Μπορεί να μην έχει τη φήμη των διάσημων γειτόνων του, όμως τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό μπαίνει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της ορεινής Αρκαδίας και γίνεται ορμητήριο για τους λάτρεις της γεύσης και της περιπέτειας.
Στα 700 μέτρα υψόμετρο, μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας (210 χλμ. από την Αθήνα), το χωριό που έγινε ευρύτερα γνωστό ως τόπος καταγωγής του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι εξίσου γοητευτικό όλες τις εποχές του χρόνου. Τρανταχτή απόδειξη το γεγονός ότι οι ξενώνες του μένουν ανοιχτοί δώδεκα μήνες και μάλιστα φέτος το καλοκαιράκι ήταν γεμάτοι – τουλάχιστον τα σαββατοκύριακα.
Εν τω μεταξύ, έχει εδώ και λίγους μήνες και νέα πρόταση διαμονής. Είναι ο ξενώνας «Γόρτυς» (2791031040), σε ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό του 1900, που ανακαινίστηκε σε παραδοσιακό στιλ, με σύγχρονες πινελιές στα οκτώ δίκλινα και στη μία ευρύχωρη σουίτα του. Ανήκει στην οικογένεια της διπλανής κλασικής ταβέρνας «Του Ταλούμη» που είναι σίγουρη λύση για καλό κόκορα με χυλοπίτες, αρνάκι λαδορίγανη, κρασάτες μπριζόλες αλλά και άγρια χόρτα και τυροπιτάκια.
Επίσης, πριν από λίγο καιρό η παλιά ταβέρνα «Στου Γεωργαντά» πέρασε στα χέρια των παιδιών της οικογένειας, ανακαινίστηκε με γνώμονα την παράδοση του χωριού και προσφέρει εκλεκτά κρέατα από το κοπάδι του πατέρα σε μαμαδίστικες συνταγές. Κλασικές επιλογές διαμονής παραμένουν το «Ελληνικόν Luxury Hotel» (2791031700), φτιαγμένο σε στιλ σαλέ, με υπέροχη θέα από τη βεράντα του, και ο ξενώνας «Ελαιών» (2791031400), με τα σοφιστικέ δωμάτια και το απίθανο πρωινό, το οποίο εμπλουτίστηκε φέτος με διάφορες πίτες, ζυμωτό ψωμί, λουκουμάδες και χίλια δυο καλούδια από το μποστάνι τους.
Με βάση το Ελληνικό θα κάνετε τις εκδρομές σας στο φαράγγι του Λούσιου με τα πολλά μονοπάτια και τα υπέροχα μοναστήρια του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου και τη Μονή Φιλοσόφου. Μια κατεβασιά στο ποτάμι επιβάλλεται, αφού ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται εύκολο για ράφτινγκ. Για κάτι λιγότερο extreme, κάτω από το Ελληνικό ένας εύκολος δρόμος σάς βγάζει στην Αρχαία Γόρτυνα – ιδανικό σημείο για πικνίκ. Συνεχίστε τη φιδογυριστή διαδρομή προς τα μοναστήρια και καταλήξτε στο μικροσκοπικό χωριό Παναγιά για να φάτε στη «Ζέρζοβα», όπου ο Γιάννης και η Βαγγελιώ μαγειρεύουν θαυμάσια με προϊόντα της περιοχής και σας σερβίρουν δικό τους τσίπουρο. Άλλη μία σίγουρη στάση για φαγητό πριν από την επιστροφή στην Αθήνα είναι οι «Νοστιμιές των Γιαγιάδων», στο χωριό Ψάρι, για αλανιάρα κότα και ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους.