Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο

Οι ιδιοκτήτες δύο δημοφιλών εστιατορίων σε δύο εξίσου δημοφιλείς προορισμούς της εποχής, τη Βυτίνα στην ορεινή Αρκαδία και την Τσαγκαράδα στο Πήλιο, μας ανοίγουν την κουζίνα τους, μας δελεάζουν με πιάτα στο πνεύμα των εορτών και μας δίνουν τα δικά τους tips για σπέσιαλ χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο

Οι ιδιοκτήτες δύο δημοφιλών εστιατορίων σε δύο εξίσου δημοφιλείς προορισμούς της εποχής, τη Βυτίνα στην ορεινή Αρκαδία και την Τσαγκαράδα στο Πήλιο, μας ανοίγουν την κουζίνα τους, μας δελεάζουν με πιάτα στο πνεύμα των εορτών και μας δίνουν τα δικά τους tips για σπέσιαλ χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

Η Αρκαδία του Παναγιώτη Μπουρτσουκλή («Τα Κόκκινα Πιθάρια», «Arcadia Resort»)

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 1
Ο σεφ Παναγιώτης Μπουρτσουκλής επί το έργον.

Εδώ και 11 χρόνια, η ιντριγκαδόρικη ματιά του ιδιοσυγκρασιακού σεφ και ιδιοκτήτη Παναγιώτη Μπουρτσουκλή στην αρκαδική κουζίνα, οι φρέσκιες ιδέες, αλλά και η εμμονή του στην αναζήτηση της καλύτερης πρώτης ύλης, τοποθετούν «Τα Κόκκινα Πιθάρια» στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας πολύ ψηλά στη λίστα με τα must κάθε επίσκεψης στην ορεινή Αρκαδία. Τον πέτυχα όπως πάντα στην κουζίνα και με ήχους από κατσαρόλες και τηγάνια στο background που από τη μία δυσκόλευαν την τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά από την άλλη μου άνοιγαν την όρεξη, καθώς μάθαινα για τα ολοκαίνουργια πιάτα του μενού, όπως το ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο συνοδευμένο από κυδώνια και αχλάδια με μαύρη ζάχαρη, μεθυσμένα σε κρασί πόρτο παλαιωμένο μαζί με ξύλο κανέλας, τον αγριόχοιρο με αγάρικα μανιτάρια και το τοπικό κατσικάκι με σταμναγκάθι λαδολέμονο, αρωματισμένο με φρέσκο φασκόμηλο.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 2
Τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από την αρκαδική κουζίνα και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Όσοι μάλιστα βρεθείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στη ζεστή πέτρινη σάλα με το αναμμένο τζάκι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και κάποια σπέσιαλ εορταστικά πιάτα, όπως φασιανό με άγρια μανιτάρια και χειροποίητες παπαρδέλες, ζαρκάδι κρασάτο με ντρέσινγκ μύρτιλο, αγριογούρουνο στη γάστρα, ελάφι με δαμάσκηνα, λαγό σαλμί ή στιφάδο και χήνα ψητή. Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποιο κρασί από την πάντα ενημερωμένη κάβα, ενώ εκλεκτά είναι και τα επιδόρπια: τούρτα μελιού, μιλφέιγ με μαστίχα και βύσσινο, σοκολατόπιτα και εποχικά γλυκά του κουταλιού.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 3
Στο «Arcadia Resort» θα μπορέσετε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα ένα δείπνο 5 πιάτων με την υπογραφή του σεφ και ιδιοκτήτη κ. Μπουρτσουκλή.

