Βόυτσεκ

3,5

Φαίνεται πως η Ευαγγελάτου αποφάσισε με τις δύο φετινές σκηνοθεσίες της να καταθέσει μια σπουδή πάνω στο ύφος. Επέλεξε, μάλιστα, διαφορετικά θεατρικά είδη –κωμωδία και δράμα– γεγονός που αποδεικνύεται τελικά εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Βόυτσεκ

Φαίνεται πως η Ευαγγελάτου αποφάσισε με τις δύο φετινές σκηνοθεσίες της να καταθέσει μια σπουδή πάνω στο ύφος. Επέλεξε, μάλιστα, διαφορετικά θεατρικά είδη –κωμωδία και δράμα– γεγονός που αποδεικνύεται τελικά εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Η παράσταση του «Βόυτσεκ» ακολουθεί την ίδια σκηνοθετική γραμμή με τη σαιξπηρική «Κωμωδία των παρεξηγήσεων», που θέλει το θέαμα να στιλιζάρεται απόλυτα στο ύφος της κλοουνερί. Εδώ, βέβαια, ο τόνος είναι δραματικός· στη σκηνή έχει δημιουργηθεί ένα γκροτέσκο, με εφιαλτικές αποχρώσεις σύμπαν, που κατοικείται από μηχανικές, τυποποιημένες στην όψη και την κίνηση ανθρώπινες μαριονέτες (σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα). Και σε αυτήν την περίπτωση η φόρμα δημιουργεί προβλήματα: αφενός εγκαθιστά μια απόσταση μεταξύ του θεατή και των δρώμενων και αφετέρου αποσιωπά κάποια από τα επίπεδα του έργου. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκω πως η συγκεκριμένη σκηνική λύση ως πρόταση ερμηνείας του «Βόυτσεκ» δεν είναι άγονη, ούτε οδηγεί σε αδιέξοδο.

Βόυτσεκ - εικόνα 1

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ας θυμηθούμε ότι το έργο είναι προβληματικό από άποψη κατασκευής –καθώς έχει μείνει ανολοκλήρωτο και αποτελείται από σκηνές που δεν έχουν τοποθετηθεί από τον συγγραφέα σε συγκεκριμένη σειρά– αλλά και πως εμπεριέχει τα σπέρματα πολλών διαφορετικών δραματουργικών ειδών, κάτι που καθορίζει και τα θέματα που αγγίζει. Η Ευαγγελάτου δεν επιχείρησε να καμουφλάρει τις «ραφές» του έργου κι έτσι η παράσταση μοιάζει με ένα ψηφιδωτό σκηνών, που όμως διατηρούν μια συνοχή νοήματος, ενώ όσον αφορά την ιδεολογική ανάγνωση είναι σαφές ότι επέλεξε να εστιάσει στην υπαρξιακή διάσταση.

Ο Βόιτσέκ της (Γιώργος Γάλλος) είναι στην όψη και την ερμηνεία ένας δραματικός κλόουν, ένας άνθρωπος που κουβαλάει την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης, μια μοναχική φιγούρα σε έναν κόσμο στον οποίο φαίνεται πως δεν μπορεί να ανήκει. Οι σκηνές που επέλεξε η σκηνοθέτις εστιάζουν στη σχέση του ήρωα με την αγαπημένη του Μαρία, με την οποία συζεί κι έχουν ένα παιδί εκτός γάμου. Τα υπόλοιπα μένουν στο παρασκήνιο, ειδικότερα τα πολιτικά/ταξικά και ηθικά θέματα, που εγείρονται π.χ. από το ότι ο προλετάριος ήρωας προσφέρει τον εαυτό του σε ιατρικά πειράματα προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Η επίδραση όμως της παράστασης σχετικά με την αγωνία της ύπαρξης δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Βόυτσεκ - εικόνα 2

Προς εξυπηρέτηση της σκηνοθετικής ιδέας, οι ήρωες έχουν τυποποιηθεί κι εμφανίζονται δισδιάστατοι (καθοριστική εδώ η συμβολή της κίνησης από την Πατρίσια Απέργη), κάτι που υπηρετούν με επιτυχία εκτός από τον Γάλλο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (Σωτήρης Τσακομίδης, Χάρης Χαραλάμπους, Λευτέρης Πολυχρόνης κ.ά.), αν και προκαλεί εντύπωση η συναισθηματική ουδετερότητα με την οποία ερμηνεύει η Έλενα Μαυρίδου τη Μαρία. Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου πετυχαίνει να δημιουργήσει το εφιαλτικό περιβάλλον που χρειάζεται η παράσταση, όπως και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. ­Γεωργίου, Πειραιάς, 2104143310-20. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόυτσεκ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Μέσα από σύντομες σκηνές και γρήγορη κινηματογραφική ροή, η παράσταση αποτελεί ένα συγκλονιστικό σχόλιο πάνω στον εκμηδενισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας από την εξουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.