Ζωντανό και ανανεωμένο βρήκαμε τον Βόλο στην πρόσφατη επίσκεψή μας, γεγονός που δικαιολογεί κάλλιστα ένα city break, σε συνδυασμό με Πήλιο ή και όχι.
Νεανική πανεπιστημιούπολη αλλά και στιβαρό λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο, ο Βόλος έχει γραμμένη στο DNA του την κουλτούρα του τσίπουρου όπως και αυτή του ποδηλάτου, διαθέτει πλούσια ιστορία, αλλά και ένα πρόσωπο αστικό και σύγχρονο. Έχει ακόμα αρκετά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια άλλων εποχών, όπως το πηλιορείτικου στιλ Δημαρχείο του Πικιώνη, τα πανέμορφα νεοκλασικά της Τράπεζας της Ελλάδας και του σινέ Αχίλλειον και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο, που γεννήθηκε εδώ), ενώ ορισμένα από τα γνωστότερα χωριά του Πηλίου αποτελούν επί της ουσίας δροσερά προάστια της πόλης – δεν θα χρειαστείτε λόγου χάρη παραπάνω από 20-25 λεπτά για να φτάσετε στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Ίσως το μόνο πράγμα που δεν βρίσκεις στο Βόλο είναι θέση για να παρκάρεις το αυτοκίνητο. Άπαξ όμως και σταθείς τυχερός ή έστω αναγκαστείς να καταφύγεις στο πάρκινγκ του λιμανιού, τα υπόλοιπα τα βρίσκεις πολύ εύκολα και, το κυριότερο, χωρίς καν να χρειαστεί να ξαναμπείς στο αυτοκίνητο μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής.
Γιατί στην πανέμορφη αυτή πόλη της Θεσσαλίας, τα πάντα βρίσκονται σε απόσταση απολαυστικών περιπάτων. Σημείο αναφοράς αποτελεί ασφαλώς η περίφημη παραλία, το πεζοδρομημένο κομμάτι της οποίας ξεκινά περίπου στο ξενοδοχείο «Κυψέλη» και, περνώντας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις παλιές καπναποθήκες του Παπαστράτου, καταλήγει σε μια σειρά από διαδοχικά πάρκα και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε τη γνωριμία σας μαζί της με μια εντελώς ρετρό πάστα φούρνου καλυμμένη με σαντιγί κακάο στο ζαχαροπλαστείο-θεσμός «Μινέρβα», υπάρχουν ωστόσο και πολύ καλόγουστες επιλογές με σύγχρονο αέρα όπως τα γειτονικά καφέ-μπαρ «Pleasures» και «Puerto», ενώ εξίσου μοντέρνο καφέ, και μάλιστα σε υπέροχο νεοκλασικό καβούκι, διαθέτει και ο ιστορικός κινηματογράφος «Αχίλλειον». Γενικότερα, πάντως, η coffee and bar culture είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στον Βόλο, γεγονός που θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν συνεχίσετε τη βόλτα σας στην αγορά της πόλης που βρίσκεται –πολύ βολικά– ακριβώς από πάνω με επίκεντρο τις παράλληλες προς την παραλία και μόνιμα κοσμοπλημμυρισμένες οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος και την πεζοδρομημένη Ερμού που οδηγεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
Όλες οι γνωστές αλυσίδες ένδυσης και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara που έχω δει ποτέ, συνυπάρχουν με αναρίθμητες προτάσεις για καφέ και ποτό, από το λιλιπούτειο «Localino» και την κουκλίστικη chocolaterie «Έλλη’s» μέχρι την grande ατμοσφαιρική πιάτσα που έχουν στήσει στο (πολύ) στενό της Κονταράτου τα «Duomo», «Gala», «Grappa», «Grooove», «Novel», «Maddox» και «Hemingway». Το «παρών» δίνουν και τα φερόμενα ως Starbucks της Ελλάδας «Mikel», που πλέον εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και στην Αθήνα, ενώ ο Βόλος διαθέτει και δικό του frozen yoghurt, το «Yaourtaki», που φτιάχνεται με προϊόντα της ΕΒΟΛ. Ασφαλώς δεν λείπουν και κάποιες περιπτώσεις με cult εμπνεύσεις στην ονοματοδοσία τους, όπως το κομμωτήριο «Τρίχες», το κατάστημα αθλητικών «Cougar», και το… σινεφίλ ταχυφαγείο «Βρέχει κεφτέδες» με επιλογές από αστακοκεφτέδες και καβουροκεφτέδες μέχρι ριγανοκεφτέδες και κεφτέδες σπεντζοφάι.