Με γαστρονομικές νότες διανθίζεται όμως και η εμπειρία της χριστουγεννιάτικης διαμονής στο «Arcadia Resort», το άλλο «παιδί» του Μπουρτσουκλή που άνοιξε πρόσφατα κοντά στη στροφή της Βυτίνας κλέβοντας τις εντυπώσεις. Όσοι λοιπόν το επιλέξετε κατά την περίοδο των γιορτών, θα μπορείτε να απολαμβάνετε καθημερινά ένα σερβιριζόμενο δείπνο 5 πιάτων με επιλογές που περιλαμβάνουν από χειροποίητες πίτες και μπούτι αγριογούρουνο καπνισμένο in house μέχρι πουγκιά γεμιστά με ψαρονέφρι, γιουβέτσι με κατσικάκι και φιλέτο με φρούτα εποχής κρασάτα. Πράγματι, η κομψή ατμόσφαιρα με country style στοιχεία του «Arcadia Resort» δείχνει να ταιριάζει γάντι στη Βυτίνα, που όπως λέει και ο κ. Μπουρτσουκλής, «είναι πανέμορφη και όσο χειμωνιάζει γίνεται ασύγκριτη».

Κι αν στο μυαλό των περισσότερων Βυτίνα σημαίνει μόνο κεντρική πλατεία και Δρόμος της Αγάπης, ιδού τα δικά του insider tips για να τη δείτε με άλλο μάτι. «Στο δρόμο προς την παλιά Βυτίνα, στα 200 μέτρα μετά το πάρκινγκ, αρχίζει μια όμορφη και εύκολη διαδρομή του Ε4, μήκους 1 χλμ., που οδηγεί στο φαράγγι του Μυλάοντα ποταμού. Δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από μισή ώρα, είναι φρεσκοχαραγμένη και το τοπίο θα σας αποζημιώσει με τα πανύψηλα πλατανιά και τα κρυστάλλινα νερά του. Με ένα καφεδάκι στο χέρι και άδειο μυαλό κατευθυνθείτε προς τη Δρακοτρυπιά στο δρόμο προς Αλωνίσταινα. Μετά τη στροφή του χιονοδρομικού, στρίβετε δεξιά στο δεύτερο χωματόδρομο και σε 800 μέτρα φτάνετε στη μικρή σπηλιά και απολαμβάνετε μαγευτική θέα.»

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 4
Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό, αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

«Αν πάλι θέλετε να δείτε τι σημαίνει αρκαδική γη, αναζητήστε το Ασκηταριό της Σφυρίδας μετά το χωριό Νυμφασία». Σε λίγο πιο γνώριμα μονοπάτια, σημειώστε ακόμα πως διάχυτη θα είναι η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και σε δύο ακόμα αγαπημένα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στη Δημητσάνα οι κάτοικοι θα κερνάνε το ζεστό και μοσχοβολιστό κρασί «τσουκαλόκαφτο». Στη Στεμνίτσα η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει στην πλατεία με γλυκά και τσίπουρο, ενώ την επομένη ακολουθεί η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας.

Τα Κόκκινα Πιθάρια, Βυτίνα, 2795022540.
Arcadia Resort, Βυτίνα, 2795022330.

Το Πήλιο της Λένας Στεργιοπούλου («Αλέκα», «Aleka’s House»)

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 5
Η ιδιοκτήτρια του ξενώνα «Aleka’s House» και του εστιατορίου «Αλέκα», Αλέκα Στεργιοπούλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του Πηλίου.

Είναι κάτι σαν θεσμός στην Τσαγκαράδα. Και μια απλή καθημερινή να βρεθείς στο πανέμορφο χωριό του Πηλίου, ξέρεις ότι στην «Αλέκα» σε περιμένουν πιάτα που πατάνε στη βαθιά γαστρονομική παράδοση του τόπου, αλλά και η ίδια η Αλέκα Στεργιοπούλου μαζί με την κόρη της Λένα, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει ακόμα το υπέροχο καφέ πάνω από το εστιατόριο, αλλά και τον ξενώνα «Aleka’s House» που βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά χαρίζοντας μαγευτική θέα από τα πολύ περιποιημένα δωμάτια. Η αλήθεια είναι ότι στην ατμοσφαιρική σάλα του εστιατορίου με τα ζεστά χρώματα, τίποτα δεν θυμίζει το παλιό καφενείο-κουρείο που άνοιξε εκεί το 1955 ο πατέρας της οικογένειας, εκτός ίσως από τα μεζεδάκια που σέρβιρε από τότε η Αλέκα και τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα ευλαβικά στον κατάλογο.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 6
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα της Αλέκας στην ζεστή και καλόγουστη σάλα του εστιατορίου.

