2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά

Κουδουνάτοι, κορδελάτοι και σάτυροι στη Νάξο, γέροι, κορέλες και Φράγκοι στη Σκύρο. Τώρα που ανοίγει το Τριώδιο ποιος τους πιάνει τους νησιώτες στα γλέντια και τα μασκαρέματα! Εσείς ποιο καράβι θα πάρετε;

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά

Κουδουνάτοι, κορδελάτοι και σάτυροι στη Νάξο, γέροι, κορέλες και Φράγκοι στη Σκύρο. Τώρα που ανοίγει το Τριώδιο ποιος τους πιάνει τους νησιώτες στα γλέντια και τα μασκαρέματα! Εσείς ποιο καράβι θα πάρετε;

Νάξος

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά - εικόνα 1

Τα γλέντια των κορδελάτων το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς σε Εγγαρές, Μέλανες, Γαλήνη, Κινίδαρο και Άγιο Αρσένιο και τα εκκωφαντικά γυρίσματα των κουδουνάτων στ’ Απεράθου μας έχουν μείνει αξέχαστα. Τρελό κέφι, ωστόσο, βγάζουν και οι διονυσιακής έμπνευσης νυχτερινές παράτες στη Χώρα: στις 4/3 με τα Μεθυδότια και στις 5/3 η λαμπαδηφορία από το Κάστρο μέχρι το λιμάνι εν μέσω… ιαχών και κρασο-ρακο-κατάνυξης. Know how Τώρα που δεν μπορείτε να κολυμπήσετε είναι ό,τι πρέπει να απολαύσετε την ενδοχώρα με τα βυζαντινά ξωκλήσια, τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα, τους αρχαιολογικούς χώρους, το ναό της Δήμητρας στη Γύρουλα και τους μαρμάρινους Κούρους στο Φλεριό. Πάρτε το χρόνο σας στα σοκάκια της Απειράνθου –στα οπωσδήποτε εδώ το χοιρινό ρόστο «Στου Λεφτέρη­» και στου «Ελευθερίου»– και βολτάρετε στο Χαλκί κάνοντας στάση στο αποστακτήριο Βαλληνδρά για λικέρ κίτρο, προτού ξαποστάσετε στο καφέ της Χριστίνας ή το καφενείο του Γαλάνη για γαλακτομπούρεκο. Για φαγητό σημειώστε τον «Ξενάκη» στις Μέλανες­ και τη «Στέλλα» στις ­Εγγαρές και για διαμονή, απλά και οικονομικά, στη Χώρα τα «Apollon» (2285026802), «Γρόττα» (2285022101) και στον Άγ. Γεώργιο «Naxos Resort» (2285026650). (φωτό: www.inskyros.gr)

Σκύρος

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά - εικόνα 2

«Άγγελος είσαι μάτια μου, κανένας δεν σου μοιάζει. Κρίνε με τις επτά κορφές που γέρνεις με τ’ αγιάζι…» Τα αποκριάτικα σαββατοκύριακα θα το ακούσεις το τραγούδι της κορέλας στη Χώρα. Μαζί έρχεται και ο Γέρος, η κεντρική μορφή της σκυριανής Αποκριάς, ο οποίος, ζωσμένος με μια μαλλιαρή κάπα, «λυριρίζει» τα κουδούνια του. Λέγεται ότι το έθιμο γέννησε η περιπέτεια ενός τσοπάνη, που σάλεψε ο νους του όταν βρήκε νεκρά τα πρόβατά του κι έκτοτε κυκλοφορούσε με τα κουδούνια τους… Στις 6/3 όλοι περιμένουν την κουστωδία της Τράτας με τα περιπαικτικά στιχάκια της. Know how Ανηφορίστε μέχρι το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς και το Αρχαιολογικό Μουσείο και –γιατί όχι;– ως τα ριζά του Κάστρου. Για φαγητό, το καφενείο «Μαρίτσα» φτιάχνει τα καλύτερα τυροπιτάρια. Αξίζει και μια εκδρομή στα βόρεια του νησιού, με στάση στην «Ταβέρνα του Τάκου» στον Άγιο Πέτρο.

Ιδιαιτερη πρόταση διαμονής το Ammos Hotel (2222091234). Επίσης, στο «Νεφέλη - Σκυριανά Σπίτια Δημήτριος» (2222091964). Ταξίδι στο νησί οργανώνει το Συρίγος Travel (2103223000).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.