Ολοκαινούργια... Παλαιά!
Αυτό το τελευταίο το συνάντησα στην είσοδο των Παλαιών, της πολύ ανερχόμενης συνοικίας στην οποία θα σας φέρει ακόμη ένας εύκολος παραλιακός περίπατος με κατεύθυνση προς το Δημαρχείο. Αν και η αναγέννηση είχε ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια με τη δημιουργία του Πολυχώρου Τσαλαπάτα στο επάνω κομμάτι της γειτονιάς που συνορεύει με τη Νέα Ιωνία, πλέον η κίνηση έχει μεταφερθεί στους κάτω δρόμους περιμετρικά της ψαραγοράς. Ανάμεσα στα παλιά χαμηλά σπίτια και τα μικρομάγαζα με γεωργικά εφόδια ξεφυτρώνουν διαρκώς νέα μέρη για ποτό και φαγητό με φοιτητικό προσανατολισμό, όπως το καφενείο «Παραμύθι» και το «Χοντρό Μπιζέλι», αλλά και τα συμπαθέστατα «Posh» και «Πασατέμπο», που στοχεύουν σε πιο ενήλικο κοινό. Η φάση είναι ωραία, έχει κάτι από Ψυρρή και Γκάζι στις καλές εποχές τους και ο κόσμος ανταποκρίνεται μαζικά. Ειδικά στον πεζόδρομο της Κροκίου, τα τραπέζια του μοντέρνου «Μπριζολάδικου» και των ουζερί-μεζεδοπωλείων «Ζώης» και «Δυόσμος και Κανέλλα» καταλαμβάνονται στο πι και φι.
Σημειώστε ακόμη ότι τα μεσημέρια που η γειτονιά ησυχάζει (καθώς τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν μόνο βράδυ), στα Παλαιά θα βρείτε και κάποια παραδοσιακά τσιπουράδικα, με ωράριο δηλαδή μέχρι τις 5 το απόγευμα, και τσίπουρο «με τη μόστρα» (ο μαγαζάτορας σου γεμίζει το ποτήρι κατευθείαν από τη μεγάλη μπουκάλα) συνοδεία φρεσκότατων ψαρομεζέδων. Πολύ καλή επιλογή αποτελεί το τσιπουράδικο «Η Γιώτα» πάνω στην Κροκίου, που παραμένει ευτυχώς ανοιχτό όλη την ημέρα. Στο τιμόνι ο Σταύρος και η Γιώτα, που διατηρούσαν επί χρόνια το «Καναράκι» στο δρόμο προς Άνω Βόλο. Σε μια πόλη, τέλος, που –κακά τα ψέματα– περιορίζεται γαστρονομικά σε μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα, το άνοιγμα ενός (κανονικού) εστιατορίου αποτελεί από μόνο του είδηση. Πόσο μάλλον όταν αυτό φέρει την ιδιοσυγκρασιακή υπογραφή της Ελένης Ψυχούλη. Αναφέρομαι φυσικά στο «Πιρουνάκι» της στην κεντρικότατη οδό Ογλ, το οποίο, αν και στον πρώτο μήνα λειτουργίας του, έχει ήδη εξελιχθεί σε μεσημεριανό και βραδινό hot spot.
Πού να μείνετε
Κυψέλη (Αγ. Νικολάου 1, 2421024420, από € 70): Σε κεντρικότατο σημείο πάνω στην παραλία, ένα μοντέρνο city hotel στις πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις ενός παλιού ξενοδοχείου. Μίνιμαλ διάθεση στα δωμάτια, πλούσιο πρωινό, δημοφιλές καφέ στο ισόγειο, ασυναγώνιστη θέα από το roof garden.