Τα πουλάκια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά), το σαγανάκι κεφαλοτύρι, τα κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος στο φούρνο με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τα κεφτεδάκια με δυόσμο ή σάλτσα ντομάτας με μικρές πράσινες πιπεριές (μια ελαφρύτερη παραλλαγή του κλασικού πηλιορείτικου πιάτου σπετζοφάι, το οποίο επίσης φτιάχνουν καταπληκτικά) και το all time classic ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα. Πλάι σε αυτά έχει προστεθεί μια μεγάλη γκάμα από θαυμάσια ορεκτικά, υπέροχες πίτες, πλούσιες σαλάτες, πάρα πολλά μαγειρευτά, αλλά και γλυκά, κάποια πιο ιδιότροπα όπως η μους κάστανο και η τούρτα μήλο που συνοδεύονται ιδανικά με παγωτά Kayak.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 7
Στο ίδιο κτήριο θα βρείτε και περιποιημένα δωμάτια με πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Πλουσιότατο θα είναι και το φετινό μενού για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έτσι όπως μου το περιέγραψε η ίδια η Λένα στο τηλέφωνο. «Θα ξεκινήσουμε με ποικιλία ελληνικών τυριών, εορταστική σαλάτα με γλυκόξινη σος και ρόδια και επιλογή μεταξύ σούπας από γαλοπούλα ή χορτόσουπα μινεστρόνε. Για κυρίως θα έχουμε γαλοπούλα με παραδοσιακή πολίτικη γέμιση, μοσχαράκι με κάστανα (σ.σ. από τα πλέον κλασικά πιάτα του μαγαζιού), ή χοιρινό πρασοσέλινο, και ολοκληρώνουμε με μπακλαβά, μους πορτοκάλι και τούρτα σοκολάτα με παλαιωμένο ρούμι». Ανάμεσα στα εξαιρετικά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, θα βρείτε και πολύ καλό δικό τους κόκκινο από την τοπική ποικιλία φράουλα. Ανήμερα μάλιστα των Χριστουγέννων, αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία στο μαγαζί σερβίρουν τραχανά. «Είναι ένα από τα τοπικά έθιμα των γιορτών, το οποίο προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανό», λέει η Λένα και συμπληρώνει πως το επαναλαμβάνουν και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, μετά την κοπή της πίτας στο Δημαρχείο.

Insider’s guide σε Αρκαδία και Πήλιο - εικόνα 8
Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή για να απολαύσετε την υπέροχη πηλιορείτικη φύση.

Για όσους ανηφορίσουν αυτές τις ημέρες στην Τσαγκαράδα, η Λένα προτείνει βόλτες στην υπέροχη πηλιορείτικη φύση. «Πάρτε τα καγκιόλια, όπως λέμε εδώ τα παλιά πέτρινα καλντερίμια, και εξερευνήστε τα μονοπάτια που συνδέουν τις 4 πλατείες-συνοικίες του χωριού (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή) ή κατεβείτε από την Αγία Παρασκευή μέχρι τη Νταμούχαρη. Αν θέλετε κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην «Hike Away» (2426049724) του Νικόλα Μέλη, που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα τις οργανωμένες περιηγήσεις στα μονοπάτια της Τσαγκαράδας, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Φεστιβάλ Ορειβατικού και Θαλάσσιου Αθλητισμού Τσαγκαράδας», η «Soulis Canyoning» (2428077222) του Σούλη Αποκρεμιώτη πραγματοποιεί καταβάσεις στα φαράγγια της περιοχής. Ειδικά το φαράγγι της Φακίστρας είναι σκέτη μαγεία αυτή την εποχή».

Αλέκα / Aleka’s House, Τσαγκαράδα, 2426049380.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.