Bερολίνο

Το πρώτο πράγμα που λέμε όλοι όσοι επιστρέφουμε από το πραγματικά low budget Βερολίνο είναι πόσο θα ­θέλαμε να ζήσουμε σε αυτό. Γι’ αυτό, λοιπόν, έπειτα­ από δύο καλοκαιρινές εβδομάδες εκεί –σχεδόν σαν σε νησί–, η Νώρια Πολίτη συγκέντρωσε τα δικά της highlights, τα οποία δεν θα βαρεθεί ποτέ, για να είναι έτοιμη για... μετανάστευση.

Bερολίνο

Το πρώτο πράγμα που λέμε όλοι όσοι επιστρέφουμε από το πραγματικά low budget Βερολίνο είναι πόσο

θα ­θέλαμε να ζήσουμε σε αυτό. Γι’ αυτό, λοιπόν, έπειτα­ από δύο καλοκαιρινές εβδομάδες εκεί –σχεδόν σαν σε νησί–, η Νώρια Πολίτη συγκέντρωσε τα δικά της highlights, τα οποία δεν θα βαρεθεί ποτέ, για να είναι έτοιμη για... μετανάστευση.

Bερολίνο - εικόνα 1
Πίνοντας ένα χαλαρό ποτό στις όχθες του Σπρέε

Μετά την τόσο απόλυτη πρώτη τοποθέτηση θα πρέπει να αραδιάσουμε ένα κάρο­ βαρύγδουπα επιχειρήματα; Ε, λοιπόν, όχι. Πρόκειται για μια τυπική βορειοευρωπαϊ­κή πόλη και αυτό που την κάνει one of a kind είναι απλώς το ότι είναι ανθρώπινη και λειτουργική σε όλα τα επίπεδα (ρυμοτομία, συγκοινωνίες, υπηρεσίες). Γι’ αυτό και μπορείτε να την επισκεφθείτε μόνοι ή με παρέα, συν γυναιξί, τέκνοις και... σκύλοις. Μπορείτε να κινηθείτε άνετα παντού με τα πόδια, σέρνοντας καροτσάκι ή με ποδήλατο. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε (για κάποιον ανεξήγητο λόγο) το Βερολίνο χειμερινό προορισμό. Σύμφωνοι, μπορεί να μην έχει θάλασσα, έχει όμως δύο ποτάμια. μπορεί να μην έχει ατελείωτες παραλίες για ηλιοθεραπεία, έχει όμως αμέτρητους Βερολινέζους που λιάζονται όπου σταθούν και όπου βρεθούν – ακόμη και σε αυτοσχέδια beach bars στις όχθες του ποταμού. και μπορεί να μην έχει αρμυρίκια και ταβερνάκια by the sea, αλλά­ έχει τόσα πάρκα που παθαίνουμε πλάκα εμείς οι φτωχοί (σε πράσινο) Αθηναίοι...

Εν ολίγοις, ετοιμαστείτε για καλοκαιρινές ­διακοπές τρίτου τύπου σε μια πόλη όπου θα σταματήσετε να νιώθετε και να φέρεστε ως τουρίστες σε χρόνο dt.

ΠΕΡΙ SIGHTSEEING ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

Bερολίνο - εικόνα 2
Διάλειμμα ανάμεσα στα μουσεία

Εκτός από τα πασίγνωστα μουσεία (Museum Island), υπάρχουν και κάποια λιγότερο γνωστά ή προβεβλημένα, όπως και κάποιοι χώροι τέχνης και γκαλερί λιγότερο­ γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτό που έχετε στο μυαλό σας ως πολιτισμό και τέχνη θα το βρείτε εδώ σε πλήρη ανάπτυξη. Και δεν εννοούμε κομμάτια του τείχους σε πλαστικό σακουλάκι (πόσο μεγάλο ήταν πια που πωλούνται ακόμη κομμάτια του έπειτα από είκοσι και χρόνια;), ούτε νεαρούς και νεαρές ντυμένους σαν συνοριοφύλακες για να βγάλετε φωτογραφίες. εμείς τους είδαμε να ποζάρουν με χλαίνη στους 38 βαθμούς!

