Οι τοπικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας ανθούν. Η Μεσσηνία παίρνει τη σκυτάλη από τη Σαντορίνη και τρέχει μαζί της στον ελληνικό γευστικό στίβο. Ζήτω η «γαλανόλευκη» γαστρονομία!
Η Μεσσηνία είναι η δεύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, μετά τη Σαντορίνη, που ανακηρύσσει το 2013 Έτος Γαστρονομίας. Διαβλέποντας τη δύναμη που αποκτάει παγκοσμίως ο γαστρονομικός τουρισμός, τοπικοί παράγοντες όπως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και το Navarino Foundation είχαν ξεκινήσει ήδη πέρυσι το Πρόγραμμα Ανάδειξης και Καθιέρωσης της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης υπό την αιγίδα των Χρυσών Σκούφων του «α» και φέτος η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας και το επιμελητήριο προχώρησαν στο επόμενο σημαντικό βήμα. Η πρώτη φάση της διοργάνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες (4-6/3) και περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων γαστρονομίας για τους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας που θα γίνουν στο resort «Costa Navarino». Τα θέματα είναι σημαντικά και βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού σήμερα.
Η σημασία του γαστρονομικού τουρισμού στην τουριστική και τη συνολικότερη ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς επίσης και οι διατροφικές τάσεις που ενδιαφέρουν τον πλανήτη είναι το έδαφος στο οποίο οικοδομούνται τα νέα δεδομένα. Στηριγμένο σε μια ανάλογη πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ, που δίνει μεγάλο βάρος στο ρόλο της γαστρονομίας στο μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, το Έτος Γαστρονομίας μάς ξεναγεί στη γευστική ιδιαιτερότητα της Μεσσηνίας. Συμμετέχοντας πέρυσι στην κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού Τοπικής Μεσσηνιακής Μαγειρικής, εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική ποιότητα των λαδερών φαγητών που μαγείρεψαν κυρίως γυναίκες της περιοχής. Έβγαλα το καπέλο μου σε πιάτα αγαπημένα, όπως το στιφάδο, ο κοκκινιστός κόκορας, το τουρλού λαχανικών σε σάλτσες που το λάδι τους έχει απορροφήσει τη νοστιμάδα ντομάτας σχεδόν καραμελωμένης από το σιγομαγείρεμα, μαζί φυσικά με τις γεύσεις και τα αρώματα των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.
Αυτή η παράδοση όμως ντύνεται με ιστορίες και μύθους που κάνουν ακόμη πιο σημαντική τη γευστική εμπειρία. Είναι σαφές πλέον ότι τα ποιοτικά ντόπια υλικά κάθε περιοχής είναι η βάση για την τοπική κουζίνα και η Μεσσηνία –προικισμένη με λάδι, ελιές αλλά και κηπευτικά, σύκα, σταφίδες, κρασί και ξίδι, σφέλα, ξεχωριστά παστά, παστέλια και άλλα εμβληματικά προϊόντα– έχει ένα ερεθιστικό ρεπερτόριο φαγητών που δυστυχώς δεν το πολυβρίσκεις στα τοπικά εστιατόρια. Ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, ωστόσο, αναζητούν όλο και πιο συχνά αυτήν την τοπική γευστική ιδιαιτερότητα και το Έτος Μεσσηνιακής Γαστρονομίας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καταξίωση και τη διάδοσή της. Ακριβώς γι’ αυτό το «α» υποστηρίζει θερμά και έμπρακτα αυτήν την πρωτοβουλία και θα σας ενημερώσει για την πορεία και τα αποτελέσματά της.