Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα από την κοσμική βασίλισσα των Κυκλάδων, που φέτος ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν. Ο χορός των μετακινήσεων, των openings και των lifestyle προτάσεων καλά κρατεί, με το νησί να προσμένει νέα αύξηση του ποσοστού ξένων τουριστών που θα δουν το ηλιοβασίλεμα από τη Μικρή Βενετία. Αναμεταδίδουμε…
We’ll always have Mykonos!
Είναι το απόλυτο ελληνικό ταξιδιωτικό προϊόν. Στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, στην παράγραφο όπου υπογραμμίζει την ανάγκη για rebranding της χώρας, θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει έναν αστερίσκο και να την εξαιρέσει. Το φετινό Πάσχα στο νησί οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ήταν 1.133 έναντι 257 τον ίδιο μήνα πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 340,86% που σπάει τα κοντέρ σε σχέση με άλλους εγχώριους προορισμούς, οι προ-κρατήσεις κινήθηκαν κι εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ ενθαρρυντικά επίπεδα και οι μεσίτες πηγαίνουν κι έρχονται με τη ζήτηση για βίλες και περισσότερο ή λιγότερο πολυτελή καταλύματα να έχει πάρει την ανιούσα. «Θα γίνει σφαγή», μου λέει χαριτολογώντας γνωστός σεφ του νησιού. Το καλοκαίρι προβλέπεται αίθριο, με εύπορο πελατολόγιο, Ρώσους, Σαουδάραβες, Τούρκους, Βραζιλιάνους, Λιβανέζους, Αμερικάνους, ιδιωτικά αεροσκάφη και θαλαμηγούς, celebrity spotting και ρεζερβέ ξαπλώστρες. Μπορεί ο εσωτερικός τουρισμός να έχει μειωθεί ή/και μετατοπιστεί σε σχέση με τις εποχές προ ύφεσης, φέτος πάντως –με τα προγνωστικά καλύτερα και την οικονομική κατάσταση πιο σταθεροποιημένη– στο νησί των πολυτελών Μποφόρ σιγά σιγά ξεμυτίζουν κι Έλληνες. Με το στόχο του διεθνούς τουριστικού high end να χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές στη διαμονή και τη διασκέδαση, οι επιχειρηματίες κινούνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο πεδίο του πολυτελούς και του αποκλειστικού, boost-άροντας την αφοπλιστική φυσική ομορφιά του νησιού με ένα καλό άθροισμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η γαστρονομική πυξίδα αναμενόμενα δείχνει και φέτος Ελλάδα, με μια ευρεία γκάμα προτάσεων –και λιτών, και πιο πολύπλοκων–, η σαμπανιζέ διάθεση πιάνει day to night παραλία –με τα όστρακα και θαλασσινά σε κρεσέντο– και το σούσι και ο δημιουργικός ιαπωνισμός, κοσμοπολίτικα sine qua non σε παγκόσμιο επίπεδο, κρατάνε σταθερά τη δυναμική τους.
Και μια που μιλάμε περί σούσι, ας ξεκινήσουμε από τη «ναυαρχίδα»: το… chop chic «Mathushisa» στο ξενοδοχείο «Belvedere» κλείνει φέτος την πρώτη του δεκαετία. Στις 9-13/7 ο Nobuyuki Matsuhisa (aka Νοbu) θα είναι παρών σε ένα πενθήμερο με προσκεκλημένους τους executive chefs των ομώνυμων εστιατορίων του Ντουμπάι, του Λονδίνου και του Τόκιο και θα ρίξει στο τραπέζι πολλές ενδιαφέρουσες fusion σπεσιαλιτέ – λ.