Σαν μικρό παιδί, το Ντουμπάι μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Νέοι δρόμοι, νέα malls, νέα ξενοδοχεία σημειώνουν νέα ρεκόρ πολυτέλειας, ύψους, μεγέθους. Μια πόλη που έχει στο αίμα της την υπερβολή δεν προσπαθείς να την κατανοήσεις με βάση τη λογική, κάνεις απλώς μια μεθυστική βόλτα μαζί της! Λίγο πριν από το φετινό Dubai Shopping Festival, ο Βαλσάμης Δουκάκης φτιάχνει ένα παζλ εμπειριών από τη δική του πρόσφατη επίσκεψη.
Aν εκείνοι οι ψαράδες μαργαριταριών που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην περιοχή το 18ο αιώνα αντίκριζαν το σημερινό Ντουμπάι, δεν θα πίστευαν στα μάτια τους. Ουρανοξύστες εξωφρενικής αρχιτεκτονικής, ασανσέρ που καταπίνουν ορόφους με ταχύτητα φωτός, φαρδιές λεωφόροι όπου κυκλοφορούν τα πιο καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων, δεκάδες malls, ξενοδοχεία κι εστιατόρια πολλών αστέρων, ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων, nightlife από τα λίγα… Χρειάστηκε βέβαια και η πρώτη εξόρυξη πετρελαίου τη δεκαετία του ’60 η οποία έκανε το Ντουμπάι μία από τις πιο πλούσιες πετρελαιαποθήκες του κόσμου. Αλλά και μια δαιμόνια δυναστεία χαλίφηδων, αυτή των Al Maktoum (στο τιμόνι από το 1833 μέχρι σήμερα), η οποία σύστησε το εμιράτο στο ευρύ κοινό ως μια «Disneyland για μεγάλους», χτισμένη στην άμμο μεν, από τα ακριβότερα υλικά δε.
Το πείραμα μάλλον πέτυχε, καθώς πλέον περισσότεροι από 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως «κόβουν εισιτήριο» για να δουν από κοντά το εμβληματικό και ψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου «Burj Al Arab», το ψηλότερο κτίριο του κόσμου Burj Khalifa, το τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα The Palm, να κάνουν σκι στη μέση της ερήμου στο χιονοδρομικό κέντρο του Mall of the Emirates, για να αισθανθούν εν ολίγοις, έστω και πρόσκαιρα, VIPs. Καθώς η πόλη θα ζει από την επόμενη εβδομάδα στη φρενίτιδα του Dubai Shopping Festival (3/1-3/2), με τρελές εκπτώσεις, happenings, live gigs, λοταρίες και πυροτεχνήματα, σας παραθέτω ένα κολάζ εικόνων κι εμπειριών από το πρόσφατο ταξίδι μου στο Ντουμπάι, το οποίο απόλαυσα λεπτό προς λεπτό. Χωρίς να πολυψάχνω κάτω από την επιφάνεια του γοητευτικού «φαίνεσθαι», σαν ένα φαντασμαγορικό όνειρο από το οποίο θα ξυπνούσα σύντομα.
Στη λεωφόρο Sheikh Zayed
Η πιο εμβληματική λεωφόρος της πόλης είναι ασφαλώς η Sheikh Zayed Rd, εκεί όπου οι κορυφές ξενοδοχείων και κτιρίων δημιουργούν το περίφημο «skyline» του Ντουμπάι. Σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει το Dubai International Financial Center. Νομίζω πως η γεμάτη περηφάνια φωνή της ξεναγού καθώς τη διασχίζαμε ακόμα ηχεί στ’ αφτιά μου: αυτό είναι το ψηλότερο κτίριο με κατοικίες στον κόσμο, αυτό το ξενοδοχείο έχει τα περισσότερα εστιατόρια, το άλλο ξενοδοχείο έχει την ψηλότερη πισίνα. Όταν κάποια στιγμή περάσαμε κάτω από μια γέφυρα που χρησιμοποιεί η μία από τις δύο γραμμές μετρό, δεν μας προξένησε κατάπληξη η επισήμανσή της ότι πρόκειται για το μακρύτερο αυτόματο μετρό του κόσμου.
