Το νέο ξενοδοχείο του Δάκη Ιωάννου που άνοιξε πριν λίγο καιρό στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα αποτελεί ένα ξενοδοχειακό πείραμα χωρίς προηγούμενο, προβάλλοντας μιαν άλλη, δημιουργική Αθήνα στις σελίδες του διεθνούς Τύπου. Το "α" παρουσιάζει το project από μέσα μιλώντας με τον Βραζιλιάνο διάσημο designer Fernando Campana, που υπογράφει μαζί με τον αδερφό του
"Αυτό το πάνελ που βλέπεις εδώ είναι φτιαγμένο από τα παλιά κρεβάτια του ξενοδοχείου", με αιφνιδιάζει ο Fernando Campana καθώς τον περιμένω χαζεύοντας το συνεργείο που φτιάχνει έναν τοίχο από κομματάκια ξύλου. μου θυμίζει έντονα τις καρέκλες Favela, από τα πιο χαρακτηριστικά έργα των δύο Βραζιλιάνων super star designers. Βρισκόμαστε στην οδό Φιλελλήνων, στο ισόγειο του "New", όπως θα λέγεται το καινούργιο ξενοδοχείο της Yes Hotels του Δάκη Ιωάννου όταν ανοίξει τις πόρτες του τον Ιούνιο. "Δεν το βλέπω σαν να σχεδιάσαμε ένα ξενοδοχείο, αλλά σαν να φτιάξαμε μια μικρή σχολή design - έστω κι εξ αποστάσεως. Τα περισσότερα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία είναι φτιαγμένα από Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής και βασίζονται σε αντικείμενα που βρίσκονταν εδώ από πριν και τα έχουμε επεξεργαστεί εκ νέου. Πρόκειται για ένα "δημοκρατικό" project. Η ιδέα ήταν να επαναχρησιμοποιήσουμε όλα όσα βρήκαμε στο ξενοδοχείο. Να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα. Να φέρουμε όσο γίνεται λιγότερα νέα έπιπλα. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να κάνουμε ένα… Edra hotel", ξεκαθαρίζει ο Campana αναφερόμενος στην εταιρεία που αντιπροσωπεύει τα έπιπλά τους. Και όντως ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία του "New" είναι ότι αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για έναν top designer που έρχεται να αναπαραγάγει το αναγνωρίσιμο στιλ του, αλλά για μια ιδέα που δημιουργείται επιτόπου και προκύπτει μέσα από τη δημιουργική ώσμωση ανάμεσα στους Campana και νέους Έλληνες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Οι δύο Βραζιλιάνοι (υπογράφουν την ανακαίνιση του ξενοδοχείου σε συνεργασία με τους 3SK Stylianidis Architects) επί τρία χρόνια δημιούργησαν ένα workshop, σε συνεργασία με Έλληνες αρχιτέκτονες και designers, οι οποίοι κλήθηκαν να δουλέψουν πάνω σε εξήντα παλιά αντικείμενα του ξενοδοχείου, σχεδιάζοντας νέα έπιπλα κι εγκαταστάσεις.
Ένα πρωτοποριακό workshop
Η λογική της επανάχρησης που διέπει τη φιλοσοφία του workshop, όπως άλλωστε και τη δουλειά των Campana γενικότερα, δεν έχει ενδιαφέρον μόνο γιατί αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς τάσης ηθικού, "πράσινου" design, αλλά ιδίως γιατί έρχεται να προτείνει στη χωρίς μνήμη Αθήνα έναν τρόπο δημιουργικής αξιοποίησης του παρελθόντος. Αντικείμενο δημιουργικής ανακύκλωσης δεν αποτέλεσε μόνο το ίδιο το κτίριο του ξενοδοχείου "Olympic Palace" (έργο του 1958, από τον αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο), αλλά και όσα βρέθηκαν σε αυτό. Αν τα έργα που καθιέρωσαν τους αδερφούς Campana αντλούν έμπνευση από τους δρόμους του Σάο Πάολο, στο "New" πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η Αθήνα. Όπως μας λέει ο Fernando Campana: "Μας ενδιέφερε να ξαναβρούμε τι μπορεί να είναι ελληνικό σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία της ελληνικής παράδοσης με σύγχρονο τρόπο. Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε, ας πούμε, τσαρούχια στα amenities του δωματίου. Και οι βραζιλιάνικες σαγιονάρες Havaianas, που είναι πλέον τόσο hip σε όλο τον κόσμο, αρχικά θεωρούνταν πολύ λαϊκές και ταυτίζονταν με τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, όπως ένδειξη κακού γούστου θεωρούνταν ο συνδυασμός του πράσινου με το κίτρινο - σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας. Αποτελεί πρόκληση για μας, για παράδειγμα, το πώς ο συνδυασμός μπλε και λευκού, που δεν θεωρείται και ό,τι πιο trendy στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη προοπτική. Μας ενδιαφέρει η παράδοση, αντίθετα με ένα ξενοδοχείο, όπως π.χ. το "Semiramis", όπου το βάρος πέφτει αποκλειστικά και μόνο στο μοντέρνο, και προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι για να μείνεις πάνω από δύο ημέρες. Στο "New" θέλαμε να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις".