Bερολίνο - εικόνα 3
«Test the best» (της Brigit Kinder) από την Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς

Art-Centre Tacheles (Oranienburger Str. 54-56a, www.tacheles.de) Μετά την πτώση του τείχους ήταν συνήθης η κατάληψη των ελεύθερων χώρων με σκοπό την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής με βάση την αυτοοργάνωση. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτού του κτιρίου του Mitte και των πολλών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που λάβαιναν χώρα εκεί, η Tacheles κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν, εκτός από συναυλίες κι εκθέσεις, performances, θεατρικές παραστάσεις, workshops, προβολές μη εμπορικών ταινιών κ.λπ. αλλά και τα ατελιέ πολλών καλλιτεχνών. Πλέον, βέβαια, έχει χάσει τον αυτόνομο χαρακτήρα της, όπως και την αυθεντικότητα και την ιδεολογία που τη χαρακτήριζαν αρχικά. Παρά την κριτική που μπορεί να κάνει κάποιος, πάντως, εδώ θα καθίσετε παρέα με τους υπόλοιπους ανθρώπους που τριγυρίζουν στη γεμάτη με γλυπτά αυλή και θα πιείτε μια μπίρα κουβεντιάζοντας μαζί τους. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μάθετε πολλά πράγματα, από free συναυλίες και πάρτι σε ταράτσες με άμμο μέχρι την άποψή τους για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Αξίζει επίσης το «Cafe Zapata» του υπογείου, είναι όμως αρκετά σκοτεινό για καλοκαίρι.

Bερολίνο - εικόνα 4
Stylish αγορές για το σπίτι στο Βασίλειο του Πορτοκαλί

Hamburger Bahnhof (Invalidenstrasse 50-51, www.hamburgerbahnhof.de) Ο πάλαι ποτέ σιδηροδρομικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο σύγχρονης τέχνης το 1996. Η συλλογή του αποτελεί συνέχεια­ αυτής της Neue Νationalgalerie (Κλέε, Μιρό, Μουρ κ.ά.) και περιλαμβάνει μεγάλα­ ονόματα, όπως οι Γ. Μπόις, Αν. Κίφερ, Ρ. Λίχτενσταϊν, Κ. Χάρινγκ και Γουόρχολ, ενώ φιλοξενεί κατά καιρούς σε περιοδικές εκθέσεις ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να επιδείξει η σύγχρονη τέχνη. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει, βέβαια, και η αρχιτεκτονική του: ο κατάλευκος σιδηροδρομικός σταθμός με τις τρεις πτέρυγες αποπνέει αύρα ανακτόρου, με το ρολόι στο δεξιό πύργο να υπενθυμίζει την ταπεινή του καταγωγή.

Bερολίνο - εικόνα 5
Μαζική... ηλιοθεραπεία στο Mauerpark μεσημέρι Κυριακής

Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς (κατά μήκος της Muhlenstrasse) Το μεγαλύτερο (μήκους 1,3 χλμ.) και πιο γνωστό κομμάτι του τείχους συνοριακής ασφάλειας, όπως ονομαζόταν, που έχει μείνει όρθιο.

Πιθανότατα είναι και η μεγαλύτερη και πιο ανθεκτική open air πινακοθήκη παγκοσμίως. Η επιφάνειά της καλύπτεται με πάνω από εκατό έργα ζωγράφων από όλο τον κόσμο, τα οποία εκφράζουν τον αέρα της αλλαγής που έπνεε μετά την πτώση και τις μεγάλες προσδοκίες που έτρεφαν τότε οι άνθρωποι για έναν καλύτερο κόσμο. Must see το φιλί στο στόμα που έδωσαν ο Έριχ Χόνεκερ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και το αυτοκίνητο Τράμπαντ που περνάει μέσα από το τείχος.

Deutsche Guggenheim (Unter den Linden 13-15) Πρόκειται για τον πέμπτο εκθεσιακό­ χώρο της εκκεντρικής οικογένειας Guggenheim. Άνοιξε πριν από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Αυτός ο μίνιμαλ χώρος με την πανύψηλη οροφή έχει πλέον αποκτήσει το κοινό του στη γερμανική πρωτεύουσα και φιλοξενεί τρεις-τέσσερις εκθέσεις το χρόνο. Αξίζει λοιπόν να τσεκάρετε το σάιτ του (www.deutsche-guggenheim.de) προτού επισκεφθείτε την πόλη.