Αίγλη (Αργοναυτών 24, 2421024471, από € 90): Σε θαυμάσιο μπελ επόκ κτίριο επί της παραλίας, το ξενοδοχείο πραγματοποίησε πρόσφατα ριζική ανακαίνιση σε μοντέρνο ύφος, που δένει τις σκουρόχρωμες αποχρώσεις στους τοίχους με την έντονη χρήση ξύλου. Για τα δωμάτια που δεν έχουν ανακαινιστεί ακόμα τιμές από €70.
Xenia Volou (Πλαστήρα 1, 2421092700, από € 103): Στην άκρη της παραλίας, κοντά στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, ένα στιλάτο city hotel με προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα, άνεση, πολυτέλεια και καλές παροχές, όπως spa και εστιατόριο με υπέροχη θέα.
Volos Palace (Ξενοφώντος και Θρακών, 2421076501, από € 98): Πολυτελές city hotel που ατενίζει τη θάλασσα, κοντά στο Δημαρχείο. Μεγαλοπρέπεια στη διακόσμηση, τόσο στο lobby όσο και στα δωμάτια. Αύρα (Σόλωνος 3, 2421076550, από € 45 χωρίς πρωινό): Σε κάθετο στενό της παραλίας, μια οικονομική επιλογή διαμονής για όσους θέλουν να βρίσκονται στην καρδιά της πόλης.
Πού να φάτε
Πιρουνάκι (Ογλ 20, 2421021206): Πανέμορφος mix and match χώρος και γευστικό αποτέλεσμα που ανεβάζει τον πήχη, κρατώντας προσγειωμένες τις τιμές. Έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες (μπέργκερ από ντόπιο μοσχαράκι γάλακτος, μοσχιδούλα γάλακτος από το Διμήνι), ματιές προς τις κουζίνες του κόσμου (πεντανόστιμο λαχματζούν με αιθέρια ζύμη) και κάποια «ανήσυχα» πιάτα (κεφαλογραβιέρα σαγανάκι με κρούστα από χαρουπάλευρο και βρώμη, σπιτικός γύρος κοτόπουλο με σουσαμόπιτες και λεμονάτη σος γιαουρτιού). Εμβληματικό και λεπτών ισορροπιών πιάτο τα λιγκουίνι με λευκό ταραμά, φρέσκο θυμάρι και λεμόνι, μεθυστικό επιδόρπιο το ζελέ ρακόμελο με σος μελιού, αστεροειδή γλυκάνισο και «κρυμμένες» ρόγες από γλυκό του κουταλιού σταφύλι.
Η Γιώτα (Κροκίου 15, 6947074830): Σε περιβάλλον παραδοσιακού τσιπουράδικου στα Παλαιά, υπέροχα τουρσιά και τσιτσίραβλα, φρεσκότατα όστρακα, ζεστή αφράτη πατατοσαλάτα, τραγανά θράψαλα και ένας δυσεύρετος μεζές, τηγανητά συκωτάκια πεσκανδρίτσας, από έμπειρα χέρια στο τηγάνι και τη σχάρα.
Ο Ζώης (Παπακυριαζή 42 και Κροκίου, 2421029616): Δημοφιλές μεζεδοπωλείο στον πεζόδρομο – δοκιμάστε ωραιότατα τηγανισμένη σκοπελίτικη τυρόπιτα, μπεκρή μεζέ και πλούσιο μυδοπίλαφο με ολόκληρα μύδια.
Δυόσμος και Κανέλλα (Μητρ. Γρηγορίου 33, 2421022330): Μεγάλη ποικιλία μεζέδων, από αγκιναράκια στη σχάρα και μανιτάρια με κρασί και μυρωδικά, μέχρι μπιφτεκάκια κοτόπουλο και τηγανιά με λεμόνι τουρσί, πολλοί σε μισές μερίδες – βγάζει τραπεζάκια στην Κροκίου.
Τσαρδακάς (Κύπρου 55, 2421045111): Οικογενειακό ταβερνάκι-σταθερή αξία στην πάνω μεριά της πόλης, με όμορφη αυλή, νόστιμα μαγειρευτά και καλοφτιαγμένες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ.