Τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη με νέα και ιδιαίτερα ξενοδοχεία που απευθύνονται σε ένα πιο μαζικό, αλλά πάντα ψαγμένο κοινό.
Πριν από μερικά χρόνια τις πλαγιές του χαίρονταν μόνο οι ορειβάτες και ακόμη και στα εύκολα προσβάσιμα (μέσω ασφαλτοδρόμων) χωριά στους πρόποδές του οι ταξιδιώτες και οι ξενώνες ήταν ελάχιστοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη με νέα και ιδιαίτερα ξενοδοχεία που απευθύνονται σε ένα πιο μαζικό, αλλά πάντα ψαγμένο κοινό. Στα καταπράσινα χωριά στις παρυφές του ξεφυτρώνουν συνεχώς όχι μόνο όμορφοι, απλοί ξενώνες αλλά και μονάδες ιδιαίτερων αξιώσεων, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το «Ιλάειρα Mountain Resort» στον οικισμό Τόριζα του χωριού Παλαιοπαναγιά και το «Ταλετόν» στο Ξηροκάμπι, ενώ είχαν προηγηθεί το ξενοδοχείο «Faris» σε μια ερημική κορυφή του Ταϋγέτου, κοντά στο χωριό Γοράνοι, και η «Γεωδή» στην κοντινή Άρνα. Όποιο χωριό και όποιο ξενοδοχείο κι αν επιλέξετε, ο Ταΰγετος σας περιμένει. Κατά την άποψή μας, must είναι η πεζοπορική διαδρομή από το μεσαιωνικό οικισμό Κουμουστά στη Μονή Γόλλας (μία από τις τρεις μονές της χώρας με αγιογραφίες όπου απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι), η ανάβαση (με αυτοκίνητο ή με τα πόδια) στο καταφύγιο του Ταϋγέτου και η φωτογράφηση του Ελληνιστικού Γεφυριού. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στην Κουμουστά, ένα μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένο χωριό (τώρα διαθέτει κι ένα μικρό ξενώνα) που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Η πιο κλασική διαδρομή προσέγγισης του Ταϋγέτου είναι, βέβαια, η διαδρομή Σπάρτη-Καλαμάτα, μέσω της Τρύπης και του φαραγγιού της Λαγκάδας, μία από τις πιο όμορφες της Πελοποννήσου, η οποία περνά μέσα από το δάσος. Οι κατακόρυφες πλαγιές κρύβουν τον ήλιο, τα έλατα πυκνώνουν, ενώ αν κοιτάξετε ψηλά όλο και κάποιον αετό θα δείτε πάνω από το κεφάλι σας. Μια άλλη διαδρομή είναι αυτή προς την Αναβρυτή, ένα «αεροπλανικό» χωριό 7,5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης. Αν και σύντομος και ασφαλτοστρωμένος, ο δρόμος προς την Αναβρυτή μπορεί να τρομοκρατήσει ακόμη και τους έμπειρους οδηγούς, καθώς φιδογυρίζει στην άκρη του γκρεμού, για να καταλήξει τελικά σε ένα μικρό πέτρινο χωριό με φόντο το μόνιμα καλυμμένο με ομίχλη Ταΰγετο. Πώς να μην αποκαλούν «ανεμοδαρμένα ύψη» το χωριό τους οι ντόπιοι; Από δω ξεκινούν πολλά μονοπάτια (και το ευρωπαϊκό Ε4) αλλά και δασικοί δρόμοι που ενώνουν την Αναβρυτή με τα γύρω χωριά. Εξίσου άγνωστη στους πολλούς και με χαμηλών τόνων ανάπτυξη είναι και η βόρεια πλευρά του Ταϋγέτου, στα χνάρια της βασιλικής οδού των Παλαιολόγων. Από τον Μυστρά στο Καστόρι και από κει στο Λογκανίκο και το Λεοντάρι, ακολουθώντας μια διαδρομή γνωστή και ως μυστριώτικη στράτα, θα συναντήσετε εκπληκτικά μνημεία (must η αρχαία Πελλάνα με το εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο), μοναστήρια, βυζαντινές εκκλησιές και ιστορικά χωριά που περιμένουν να ξαναζωντανέψουν.
Πού να μείνετε
Στην Τόριζα, στο Ιλάειρα Mountain Resort (2731035515, 2731035525, www.ilaeira-resort.gr), ένα από τα καλύτερα mountain resorts της Πελοποννήσου, με ξεχωριστή ποιότητα κι ευγενική φροντίδα, σε ιδιαίτερο σημείο, στις ελατοσκέπαστες ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, με πανοραμική θέα. Στο Ξηροκάμπι, στο Ταλετόν (2731035150, 6978440119, www.taleton.gr) με τα άνετα δίκλινα και τις μεζονέτες, όλα χτισμένα με οικολογικές προδιαγραφές. Στην Άρνα, στον όμορφο ξενώνα Γεωδή (2731020703, www.geodi.gr), στις παρυφές του Ταϋγέτου. Στους Γοράνους, στο ξενοδοχείο Faris (2731075447, 6945364545, www.faris.gr) με τη θέα που κόβει την ανάσα, σε τοποθεσία ιδανική για διαδρομές με 4x4, ορεινές πεζοπορίες κι εξερευνήσεις. Στην Τρύπη, στον όμορφο ξενώνα Κνακίων Φιλοξενία (2731098083, www.knakionfiloxenia.gr). Στην Αναβρυτή, στον απλό –αγαπημένο των ορειβατών– ξενώνα Αντάμωμα (2731081595).
Πού να φάτεΓια σπιτική ελληνική κουζίνα στο πολύ καλό εστιατόριο Τόριζα του ξενοδοχείου «Ιλάειρα», στην ταβέρνα Ελληνικόν στο Ξηροκάμπι και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Faris, στους Γοράνους, για καλή κουζίνα με προϊόντα παραγωγής του αγροκτήματος.