Φαρενάιτ 451

3

Παρά το φλέγον κείμενο, τον εκλεκτό θίασο και την εγγυημένη σκηνοθετική παρουσία, κάτι εμποδίζει την παράσταση να απογειωθεί και να επιβληθεί ως εξέχον γεγονός της φετινής σεζόν.

Φαρενάιτ 451

Παρά το φλέγον κείμενο, τον εκλεκτό θίασο και την εγγυημένη σκηνοθετική παρουσία, κάτι εμποδίζει την παράσταση να απογειωθεί και να επιβληθεί ως εξέχον γεγονός της φετινής σεζόν.

Εργα όπως αυτό δεν θα έπρεπε να εξαντλούνται σε «καλές» παρουσιάσεις. Είναι τέτοια η δύναμη της ιδέας που συνέλαβε ο Μπράντμπερι (το 1953 ως μυθιστόρημα και αργότερα ως θεατρικό) που η παράστασή του επί σκηνής, ειδικά στις μέρες μας, θα έπρεπε να μας συνταράξει συθέμελα. Ο συγγραφέας έγραψε για ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι άνθρωποι ζουν μέσα σε «τηλετοίχους» που προβάλλουν, ακατάπαυστα, ανούσια τηλεπαιχνίδια και εκπομπές-υβρίδια σαπουνόπερας και reality show. Οι ειδήσεις είναι σύντομες και καταιγιστικές, ώστε ο άνθρωπος να μην έχει χρόνο να τις επεξεργαστεί. Για να διασφαλιστεί ο απόλυτος πνευματικός ευνουχισμός των πολιτών, έχει υιοθετηθεί το μέτρο της καύσης των βιβλίων. Ειδικοί υπάλληλοι-πυροδότες αναλαμβάνουν την καταστροφή κάθε τυπωμένου φύλλου, η ανάγνωση, εννοείται, απαγορεύεται και οι παραβάτες τιμωρούνται παραδειγματικά.

Φαρενάιτ 451 - εικόνα 1

Το έργο χτίζει τη δράση του γύρω από την ιστορία του Γκάι Μόνταγκ, ενός πυροδότη που υπηρετεί πιστά το καθήκον του, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τυχαία ένα κορίτσι από την «άλλη όχθη». Θα τον μυήσει στον κόσμο της γνώσης και θα του συστήσει μια μικρή κοινωνία ανθρώπων που ζουν στην παρανομία και έχουν αναλάβει να περισώσουν προφορικά την παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά.

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος γίνεται η προσπάθεια, με καθοριστική τη συνεργασία της σκηνογραφίας (Ευαγγελία Θεριανού) και των σκηνικών εφέ, να αποδοθεί στη σκηνή το «φουτουριστικό», τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία· η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε αυτόν τον τομέα η παράσταση δείχνει «λίγη», καθώς η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει μάλλον την επιστημονική φαντασία, και αυτό στοιχίζει σε ένα έργο που φιλοδοξεί να χτίσει τη δυναμική του και μέσα από την επίδραση της σκηνικής ατμόσφαιρας.

Από εκεί και πέρα, η παράσταση σωστά εστιάζει στο έμψυχο δυναμικό για να οριοθετήσει τους κόσμους του έργου. Μια εκπληκτική Άννα Μάσχα στο ρόλο του Αρχηγού δίνει «μάθημα» ερμηνευτικού ελέγχου, καθώς επιδίδεται στον μακροσκελή μονόλογο για τη συρρίκνωση της σκέψης, ενώ αφήνει να διαφανεί και η στοχαστικότητα ενός ανθρώπου που υπήρξε κάποτε φανατικός βιβλιόφιλος. Η Ευδοκία Ρουμελιώτη είναι απολαυστική ως αφελής, μηχανική «bimbo» σύζυγος του Γκάι, τον οποίο υποδύεται ικανοποιητικά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ενώ οι παράνομοι πολίτες που ευελπιστούν να σπείρουν το σπόρο μιας μελλοντικής αναγέννησης δίνουν στην παράσταση στιγμές ποίησης (Ξένια Καλογεροπούλου, Χάρης Τσιτσάκης, όχι όμως, στον ίδιο βαθμό, η Κίττυ Παϊτατζόγλου που προσεγγίζει τον ρόλο του κοριτσιού με μια ακατανόητη ταχυλογία).

Φαρενάιτ 451 - εικόνα 2

Συνολικά, παρά τις αρετές της, η παράσταση δείχνει τελικά να πάσχει, κυρίως σε επίπεδο ρυθμού: τα δρώμενα δεν παίρνουν τον χρόνο τους, η σκηνή κατακλύζεται από λόγια, βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες που ακούγονται ίσως και με μια διδακτική χροιά. Χάνεται έτσι η ευκαιρία να επιδράσει βαθύτερα μέσα μας μια παράσταση σημαντικού ιδεολογικού βάρους…

ΠΟΡΤΑ Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, 2107711333. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαρενάιτ 451

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρώην πυροδότης πρωταγωνιστής μεταστρέφεται όταν έρχεται σε επαφή με το μυστικό κόσμο των αντιφρονούντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.