Στην Bastakiyah και στα souq
Ίσως σας κάνει εντύπωση, το Ντουμπάι όμως έχει κι ένα κομμάτι Παλιάς Πόλης που μοιάζει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Πρόκειται για τη συνοικία Bastakiyah, όπου βρίσκεται και το Dubai Museum. Στεγασμένο στο οχυρό Al Fahidi του 1799, ένα από τα πιο παλιά κτίσματα της πόλης, το μικρό μουσείο αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την ιστορία του Ντουμπάι μέχρι την ανακάλυψη του πετρελαίου, εντάσσοντας παράλληλα και λαογραφικά στοιχεία (π.χ. με αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων και της ζωής στην έρημο). Η Bastakiyah βρίσκεται πολύ κοντά στο Dubai Creek, το μικρό ποτάμι που χωρίζει την πόλη στη μέση. Περνώντας με τα ξύλινα παραδοσιακά πλοιάρια abras στην απέναντι πλευρά, βρεθήκαμε έξω από άλλο ένα μνημείο της αραβικής κουλτούρας, τις παραδοσιακές αγορές souq. Όσο κι αν μας έσπασαν τη μύτη οι μυρωδιές από μπαχαρικά και βότανα στη Spice Souq, όσο κι αν μας θάμπωσε ο χρυσός στις βιτρίνες των καταστημάτων της Gold Souq, η απόφαση είχε ομόφωνα παρθεί: επιστροφή στο Ντουμπάι του σήμερα!
Στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου
Και τι πιο ιδανικό για να μας επαναφέρει στο παρόν από μια επίσκεψη στο Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το οποίο δεσπόζει μαζί με το Dubai Mall στο λεγόμενο Downtown Dubai. Άνοιξε τις πύλες του το 2010, ύστερα από μόλις 6 χρόνια εντατικών εργασιών, και πέρα από το ρεκόρ ύψους (828 μ.) μπορεί να υπερηφανεύεται και για μια σειρά παράπλευρων ρεκόρ, όπως ότι διαθέτει τους περισσότερους ορόφους (160), την πιο ψηλή πισίνα (76ος όροφος) και το πιο ψηλό τζαμί (158ος όροφος) από κάθε άλλο κτίριο στον κόσμο. Αλλά και τα πιο γρήγορα ασανσέρ! Τα τελευταία κυριολεκτικά μας εκτόξευσαν στη βασική τουριστική του ατραξιόν, το παρατηρητήριο At the Top του 124ου ορόφου, με ταχύτητα 10 μέτρων το δευτερόλεπτο, χαμηλό φωτισμό, δυνατά μπιτ από τα ηχεία και… βουλωμένα αφτιά. Αποκλείεται να ξεχάσω τη στιγμή που οι πόρτες άνοιξαν στο τέλος αυτού του σύντομου πάρτι και ο ήλιος που διαπερνούσε το γυάλινο παρατηρητήριο μας τύφλωσε αστραπιαία. Λίγη ώρα αργότερα θα εντυπωσιαζόμασταν και από τη θέα 360˚ του στρογγυλού At the Top που, ξεπερνώντας την πόλη, έφτανε πότε μέχρι την έρημο και πότε μέχρι τον Περσικό Κόλπο.
Στο «Armani Hotel»
Πέρα πάντως από γραφεία και κατοικίες, το Burj Khalifa φιλοξενεί στους… πρόποδες του και το «Armani Hotel Dubai» με 160 δωμάτια και σουίτες. Αν κι ενταγμένο σε ένα απόλυτα μαξιμαλιστικό περιβάλλον, το δημιούργημα του γνωστού σχεδιαστή καταφέρνει να κλείσει έξω από τις βαριές του πόρτες την υπερβολή της πόλης. Η αέρινη υπογραφή του είναι ορατή σε κάθε λεπτομέρεια, ενώ το ξύλο σε γήινες αποχρώσεις κυριαρχεί κοσμώντας τις δύο πανύψηλες αψίδες του lobby, τους διαδρόμους που βοηθούμενοι από κρυφούς φωτισμούς θυμίζουν catwalk αλλά και τα μπάνια στα, όπως φαντάζεστε, τσουχτερά δωμάτια. Διαθέτει επίσης μεγάλο spa αλλά και 6 εστιατόρια. Πιο προσιτό και καλή λύση για ελαφρύ lunch break είναι το «Peck», σε στιλ ιταλικού deli ( www.armanihotels.com ).
