Τρωίλος και Χρυσηίδα

2

Η Μαρία Πανουργιά εμφανώς παιδεύτηκε μέσα από μια δημιουργική διαδικασία να ανασυνθέσει το αντιηρωικό σαιξπηρικό έργο˙ μένει όμως το ερώτημα αν οι επιλογές της δικαιώνουν ή τελικά υπονομεύουν την ίδια της την πρόθεση.

Τρωίλος και Χρυσηίδα

Μια αναπάντεχη, παράδοξη εικόνα υποδέχεται τους θεατές: ένας τόπος πρωτόγονος πρωταγωνιστεί στην παράσταση του σαιξπηρικού έργου, με επίκεντρο δύο αχυρένιες καλύβες που δεσπόζουν στη σκηνή (σκηνικά: Μυρτώ Λάμπρου). Η είσοδος των ηθοποιών ενισχύει την πρώτη εντύπωση: Σε αυτή την τροπική ζούγκλα δεν μπορεί παρά να κατοικούν πλάσματα μιας αρχέγονης εποχής˙ τα πρόσωπα του έργου εδώ γίνονται πρωτόγονοι άνθρωποι, μυθικά όντα, εξωτικά πτηνά. Στο κατά Μαρία Πανουργιά ανέβασμα του –ρευστού ως προς την ειδολογική κατάταξη– "Τρωίλου και Χρυσηίδας", η δραματική συνθήκη τοποθετείται σε ένα χρονικό σημείο πολύ πριν την οποιαδήποτε υποψία "πολιτισμένης" ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η υπόθεση μπορεί να εκτυλίσσεται στα τελευταία χρόνια του Τρωικού Πολέμου, όταν ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ανθίζει ο έρωτας μεταξύ του γιου του Πριάμου και της κόρης του μάντη Κάλχα, όμως δεν πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία απαγορευμένης αγάπης. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ την υπονομεύει, χρησιμοποιώντας την ως μια "υποσημείωση", και μάλιστα με κάλπικο χαρακτήρα, στο θέατρο του πολέμου ανάμεσα σε Τρώες και Έλληνες που καταλαμβάνει το συντριπτικό μέρος της δράσης.

Τρωίλος και Χρυσηίδα
Karol Jarek©

Ανόητος ο πόλεμος, ανόητοι όσοι καταφεύγουν σε αυτόν, μαλώνουν σαν τα κοκόρια οι δύο αντίπαλοι, μοιάζουν να μας λένε οι ηθοποιοί μέσω των ρόλων, με την "αριστοφανική" όψη τους με τα διογκωμένα οπίσθια (κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη), τρώγοντας σπόρια την ώρα των πολεμικών συμβουλίων, περπατώντας σαν πτηνά, ενώ επιδίδονται σε κωμικούς καβγάδες και οι μονομαχίες τους παίρνουν τη μορφή αισθησιακού χορού. Σε αυτό το αισθητικό περιβάλλον, μερικές ιδέες ξεχωρίζουν: η Κασσάνδρα, η μόνη που γνωρίζει την κατάληξη που θα έχει η Τροία, αποδίδεται σαν τρικέφαλο, μυθικό πλάσμα (Στέλλα Βογιατζάκη, Θεανώ Μεταξά, Νάνσυ Σιδέρη), ο μέγας βασιλιάς Πρίαμος είναι ένας νάνος φύλαρχος (Ευδοξία Ανδρουλιδάκη), ενώ η σκηνή της επιστροφής της Χρυσηίδας στο στρατόπεδο των Ελλήνων χαράζεται στο μυαλό, καθώς, αν και αθέατη μέσα από την καλύβα, ανασυστήνει πολύ επιδραστικά την ομαδική σεξουαλική επίθεση που δέχεται η ηρωίδα.

Τρωίλος και Χρυσηίδα
Karol Jarek©

Η Μαρία Πανουργιά εμφανώς προβληματίστηκε, παιδεύτηκε για να αποτυπώσει και με αισθητικά μέσα την ιδεολογική ερμηνεία αυτού του αντιηρωικού έργου· μένει όμως το ερώτημα αν οι επιλογές της απο-μυθοποίησης και απο-προσωποποίησης με τον τρόπο που τις ενσάρκωσε στη σκηνή δικαιώνει ή τελικά υπονομεύει την ίδια της την πρόθεση. Φοβάμαι ότι επικρατεί το δεύτερο, καθώς το σκηνικό δημιούργημα ταλαντεύεται μεταξύ φαιδρότητας και επαναληψιμότητας, και η αίσθηση που υπερισχύει είναι αυτή της διακωμώδησης παρά του κριτικού στοχασμού (που αποτελεί, αναμφίβολα, το εφαλτήριο της παράστασης). Το αποτέλεσμα αδικεί την προσπάθεια, καθώς ελάχιστα πράγματα περνούν στην πλατεία και ο προβληματισμός της σκηνοθέτριας μικραίνει εξαιτίας της σκηνικής συνθήκης, συνεπώς εκτελεσμένης παρ’ όλα αυτά από τους ηθοποιούς (Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Κλίνης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες

Τρωίλος και Χρυσηίδα

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο νέοι από τα αντίπαλα στρατόπεδα του Τρωικού Πολέμου ερωτεύονται στο αντιπολεμικό έργο που μιλάει για την παρακμή της ανθρώπινης φύσης, με φόντο μια πρωτόγονη όσο και σύγχρονη ζούγκλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.