Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ελληνοαυστριακός σεφ ανοίγει οσονούπω το πρώτο του εστιατόριο. Cool υψηλή γαστρονομία με άποψη.
Ολόκληρη η Βιένη περιμένει πώς και πώς να ανοίξει ο Konstantin Filippou το επώνυμο εστιατόριό του. Ο συμπατριώτης μας, βραβευμένος το 2009 και το 2010 με αστέρι Michelin ως σεφ στο «Novelli» της αυστριακής πρωτεύουσας, θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα της γαστρονομικής της σκηνής και ο κόσμος τον ψάχνει από πέρυσι που έφυγε από το εστιατόριο. Προσωπικά έχω δοκιμάσει αρκετές φορές την κουζίνα του και είμαι σίγουρος ότι αν τον είχαμε εδώ, θα συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους των Χρυσών Σκούφων. Ο Konstantin είναι 100% Έλληνας, τόσο στο φιζίκ όσο και –κυρίως– στη νοοτροπία, με την ελληνικότητα να είναι εμφανής και στην κουζίνα του. Πάρτε, για παράδειγμα, το κορυφαίο κατ’ εμέ signature πιάτο του, τα σαλιγκάρια με καπνιστό βιολογικό αβγό, κάρδαμο, αμπελοκορφάδες, λειχήνες, καπνιστό χέλι και λεβιστικό. θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για μια παραλλαγή των σαλιγκαριών μπουργκινιόν – μόνο που αυτό το πιάτο είναι κλεισμένο σε μια ελληνικής νοοτροπίας τραγανή κρούστα, ενώ τα αμπελοβλάσταρα δίνουν «γαλανόλευκη» acid φρεσκάδα.
Ο Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος γεννήθηκε στο Γκρατς το 1979 από μητέρα Αυστριακή και πατέρα Καλαματιανό, που τον φώναζε Κώστα και του έμαθε να πιάνει χταπόδια με γυμνά χέρια. Δούλεψε γι’ αρκετά χρόνια στην κουζίνα του καλύτερου αυστριακού εστιατορίου «Steirereck» (2 αστέρια Michelin και στην 11η θέση των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2012), ενώ το 2003 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου μαγείρεψε στο «Gordon Ramsay» (3 αστέρια) και το «Le Gavroche» (2 αστέρια). Το 2005 πήγε στο Σαν Σεμπαστιάν για να δουλέψει στην κουζίνα του πολύ δημοφιλούς «Arzak»: «Με σφράγισε αυτή η εμπειρία», μου λέει. «Τρελάθηκα από τη δημιουργική τελειομανία της κουζίνας του Juan-Mari Arzak αλλά και από τη χαρά της ζωής των Βάσκων». Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Βιένη, όπου μαγειρεύοντας αστακό à l’orange και ποπκόρν κοτόπουλου στο «Weibel 3» κέρδισε 2 σκούφους από τον οδηγό «Gault Millau», τους οποίους έκανε 3 στο «Novelli», ενώ κέρδισε και αστέρι Michelin.
Τώρα τον εξιτάρει πολύ η ιδέα του δικού του εστιατορίου: «Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Φτιάχνω ένα χώρο όπου θα μαγειρεύω όπως αισθάνομαι^ δεν πρόκειται για το ρεστοράν ενός αρχιτέκτονα, αλλά το μέρος που θα ήθελα εγώ να πηγαίνω. Προσπαθώ να παντρέψω την κλασικότητα της πόλης με το rock ’n’ roll: ο χώρος θα έχει άσφαλτο, η οποία θα συνδυαστεί με ξύλο και μπλε-γκρίζα χρώματα. Θα έχουμε και open kitchen, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα είναι μέσα στη σάλα. Με εμπνέει η Ελλάδα στη μαγειρική μου και την μπλέκω με την αυστριακή μου πλευρά. θα υπογραμμίσω στο μενού προϊόντα όπως το πετιμέζι, ο τραχανάς, οι αμπελοκορφάδες ή το αβγοτάραχο, το καλύτερο στον κόσμο, και θα τα μαγειρέψω με νέους τρόπους».
Το εστιατόριο θα ανοίξει γύρω στα μέσα Ιανουαρίου και η κουζίνα του θα εστιάζει στην καθαρότητα των γεύσεων και στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες θα προέρχονται από το βιολογικό μποστάνι τους.