Στο μεγαλύτερο mall του κόσμου
Σε μια πόλη που τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται σε συνθήκες καύσωνα, τα malls, πέρα από μαγνήτες πιστωτικών καρτών, καλούνται να λειτουργήσουν και ως χώροι αναψυχής και διασκέδασης. Με όρους Ντουμπάι ασφαλώς. Το οποίο σημαίνει ας πούμε ότι το Dubai Mall, εκτός από 1.200 καταστήματα και 160 χώρους εστίασης, διαθέτει παγοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων, διώροφο amusement park της Sega με roller coasters και παιχνίδια καθώς και το Dubai Aquarium, όπου είχα την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο βυθό, καθώς πάνω από το κεφάλι μου αλλά και ολόγυρα κολυμπούσαν από καρχαρίες μέχρι συμπαθέστατα ψαράκια. Όσο για τα καταστήματα, καλές και οι ακριβές μπουτίκ, καλά και τα παραρτήματα των Galleries Lafayette και Bloomingdale’s, χάρηκα όμως περισσότερο ένα μεγάλο κατάστημα Κορρές!
Στους αμμόλοφους της ερήμου
Η εξόρμηση με 4x4 στην έρημο, το λεγόμενο desert safari, είναι από τις εμπειρίες που θα κατέτασσα άνετα στις εμπειρίες ζωής. Βρεθήκαμε να κατρακυλάμε με το τζιπ από αμμόλοφο σε αμμόλοφο, νομίζοντας πότε πως είμαστε πάνω σε σανίδα θαλάσσιου σκι πότε σε roller coaster στη Eurodisney. Το ηλιοβασίλεμα μας βρήκε σταματημένους στην κορυφή ενός αμμόλοφου, ξυπόλητους τους περισσότερους, άλλους να κουτρουβαλιάζονται παιδιάστικα στην άμμο, άλλους καθιστούς, όλους όμως μαγεμένους από το απίστευτο τοπίο. Ο επίλογος του σαφάρι γράφτηκε με βόλτα πάνω σε καμήλα και γεύμα σε καταυλισμό βεδουίνικου στιλ ( www.arabian-adventures.com ).
Dubai by night
Στο Ντουμπάι ξεχάσαμε για λίγο τα (αγαπημένα) αθηναϊκά μπαρ του πεντάευρου, βάλαμε τα καλά μας και βρεθήκαμε να διασκεδάζουμε σε μεγάλους χώρους με ως επί το πλείστον high tech luxurious αισθητική, mainstream μουσικές και θαμώνες που φορούσαν τα ρούχα που χαζεύαμε νωρίτερα στις βιτρίνες του Dubai Mall. Αν και οι ημέρες (ή μάλλον οι νύχτες) ήταν απλές καθημερινές, η ατμόσφαιρα θύμιζε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνοντας το παροιμιώδες nightlife της πόλης. Μία από τις νυχτερινές μας βόλτες μας ανέβασε μέχρι το «Neos» στον 63ο όροφο του ξενοδοχείου «Address Downtown». Εκεί που απολαμβάναμε τη θέα από τον τεράστιο τοίχο-τζαμαρία στους διάσημους γείτονές του, το Dubai Mall και το Burj Khalifa, μείναμε πραγματικά με το στόμα ανοιχτό όταν ξεκίνησε το φαντασμαγορικό κι εξίσου ονομαστό σόου νερού στο σιντριβάνι που βρίσκεται ανάμεσά τους. Το «Zuma», επί της Sheikh Zayed Rd, είναι το απόλυτο hot spot της πόλης. Εμείς στριμωχτήκαμε παρέα με το ίσως πιο stylish κοινό της πόλης στο bar του επάνω ορόφου, που «βλέπει» και στον κάτω όροφο, όπου πηγαινοέρχονται εκλεκτά πιάτα γιαπωνέζικης κουζίνας. Πολύ εντυπωσιακό και το «Armani/Prive», το νυχτερινό club που λειτουργεί στο πλάι του «Armani Hotel». Highlights οι γύρες σφηνάκια συνοδεία πυροτεχνημάτων, οι σερβιτόροι που όταν πηγαίνεις να ανάψεις τσιγάρο σ’ το ανάβουν οι ίδιοι αλλά και ο ένας από τους πανύψηλους τοίχους. Είναι στην πραγματικότητα ολόκληρος μια οθόνη LED όπου προβάλλονται visuals με φοβερή ευκρίνεια (να μην ξεχάσω και τους δύο φουσκωτούς τύπους που τον προστατεύουν).
