Θεσμοφοριάζουσες

3

Καλό παράδειγμα αριστοφανικού ανεβάσματος, με έμφαση στο ζουμί του κειμένου και στα σκηνικά ευρήματα αντί στις βωμολοχίες, την επιθεωρησιακή ανάγνωση ή τις αναγωγές στο εδώ και τώρα, που αδικείται κατά βάση από ένα «αδύναμο σημείο», το ίδιο το κείμενο.

Θεσμοφοριάζουσες

Καλό παράδειγμα αριστοφανικού ανεβάσματος, με έμφαση στο ζουμί του κειμένου και στα σκηνικά ευρήματα αντί στις βωμολοχίες, την επιθεωρησιακή ανάγνωση ή τις αναγωγές στο εδώ και τώρα, που αδικείται κατά βάση από ένα «αδύναμο σημείο», το ίδιο το κείμενο.

Θεσμοφοριάζουσες - εικόνα 1

Eξηγούμαι κι εξομολογούμαι: θεωρώ τις «Θεσμοφοριάζουσες» από τα λιγότερο ενδιαφέροντα αριστοφανικά έργα. Μπορεί να συμπληρώνουν με τη «Λυσιστράτη» και τις «Εκκλησιάζουσες» την τριάδα των «γυναικείων έργων» του κωμωδιογράφου, θεωρώ όμως πως δεν φτάνει τα άλλα δύο σε ουσία ή κωμικότητα (στη «Λυσιστράτη» το εύρημα θέλει τις γυναίκες να αμπαρώνονται στην Ακρόπολη και να στερούν από τους άντρες το σεξ για χάρη της ειρήνης, ενώ στις «Εκλησιάζουσες» παραδίδεται η διακυβέρνηση στις γυναίκες).

Κι εδώ έχουμε μια περίπτωση αριστοφανικής κωμωδίας που επαφίεται στη μεταμφίεση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να επηρεάσουν διά της απάτης τη λήψη μιας συλλογικής απόφασης: ο Μνησίλοχος, γέρος συγγενής του Ευριπίδη, παρίσταται –υποχρεωτικά μεταμφιεσμένος σε γυναίκα– στη γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας. Σταλμένος από τον ίδιο τον τραγικό ποιητή, έχει ως αποστολή να στρέψει τις γυναίκες υπέρ του, καθώς αυτές, απηυδισμένες από το «μισογυνισμό» του, σκοπεύουν να εκδώσουν τιμωρητική απόφαση.

Το έργο (και το χιούμορ του) στήνεται αφενός πάνω στην υπεράσπιση του Ευριπίδη, με διάφορα επιχειρήματα που επιστρατεύει ο Μνησίλοχος «κατά των γυναικών» για να του δώσει δίκιο, και αφετέρου, αφού αποκαλυφθεί η απάτη και κρατηθεί αιχμάλωτος, στο κόλπο που μηχανεύεται –παίζει, παρωδώντας τις, σκηνές από έργα του τραγικού– για να τον καλέσει σε βοήθεια.

Θεσμοφοριάζουσες - εικόνα 2

Ο Βαγγέλης Θεόδωροπουλος, εστιάζοντας στα βασικά δεδομένα του κειμένου, εμπλούτισε κάθε σκηνή με κωμικά ευρήματα και γκαγκ (με αποκορύφωμα ίσως τη μεταμφίεση, που τροφοδότησε ολόκληρη σκηνή), διάβασε με χοντροκομμένο χιούμορ –όχι χωρίς λόγο– συγκεκριμένους ρόλους (όπως του τοξότη), δεν αυτολογοκρίθηκε στα σεξουαλικά αστεία, αλλά δεν έκανε κι εκβιαστική χρήση τους, δεν κατέφυγε σε επικαιροποιήσεις ή εύκολους αναχρονισμούς (σημαντική η συμβολή της νέας μετάφρασης του Παντελή Μπουκάλα). Παρέδωσε, με λίγα λόγια, μια διασκεδαστική παράσταση, ίσως κάπως συγκρατημένη, με μια «ευγένεια» ύφους που την απομακρύνει τόσο από το λαϊκό κι επιθεωρησιακό ανέβασμα του Αριστοφάνη, που έχουν δημιουργήσει σχολή, όσο και από τη νεόκοπη αποδόμησή του.

Θεσμοφοριάζουσες - εικόνα 3

Επιπροσθέτως, η παράσταση αποτέλεσε εμφανώς δουλειά συνόλου, την οποία υπηρέτησαν με κέφι οι ηθοποιοί, χωρίς να καταφεύγουν σε κραυγαλέα κόλπα (Μ. Παπαδημητρίου, Γ. Χρυσοστόμου, Οδ. Παπασπηλιόπουλος και –ο καλύτερος, θεωρώ, όλων– Γ. Παπαγεωργίου), από την οποία δεν έλειπαν οι συγκινησιακές σκηνές, όπως αυτή της Παράβασης στην οποία οι γυναίκες υπερασπίζονται το φύλο τους. Χαρίεν το σκηνικό (Μ. Αυγερινού), όμως χρειάζεται μικρότερα της Επιδαύρου θέατρα για να λειτουργήσει, ακριβώς όπως και η συγκρατημένη χορογραφία (Σ. Μικρούτσικου) και η διακριτική μουσική (Ν. Κυπουργός).

Οι επόμενες στάσεις της περιοδείας είναι οι εξής: Κηποθέατρο Παπάγου (3-4/9), Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης (6/9), Θέατρο Βράχων (7/9), Βεάκειο (12/9), Θέατρο Ρεματιάς (13-14/9), Θέατρο Πέτρας (17/9), Ηρώδειο (19/9). Διάρκεια: 117΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 117 '

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα διατυπωμένη από το στόμα των γυναικών, σε μια παράσταση με σύγχρονη ματιά, πιστή ωστόσο στο αριστοφανικό πρωτότυπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.