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ!

Bερολίνο - εικόνα 6
Επί ίσοις όροις... θέα στον πύργο της τηλεόρασης

Αυτή η πόλη μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ένα ατελείωτο πάρκο: το ένα τρίτο της αποτελείται από άλση δάση, λίμνες και ποτάμια (Σπρέε και Χάφελ). Σε διάφορα μικρά παρκάκια θα βρείτε spots με άμμο και ξαπλώστρες και, βέβαια, θα πάθετε deja vu. Χαλαρώστε παρέα με ντόπιους και τουρίστες για ηλιοθεραπεία, ενώ γύρω σας θα παίζουν

πιτσιρίκια με μαγιό. Άλλο αγαπημένο σημείο για ξάπλα οι όχθες του Σπρέε, όπου κάποιες ώρες της ημέρας θα βρείτε... κίνηση. Ιδού τα αγαπημένα μας.

Tiergarten Στο κέντρο του υπάρχει η χαρακτηριστική στήλη της Νίκης. σε αυτήν την τεράστια έκταση μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα σε λίμνες, γεφυρούλες, καρότσια, σκυλιά και ποδήλατα χωρίς να αισθανθείτε ούτε μία στιγμή στριμωγμένοι από τον κόσμο που συρρέει εκεί, ενώ σε ορισμένα σημεία τα πανύψηλα δέντρα δεν επιτρέπουν ούτε στο φως του ήλιου να διαπεράσει τα φυλλώματά τους. Οι πάπιες πρέπει να πούμε ότι μας έκαναν φοβερές... επιθέσεις φιλίας (να είστε προετοιμασμένοι), ­καθώς δεν πήγαμε εκεί για να αθληθούμε, αλλά για να απολαύσουμε την ηρεμία του πάρκου διαβάζοντας και τρώγοντας πρωινό. Mauerpark Μετά το χτίσιμο του τείχους η έκταση του παλιού βόρειου σιδηροδρομικού σταθμού συμπεριλήφθηκε στην καλά φρουρούμενη νεκρή ζώνη (Death Strip), ενώ η Bernauer Str. που περνάει από μπροστά έγινε διάσημη εξαιτίας των αποδράσεων από τα παράθυρα των ανατολικογερμανικών πολυκατοικιών προς την άλλη πλευρά. Μετά την πτώση η μισή έκταση έγινε πάρκο, ενώ στην άλλη μισή στήνεται μια τεράστια υπαίθρια αγορά. Το πάρκο είναι από τα πιο δημοφιλή στους νεαρούς Βερολινέζους –συναντήσαμε από μουσικούς του δρόμου μέχρι ζογκλέρ και οικογένειες που λιάζονταν– ακόμη και τα βράδια.

Bερολίνο - εικόνα 7
Χώρος στάθμευσης ποδηλάτων με... καλλιτεχνικές ανησυχίες

Lietzensee Park Η βασικότερη ατραξιόν είναι η μεγάλη λίμνη, ενώ μεγάλο ατού είναι ότι διαθέτει ένα πολύ συμπαθητικό καφέ στη μία άκρη της. Εμείς αράξαμε στο γρασίδι για να λιαστούμε και να χαλαρώσουμε, γεγονός που κατέληξε σε κοινωνιολογική παρατήρηση. Γι’ ακόμη μία φορά αντιληφθήκαμε ότι τα πάρκα αποτελούν «ιδεολογία» για τους Βερολινέζους, γι’ αυτό και

τα χαίρονται όλοι, από τα πιτσιρίκια που

κυλιούνται στα γρασίδια και τα σκυλιά που τρέχουν σαν τρελαμένα γύρω γύρω μέχρι τις φοιτητοπαρέες, τους πιο αθλητικούς τύπους ή τους ηλικιωμένους που μένουν τριγύρω και κάνουν βόλτα, τρώνε κολατσιό στα παγκάκια και τα λένε μεταξύ τους.