ΙΝSIDER'S TIPS
Η Amal Tariq Akbar, freelance PR consultant και συνεργάτις γνωστών τουριστικών φορέων, απαντάει σε 6 ερωτήσεις για την πόλη της.
Πόσο έχει αλλάξει το Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009;
Το Ντουμπάι αλλάζει και ωριμάζει χρόνο με το χρόνο: νέα κτίρια, νέα ξενοδοχεία, νέα πάρκα, νέοι δρόμοι…
Οι αλλαγές είναι θετικές κάνοντας το Ντουμπάι ακόμα πιο ελκυστικό κι ενδιαφέρον. Επιπλέον, καθώς η πόλη μεγαλώνει, είναι περισσότεροι και οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, είτε για τουρισμό είτε για να μείνουν μόνιμα. Συνοψίζοντας, η κατάσταση είναι σταθερή και κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Γιατί αγαπάς να ζεις στο Ντουμπάι;
Καταρχάς μου αρέσει πολύ η δυνατότητα που έχω να δουλεύω με συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Να έχω πολλούς φίλους που κατάγονται από διάφορες χώρες. Να δοκιμάζω πιάτα από διάφορες κουζίνες. Η πολυπολιτισμικότητα σε μαθαίνει να είσαι δεκτικός και να δείχνεις κατανόηση στο διαφορετικό, είτε πρόκειται για κουλτούρα είτε για θρησκεία. Επιπλέον, το Ντουμπάι είναι μια πόλη καθαρή, σύγχρονη και ασφαλής. Δεν ανησυχώ ποτέ για την ασφάλειά μου όταν κυκλοφορώ έξω και για μια γυναίκα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να μην ξεχάσω και την καλοκαιρία όλο το χρόνο – αυτό είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο!
Πώς είναι η ατμόσφαιρα της πόλης κατά τη διάρκεια του Dubai Shopping Festival;
Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το Dubai Shopping Festival, γιατί οι εκπτώσεις είναι πραγματικά μεγάλες. Πολλοί είναι και οι επισκέπτες από άλλες αραβικές χώρες όπως το Κουβέιτ, το Αμάν και το Κατάρ.
Ποια είναι τα trendy spots της πόλης για φαγητό και ποτό;
Θα έλεγα σίγουρα το «Zuma». Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το φαγητό είναι εξαιρετικό, έχει έναν Γάλλο resident DJ που παίζει κυρίως funky, electro και house, όλοι είναι πολύ καλοντυμένοι και η ατμόσφαιρα πολύ classy. Τις καθημερινές πολλοί πηγαίνουν κατευθείαν μετά τη δουλειά. Επίσης το «Flooka», που βρίσκεται στο «Dubai Marine Beach Resort & Spa». Ειδικεύεται στα φρέσκα θαλασσινά, τα πιάτα είναι πολύ νόστιμα κι έχει θέα στη θάλασσα. Μπορείς ακόμα να καθίσεις έξω για να καπνίσεις sheesha και να απολαύσεις ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της πόλης (www.dxbmarine.com/Flooka ). Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη για πρωινό είναι το πολύ όμορφο «Jones the Grocer», που χρησιμοποιεί κατά βάση βιολογικά υλικά. Κάποια από αυτά, όπως τα τυριά του, τα παίρνω και για το σπίτι (www.jonesthegrocer.com ).
Ποια είναι τα αγαπημένα σου malls;
Συνήθως αποφεύγω τα πολύ μεγάλα malls. Προτιμώ το Mercato Mall στην Dubai Beach Rd.
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι 5 εμπειρίες που πρέπει να βιώσει ένας επισκέπτης στο Ντουμπάι;
Το desert safari, τη θέα από το παρατηρητήριο At the Top στο Burj Khalifa, ένα απογευματινό τσάι στο «Burj Al Arab», ένα shawarma [σ.σ.: αραβικό street food], κατά προτίμηση στο παμπάλαιο «Al Mallah», το καλύτερο από τα πρόχειρα εστιατόρια του είδους στην οδό Al Diyafah και μία βόλτα εν πλω στο Dubai Creek.
Ευχαριστούμε την Emirates για την ευγενική πρόσκληση. Η εταιρεία, που φέτος γιορτάζει τα 16 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, πετάει καθημερινά προς και από το Ντουμπάι. Στο ειδικό section του www.emirates.com μπορείτε να διαλέξετε το ξενοδοχείο της αρεσκείας σας από μια ευρεία γκάμα επιλογών.