χ. εκείνο το wagyu burger, με ban φτιαγμένο περιέργως από τόφου, ακούγεται ιδιαίτερα προκλητικό. Ο Τάσος και ο Νικόλας Ιωαννίδης κινούνται αυτήν τη σεζόν και στη σφαίρα της ναπολιτάνικης πίτσας, παρουσιάζοντας στο χώρο του παλιού «Gola» στη θέση Δραφάκι το «Marechiaro Pizza», το οποίο από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια για τον τεχνίτη pizzaiolo Guglielmo Vuolo και την ανάλαφρη ζύμη της πίτσας του. Η γκάμα των κρασιών εμπλουτίζεται ακόμη, δίνοντας έμφαση και στις αξιόλογες επιλογές με το ποτήρι – στις προθέσεις τους είναι ακόμη και το… Barolo by the glass! Δεν είναι τα μόνα νέα από το «μέτωπο» των αδερφών Ιωαννίδη: απέκτησαν φέτος και το ξενοδοχείο «Psarou Garden» στην Ψαρού, το οποίο ύστερα από ένα πρώτο ρετουσάρισμα ντεμπουτάρει ως «Sea Side Cottage» (ένα προσεγμένο bed & breakfast) και παίρνει και 26 ομπρέλες πάνω στην πιο κοσμική παραλία του νησιού, δίπλα στο διάσημο «N’Ammos», το οποίο –χωρίς το όμορο «Coo» φέτος– από ό,τι μαθαίνω ετοιμάζει σε παρακείμενο χώρο ένα φιλόδοξο project με VIP κατεύθυνση. Για να επιστρέψουμε στη Χώρα, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Γιώργος Βενιέρης, στο στιλιστικά ανανεωμένο «Bill and Coo Restaurant» του «Βill and Coo» και στο «Ladyfinger» του ξενοδοχείου «Αndronikos» αντίστοιχα, εξελίσσουν τις βραβευμένες τα τελευταία δύο χρόνια μαγειρικές τους, ενώ ο επίσης πολύ ικανός σεφ Χρόνης Δαμαλάς έχει αναλάβει την κουζίνα του ιαπωνικού «Kiku», που όπως και πέρυσι θα ξεκαλοκαιριάσει δίπλα στην πισίνα του «Cavo Tagoo». Από εκεί και πέρα, το ντουέτο «Catari» και «Bakalo» παραμένουν κλασικές αξίες, το περσινό «Roca Cookery» του Μίμη Φούκα (βλ. «Sea Satin») στο Mατογιάννι συνεχίζει στο ίδιο ύφος και ο Γιώργος Γεροδήμος, προσθέτοντας ακόμη ένα μαγαζί στο πορτφόλιό του («Casa di Giorgio», «Uno Con Carne») παρουσιάζει το «Mamalouka» στο παλιό «Oasis» – στη μεγαλύτερη εστιατoρική αυλή της Μυκόνου, ανάμεσα στους φοίνικες, στις ροδιές και τις αγριελιές, με ένα εκτενέστατο μενού που χωράει από γιουβέτσι και μουσακά μέχρι μακαρονάδες και φρέσκο ψάρι ή steaks.
Πρίμα βίστα αμμουδιά
Την αρχή της σεζόν σφύριξαν οι... παλιές παράλιες καραβάνες –όπως το «Kuzina Mykonos» στον Ορνό και το «Alemagou» στη Φτελιά– αλλά και ο άνεμος των οpenings, των μετακινήσεων και των αλλαγών δεν άργησε να φυσήξει. Η πιο μεγάλη all day άφιξη, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, είναι ακόμη ένα «Jackie O’» στο Super Paradise. Ο Carsten Stehr έχει αναδιαμορφώσει δημιουργικά, σεβόμενος το τοπίο, το χώρο τού (ελαφρώς παραμελημένου) τα τελευταία χρόνια «Coco’s Club». Το νέο πολυεπίπεδο μικρο-σύμπαν της Jackie, χτισμένο με πέτρα, λευκή τσιμεντοκονία και καμπύλες –αν ο Gaudi ήταν Κυκλαδίτης, έχω βάσιμες υποψίες ότι θα έφτιαχνε ανάλογα stands–, έχει όλα τα συστατικά για να γίνει talk of the island: κουζίνα που βασίζεται στα φρέσκα ελληνικά προϊόντα (λαβράκι με βλίτα αβγολέμονο, κοτόπουλο με πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο με δυόσμο και τζίντζερ κ.ά.) σε επιμέλεια του Αθηναγόρα Κωστάκου, oyster bar με δική του λίστα κρασιών και σαμπάνιας, πισίνα, κρεβάτια με ουρανούς, ξαπλώστρες, τζακούζι κι ένα Sotris για shopping σχεδόν με τα πόδια στην άμμο. Η απάντηση του Μιχάλη Σιγκούνα όταν τον ρώτησα για τη βραδινή διάσταση του μαγαζιού ήταν: «Έντονη ή όχι θα το κανονίσει ο κόσμος». Εγώ απλώς να θυμίσω ότι ακριβώς αυτό έλεγε και όταν ξεκινούσε το πρώτο «Jackie O’» – ή αλλιώς το πιο hot/happy σημείο της Χώρας…
