη και ζωγράφοι. Βρίσκεται στο παραθαλάσσιο­ ­χωριό Sant Pol del Mar, μόλις 53 χλμ. από τη Βαρκελώνη, και καλό θα ήταν να κάνετε εγκαίρως κράτηση για να βρείτε στα σίγουρα τραπέζι. Η άλλη ακούει στο όνομα «Escriba». Ο κορυφαίος ίσως ζαχαροπλάστης της Ισπανίας, κολλητός του Ferran Adria και αγαπημένος πολλών σταρ (π.χ. U2, Pedro Almodovar) Christian Escriba έχει μια μπουτίκ-μπιζουδάκι στη Rablas, όπου θα δοκιμάσετε τα γλυκά του και θα πάρετε τα μοναδικά καραμελένια δαχτυλίδια του για το σπίτι.

Βαρκελωνη

KNOW HOW

Βαρκελώνη - εικόνα 12
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» + «O Willy Wonka και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» = Escriba, ο διασημότερος ζαχαροπλάστης στην Ισπανία (© Δημήτρης Αντωνόπουλος)

Πού να μείνετε

W (+34 932952800, www.w-barcelona.com) Το πιο hip brand της Starwood στα καλύτερά του. Ένας πανύψηλος αβανγκάρντ γυάλινος πύργος στην άκρη της Barceloneta, σχεδόν πάνω στο νερό. Πολυτέλεια, θέα, ψαγμένες υπηρεσίες, beautiful people και το διάσημο Bliss Spa.

Mandarin Oriental (+34 931518888, www.mandarinoriental.com/barcelona) Άνοιξε πριν από λίγα χρόνια στη διάσημη περαντζάδα Paceo de Gracia. Η star designer Patricia Urquiola υπογράφει το ντεκόρ που συνδυάζει το μίνιμαλ με υπόγειες αναφορές στην Ανατολή. Αστεράτο εστιατόριο και spa θεραπείες με θέμα το πορτοκάλι.

Casa Camper (+34 933426280, www.casacamper.com/barcelona) Το ξενοδοχείο των διάσημων παπουτσοποιών στη μοδάτη γειτονιά Raval. Διαθέτει μόνο 25 δωμάτια – ορισμένα με mini lounge με αιώρα. Απόλυτα φιλική ατμόσφαιρα, ένα... βήμα πέρα από τα συνηθισμένα. Ανοιχτός μπουφές υγιεινής διατροφής όλη την ημέρα.

Resto info

Alkimia Industria 79, +34932076115,

www.alkimia.cat

Arola «Hotel Arts», Marina 19-21, +34 932211000, www.hotelartsbarcelona.com

Ca l’Ιsidre Les Flors 12, +34934411139, www.calisidre.com

Cal Pep Placa de les Olles 8, +34 933107961,

Comerc 24 Carrer Comerc 24,

+34933192102,

Cuines Santa Caterina Francesc Cambo 16, +34

932689918, www.cuinessantacaterina.com

Dos Palillos Elisabets 9, +34 933040513, www.dospalillos.com

El Quim de la Boqueria

La Rambla 91, +34933019810, www.elquimdelaboqueria.cat

Escriba Rambla de les Flors 83, +34 933016027,

www.escriba.es

Fonda Gaig Corsega 200, +34934532020, www.fondagaig.com

Gaig Paseo Maragall 402 & Arago 214, +34934291017, www.restaurantgaig.com

La Bodegueta Rambla de Catalunya 100,

+34 932154894.

Pinotxo La Rambla 91, +34933171731.

Roig Robi Seneca 20, +34932189222,

www.roigrobi.com

Sagardi Cocineros Vascos Argenteria 62, +34933435410,

www.sagardi.com

Sant Pau Calle Nou, 10, San Pol de Mar, +34937600662,

www.santpau.jp

7 Portes Paseo Isabel II 4, +34933193033, www.7portes.com

Tapas 24 Diputacio 269, +34934880977, www.tapas24.net

Tickets Paral lel 164,

+34932924250,

www.ticketsbar.es

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.