Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

3,5

Αιρετική και βλάσφημη, η μετα-επιθεώρηση της Λένας Κιτσοπούλου μάς πετάει στα μούτρα τη συλλογική, εθνική μελαγχολία μέσα από μια καλοκουρδισμένη παράσταση που ταλαντεύεται επιτυχημένα μεταξύ αγοραίου γέλιου και σιωπηλής απελπισίας.

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

Σε μια εποχή κατεξοχήν αντιηρωική και ενώ έχει σβήσει η λάμψη κάθε στερεοτυπικού έστω ελληνικού «μύθου», η παράσταση που σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς πάνω στο κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Οι «Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα» είναι μια μετα-επιθεώρηση που δίνει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;». Το κείμενο της Κιτσοπούλου (το οποίο συνυπογράφει η ομάδα των συντελεστών) έχει ως σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησε να χτίζεται ο μύθος της Ελλάδας ως «τουριστικού παράδεισου», και καταλήγει στο σήμερα, μέσα από μια κλιμακούμενη πορεία που μας πετάει στα μούτρα τη συλλογική, εθνική μελαγχολία μας. Αιρετικό και βλάσφημο, με μια αγοραία γλώσσα προορισμένη να ενοχλήσει, σαρκαστικό και (αυτο)υπονομευτικό, δεν διαφέρει από τα προηγούμενα κείμενα της δημιουργού. Εδώ όμως η Κιτσοπούλου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο πληθωρικό της στιλ, το έχει κατευθύνει σε ένα σχήμα που διακρίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του από οικονομία και εσωτερική συνάρμοση.

Η ίδια σε ρόλο κονφερασιέ, μέσα σε ένα τοπίο ελληνικού καλοκαιριού διανθισμένο με χαρακτηριστικά σύμβολα του «made in Greece» τουριστικού κιτς (σκηνογραφία της Ελένης Στρούλια), ενορχηστρώνει επί σκηνής μια σειρά από νούμερα που περιστρέφονται γύρω από όψεις του ελληνικού καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου του φετινού. Τα δεδομένα που έφερε η πανδημία έχουν το μερίδιό τους επί του κειμένου, αν και αυτή η επικαιροποίηση γειώνει τη συνολική ικμάδα του.

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα - εικόνα 1

Τα υπόλοιπα νούμερα πάντως, ανακυκλώνοντας και αποδομώντας με θόρυβο όλα τα σχετικά στερεότυπα –του θερμόαιμου Greek lover, των καλοκαιρινών ειδυλλίων, τον ψυχωτικό καταναγκασμό της θετικής διάθεσης «επειδή είναι καλοκαίρι»– καταθέτουν το καγχαστικό σχόλιό τους για μια χώρα αποπροσανατολισμένη, στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια, για μια χώρα σε αναζήτηση νέας ταυτότητας. Κι όμως πίσω από τον απομυθοποιητικό, βλάσφημο χαρακτήρα των «Ερωτικών καρτ ποστάλ», δεν μπορεί να κρυφτεί η αγωνία των δημιουργών για την Ελλάδα και το μέλλον της, μια αγωνία που κορυφώνεται παραδειγματικά στην «αναιδή» τελευταία σκηνή, χορογραφημένη πάνω στη μουσική του «Ζορμπά». Αυτόν τον μεταιχμιακό χαρακτήρα έχει συλλάβει η καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, που κινείται εύστοχα μεταξύ του αγοραίου γέλιου και της σιωπηλής απελπισίας.

Οι ερμηνευτές της παράστασης, ευνοημένοι από τη διάρθρωση του κειμένου, έχουν ο καθένας τη «σκηνή του», δεν γίνεται όμως να μη σταθούμε στις σχεδόν «μπεκετικές» ποιότητες της ερμηνείας του Κώστα Κουτσολέλου και στη σαρκαστική μέχρι το μεδούλι παρουσία της Ιωάννας Μαυρέα. Και οι υπόλοιποι ερμηνευτές (Gary Salomon, Γιώργος Βουρδαμής, Θεανώ Μεταξά, Σοφία Πριόβολου) ανταποκρίνονται πέραν του ικανοποιητικού, η Λένα Κιτσοπούλου είναι στο στοιχείο της επί σκηνής, ενώ η μουσική ταυτότητα της παράστασης (Παναγιώτης Μανουηλίδης), ένα ποτ πουρί από νέο κύμα, νησιώτικα, μουσική των 80s κ.ά. σε απρόβλεπτες ενορχηστρώσεις, δεν διαμορφώνουν απλώς ένα πλαίσιο αλλά συμπληρώνουν το συγγραφικό και σκηνοθετικό σχόλιο.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Καυστικό αντιαφιέρωμα στο ελληνικό καλοκαίρι, μία σπονδυλωτή κωμική φάρσα του καλοκαιρού και του κορωνοϊού.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.