Θερινό σαμπανιζέ είναι, πάντως, και το σενάριο του επίσης καινούργιου και ιδιαίτερα φιλόδοξου «Guilty Beach» στον Πάνορμο. Οι πρώτες πληροφορίες λένε για ένα champagne restaurant με θαλασσινή ελληνο-μεσογειακή κουζίνα (υπό την επιμέλεια του Χρήστου Αθανασιάδη), στο μενού του οποίου θα μπορεί κάποιος να βρει, ανάλογα με την ώρα, από αγιορείτικες συνταγές θαλασσινών μέχρι σούσι. Στην ίδια παραλία καταγράφουμε ακόμη μία πιο ήπιου προφίλ άφιξη, το «Kalosta» του Τάσου Βουγά, ο οποίος μαγείρευε στο «Apaloosa», και του Maximiliano Meghi, που είχε το «Fellini» στη Λάκκα. Μιξάρει κλασική ελληνική κουζίνα με λίγο έθνικ και χαζεύει την παραλία από την πλακόστρωτη βεράντα, ενώ στα παλιά του λημέρια επιστρέφει φέτος και ο Γιώργος Σακλάρας αναλαμβάνοντας το «Panormos Βeach Bar»: δύο είναι τα μενού του Παναγιώτη Παπανικολάου, ένα κλασικό ελληνικό (βλ. φλογέρες, κεφτεδάκια, καλαμαράκια, ψητές μελιτζάνες κ.ά.) κι ένα δεύτερο με διεθνή κατεύθυνση (βλ. τηγανητά noodles και fajitas), που σερβίρονται ταυτόχρονα στα σκιερά τραπέζια και στις λευκές μαξιλάρες της παραλίας, όπου το ηλιοβασίλεμα είναι η καλύτερη στιγμή. Για εκείνη την ώρα, όταν το καλοκαίρι μπει για τα καλά, αναμείνατε φωτιές στην άμμο και do-it-yourself ψητά λουκάνικα.
Στο Καλό Λιβάδι η νέα άφιξη, λίγο πριν από το ξακουστό «Sol y Mar» (εκεί όπου βρισκόταν παλιότερα το «Sol y Sombra»), ακούει στο όνομα «Nice ’n’ Easy». «Αδερφάκι» του ομώνυμου cafe-restaurant του Κολωνακίου, κρατάει τους ίδιους bio-organic τόνους. Με φόντο ασπρόμαυρα πορτρέτα του Ζορμπά, της Μελίνας, της Μέριλιν και του Σινάτρα θα σερβίρουν από βιολογικά burgers και σαλάτες με ενεργειακά berries μέχρι αβγοταραχο-αχινο-μακαρονάδα και πιάτα με αιγαιοπελαγίτικo χρώμα – ναξιώτικα τυριά, συριανές ντομάτες, λούζα, κοπανιστή και πάει λέγοντας. Όσο για το beach food μενού που έχει ετοιμάσει ο σεφ του εστιατορίου Χρήστος Αθανασιάδης, έχει energy bars και smoothies, σούσι και καλαμάκια από Βlack Αngus.
Νέο γευστικό project έχει φέτος και η πιο χαλαρή Λιά, όπου ο Γιώργος Βενιέρης μιλάει πιο απλά ελληνικά σε σχέση με το «Lady Finger» που λέγαμε παραπάνω, οπλισμένος με ξυλόφουρνο, χτιστή ψησταριά και γάστρα: η «Liasti», στο χώρο του παλιού «La Luna», είναι ένα ενδιαφέρον νέο εστιατόριο εστιασμένο στα ελληνικά υλικά, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει στα βασικά συστατικά του concept του κι ένα διπλανό μποστάνι, που θα το τροφοδοτεί με ζαρζαβατικά και μυριστικά. Όσο για τον Άγιο Στέφανο, πλέον έχει Δημήτρη Σκαρμούτσο και το εκ Θεσσαλονίκης «Έργον» – το οποίο έκανε φέτος κανονική κρούση στα ελληνικά νησιά με σχεδόν ταυτόχρονα openings σε Μύκονο, Σκιάθο και Ρόδο, έχοντας στα άμεσα πλάνα και δύο εκτός συνόρων καταστήματα. Η μυκονιάτικη εκδοχή, στημένη περιμετρικά της πισίνας του «Rocabella Hotel», συνδυάζει αγαπημένα πιάτα από το ρεπερτόριό του –όπως η παναρισμένη με βρώμη και παπαρουνόσπορο γραβιέρα ή το κριθαράκι με αρνάκι, λιαστές ντομάτες και μυζήθρα– με ένα deli στο χώρο της ρεσεψιόν. Τα προϊόντα της Έργον βάζουν την πινελιά τους και στο πρωινό του ξενοδοχείου, το οποίο –αν ακολουθήσετε την «παράδοση» του νησιού, που κατά το γνωστό κλισέ δεν κοιμάται ποτέ– μάλλον θα δοκιμάσετε after clubbing. Είναι πολλά τα αστέρια των dance decks που θα παρελάσουν τους καλοκαιρινούς μήνες από τα «Cavo Paradiso» και «Paradise Club», τα οποία έχουν μπει ήδη σε τροχιά λειτουργίας με σποραδικά parties.