Στο πλαίσιο του workshop, οι Campana ζήτησαν από τους συμμετέχοντες, υπό την επίβλεψη της αρχιτεκτόνισσας Ελίνας Αξιώτη, να εστιάσουν σε τοπικές ιδιαιτερότητες που συγκροτούν την αθηναϊκή καθημερινότητα, με έμφαση σε στοιχεία που θα φαίνονταν παράδοξα σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τη ζωή της Αθήνας. Τα τρία στοιχεία που επιλέχθηκαν τελικά ως κυρίαρχα μοτίβα για τους τρεις τύπους δωματίων είναι ο Καραγκιόζης, το μάτι-φυλαχτό και οι παλιές αθηναϊκές καρτ ποστάλ. Αλλά, πέρα από το μοτίβο που απλώς θα στολίζει κάποια δωμάτια, δίνεται έμφαση στο να μάθει ο ξένος επισκέπτης μερικά πράγματα για την παράδοση του θεάτρου σκιών μέσω μιας προβολής και μιας ειδικής έκδοσης που θα βρίσκει στο δωμάτιό του.
Τελικά, τι απ' όλα αυτά θα εισπράττει ο επισκέπτης; Όσοι περιμένουν fancy design look και κραυγαλέα πολυτέλεια θα απογοητευτούν. Το "New" αυτοπροσδιορίζεται ως everyday lifestyle hotel και θα εκτιμηθεί από όσους αναζητούν ένα ξενοδοχείο που έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Ανεβαίνοντας τις σκάλες με τις εντυπωσιακές αυθεντικές ξύλινες κουπαστές και τις χρυσές λεπτομέρειες, για να βρεθείς στα σχετικά μικρά δωμάτια με τους χρυσούς νιπτήρες-γλυπτά και τα τιρκουάζ μάτια-φυλαχτά να σε κοιτάζουν από τους τοίχους, νιώθεις συμμέτοχος σε μια πρωτότυπη δημιουργία, μοιράζεσαι -αν μη τι άλλο- με τους δημιουργούς τις ανησυχίες και το όραμά τους. Άλλωστε, σε μια πόλη που έχει παραδοθεί στο προκάτ και οι τεχνίτες κάθε είδους αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, είναι πολυτέλεια να ζεις σε ένα χώρο όπου (σχεδόν) όλα είναι χειροποίητα. Οι Campana επέμειναν στο να κατασκευαστούν τα πάντα από ντόπιους τεχνίτες και όχι από τους συνεργάτες τους στην Ιταλία, για παράδειγμα, προκειμένου να ενισχυθεί το τοπικό στοιχείο, ακόμη κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν συνέφερε από άποψη budget και χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις καρέκλες που σχεδιάστηκαν στο workshop, περίπου πενήντα που δεν χρησιμοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν στο ΔΕΣΤΕ και αποτελούν πλέον συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης.
Hotel ID
- Το ξενοδοχείο διαθέτει 79 δωμάτια και σουίτες με τρεις βασικές θεματικές: Καραγκιόζης, μάτι-φυλαχτό και παλιές αθηναϊκές καρτ ποστάλ.
- Στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου όπου στεγάζονται η ρεσεψιόν και το εστιατόριο, ξύλινες δενδροειδείς κατασκευές με κρυφό φωτισμό ντύνουν τις κολόνες, παραπέμποντας στο σχέδιο της γνωστής καρέκλας Favela των designers.
- Το cafe-εστιατόριο "New Taste", το οποίο έχουν αναλάβει ο Τάσος και ο Νικόλας Ιωαννίδης ("Matsuhisa"), δίνει έμφαση στα βιολογικά προϊόντα, ενώ το πρωί έχει πιο casual λογική, με έμφαση σε επιλογές σε καφέ και τσάι και γαλλικής φινέτσας κρουασάν.
- Προς το παρόν η σουίτα-ρετιρέ και το lounge με θέα 360 μοιρών στην ταράτσα του ξενοδοχείου έχουν κολλήσει (αθάνατη Ελλάδα!), ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και ο κάθετος κήπος με την υπογραφή του διάσημου βοτανολόγου Patric Blanc.
- Οι τιμές ξεκινούν από € 160 το δίκλινο και € 200 το στούντιο. Περισσότερα στο www.yeshotels.gr.