KEEP SHOPPING

Bερολίνο - εικόνα 8
Η φημισμένη γερμανική πειθαρχία είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική της πόλης

Το Βερολίνο είναι μια πόλη στην οποία οι shopacholics θα... βρουν την υγειά τους! Σε όποια περιοχή κι αν κινηθείτε ή ό,τι γούστο κι αν έχετε, εδώ είναι ο παράδεισός σας. Καταρχάς, η πιο καλή ευκαιρία για να ζήσετε το couleur locale της κάθε γειτονιάς είναι να επισκεφθείτε τις υπαίθριες αγορές. Σχεδόν καθεμία έχει τη δική της και κάθε σαββατοκύριακο περίοικοι κι επαγγελματίες βγάζουν την πραμάτεια τους στις πλατείες. Η αλήθεια είναι ότι στις πιο μικρές θέλει πολύ ψάξιμο, ενώ στις μεγάλες θα ευχόσασταν να είχατε έρθει με φορτηγό! Στην κυριακάτικη αγορά του Mauerpark βρήκαμε τις ωραιότερες ’60s πολυθρόνες που είδαμε­ ποτέ, αλλά δυστυχώς δεν χωρούσαν στη βαλίτσα. Τα Σάββατα, πάλι, η ανοιχτή αγορά της Kollwitzplatz είναι μια καλή ευκαιρία για να χαθείτε ανάμεσα σε τόνους τυριών, ψωμιών και αλλαντικών και να καταναλώσετε επιτόπου όστρακα συνοδεία σαμπάνιας. Ο πιο φημισμένος δρόμος του Βερολίνου για τους fans της αντίκας είναι η Suarezstrasse στο Charlottenburg. Θα βρείτε από έπιπλα μέχρι όργανα, κοσμήματα και ό,τι φλιτζανάκι βάζει ο νους σας. Εκτός από τα πολλά καφέ της, η Oderberger Str. στο Prenzlauer Berg είναι πραγματική φωλιά μικρών μαγαζιών Βερολινέζων σχεδιαστών, second hand ρούχων και ντιζάιν αντικειμένων. Τη δική μας προσοχή τράβηξε το Veborange (Νο 29, www.veborange.de), το –και κατ’ όνομα– pop βασίλειο του πορτοκαλί. Στο πεζοδρόμιο μπροστά του στήνονται καθημερινά μικρά σκηνικά: μια γωνιά σαλονιού με πολυθρόνες, λαμπατέρ, δίσκους με ποτηράκια λικέρ, στίφτη, αβγοθήκες ή πιάτα. Hot spot της περιοχής η Kastanienallee: εκτός από τα αναρίθμητα νεο-μποέμ καφέ-εστια­τόρια, κατά μήκος της θα βρείτε μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια που θα ξετρελάνουν τους fashion addicts. Εμείς ανακαλύψαμε, ανάμεσα στ’ άλλα, το πολύ ιδιαίτερο δισκάδικο Rotation Records (Weinbergsweg 3, www.rotation-records.de), κυρίως με ηλεκτρονική μουσική και πολλές επιλογές­ σε second hand δίσκους.

Άλλο ένα διαμαντάκι είναι το υφασματάδικο Frau Tulpe (Veteranenstrasse 19, www.frautulpe.de) με υφάσματα one of a kind. Σημειωτέον, όλη αυτή η περιοχή γύρω από τη Rosenthaler Platz έχει πάρει τα πάνω της. πλέον έχουν ανοίξει εδώ, ανάμεσα στις άδειες βιτρίνες και στα παλιά παρατημένα κτίρια, γκαλερί­ και χώροι τέχνης που έχουν δώσει άλλο χρώμα στη γειτονιά. Βολτάροντας στο Kreuzberg, πάλι, μας εντυπωσίασε ο μίνιμαλ χώρος του κομμωτηρίου (l’)Atelier Friseur (Skalitzer Strasse 83). Χωθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη και ο David μας έκανε άκρως καλοκαιρινούς, δίνοντας μας ταυτόχρονα μπόλικα tips για parties και free συναυλίες. Δοκιμάσαμε, επίσης, στο Bikram Yoga Berlin-Mitte (Neue Schonhauser Str. 19, www.bikram-berlin.de) την extreme εμπειρία της yoga σε θερμοκρασία 38°C και στο spa Liquidrom (Mockernstrasse 10, www.liquidrom-berlin.de) μπάνιο σε πισίνα με ζεστό θαλασσινό νερό υπό τους ήχους φαλαινών ή κλασικής μουσικής, διάφορα είδη μασάζ, σάουνα αλλά και ατμόλουτρο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ KNOW HOW

Bερολίνο - εικόνα 9
Το ξενοδοχείο «Ku’damm 101»

πού να μείνετε

Ku’damm 101 (Kurfurstendamm 101, 305200550, www.kudamm101.com) Στην καρδιά του Δυτικού Βερολίνου, αυτό το τριάστερο design ξενοδοχείο άνοιξε το 2003. Διαθέτει 170 ευρύχωρα δωμάτια σε μίνιμαλ στιλ, ωραίο κήπο και κοινόχρηστους χώρους με κοσμοπολίτικη αύρα. Από € 90 Hotel Gat Point Charlie (Mauerstr. 81-82, 3020671747, www.gatrooms.de/en/­

hotel-gat-point-charlie/h3) Design ξενοδοχείο με 145 δωμάτια urban αισθητικής­. Μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από το Checkpoint Charlie. Από € 90

Casa Camper Berlin (Weinmeisterstrasse 1, Mitte, 3020003410, www.casacamper.com/berlin) Boutique design ξενοδοχείο της γνωστής εταιρείας παπουτσιών. Διαθέτει 51 δωμάτια και σουίτες (στην ντουλάπα θα βρείτε και τις κλασικές τσόχινες παντόφλες Camper), ενώ υπάρχει επί 24ώρου βάσεως ένας μπουφές με σνακ και ποτά (αντί για mini bar στα δωμάτια). Από € 205

Bερολίνο - εικόνα 10
Μπίρα και ήλιος στο πολυσύχναστο Prenzlauer Berg

Πού θα φάτε

Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να φάτε «βρόμικο». Θα βρείτε παντού καντίνες –κάποιες τις κουβαλάνε στην πλάτη οι ιδιοκτήτες τους– που οι Βερολινέζοι τις τιμούν δεόντως. Αγαπημένα μας spots οι καντίνες μπροστά στο Tiergarten (απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου), με ξύλινα τραπέζια για να φάτε στη σκιά των δέντρων και τα τρία-τέσσερα stands στην Invalidenstrasse (απέναντι από τον κεντρικό σταθμό των τρένων), με ομπρέλες για σκιά και, φυσικά, μεγάλη ποικιλία σε εδέσματα – η γνώμη μας είναι, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να δοκιμάσετε currywurst και bagel και μετά όλα τα υπόλοιπα... Ιδού ορισμένα από τα cafe-bars και φαγάδικα στα οποία κάναμε το δικό μας crash test σε πρωινό, σνακ ή φαγητό.

Tiergartenquelle (Bachstrasse 6, www.tiergartenquelle.de) Του δίνουμε Όσκαρ για τα σνίτσελ του... Συνεργάζεται με τη βερολινέζικη μικροζυθοποιία Lemke, οπότε θα πιείτε και σούπερ μπίρα. Clarchen’s Ballhaus (Auguststrasse 24, www.ballhaus.de)

Αυτός ο χώρος θυμίζει τα εξοχικά κέντρα που βλέπαμε στις παλιές ελληνικές ταινίες. Μέσα στα δέντρα, με ξύλινους πάγκους και μεγάλα τραπέζια που μοιράζονται οι παρέες. Νοστιμότατες σούπες και τεράστιες πίτσες.

Cafe Bravo (Augusts­trasse 69) Περνώντας από μια τεράστια σιδερένια πόρτα μπαίνουμε στην εσωτερική αυλή του KW Institute for Contemporary Art in Berlin. Το καφέ του είναι πολύ χαλαρό και σερβίρει σάντουιτς και πλούσιες σαλάτες. Cafe Gorki Park (Weinbergsweg 25, www.gorki-park.de) Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, γλυκό και ποτό ή κοκτέιλ – εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Όλα είναι καλοφτιαγμένα, με ρώσικη... εσάνς. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την μπίρα Moskwa, για να μπείτε στο πνεύμα. © Karl Johaentges/LOOK/fotoApeiron .jpg

© visitBerlin

© «Βerliner Mauer Kunst», Espresso editions

© Lonelyplanetimages/AK Images

© Νώρια Πολίτη

© visitBerlin

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.