Τα τελευταία φεγγάρια

3

Κάθε βράδυ ο Άγγελος Αντωνόπουλος «πεθαίνει» ενώπιον του κοινού, έχοντας προηγουμένως­ «αναστήσει» ένα δύσκολο ζήτημα: πώς (και πού) περνάει κάποιος τη δύση της ζωής του, όταν το γήρας είναι η απόλυτη –βιολογική και οντολογική– πραγματικότητα.

Τα τελευταία φεγγάρια 'Τα τελευταία φεγγάρια'

Κάθε βράδυ ο Άγγελος Αντωνόπουλος «πεθαίνει» ενώπιον του κοινού, έχοντας προηγουμένως­ «αναστήσει» ένα δύσκολο ζήτημα: πώς (και πού) περνάει κάποιος τη δύση της ζωής του, όταν το γήρας είναι η απόλυτη –βιολογική και οντολογική– πραγματικότητα.

Τα τελευταία φεγγάρια - εικόνα 1

Θα ξεκινήσω με μια διπλή παραδοχή. Δεν θεωρώ πως τα «Τελευταία φεγγάρια» είναι σπουδαίο έργο. Το γεγονός ότι αναδείχτηκε Θεατρικό κείμενο της χρονιάς στην Ιταλία το 1993 και αποτέλεσε το «ρέκβιεμ» του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, την τελευταία παράσταση με την οποία σάρωσε τα βραβεία κατά την περίοδο 1994-95, δηλώνει κατά τη γνώμη μου απλώς την πεπερασμένη ισχύ του. Έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια το έργο του Φούριο Μπορντόν φαντάζει σαν πρωτόλειο για δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δραμεντί με κάποιον καταξιωμένο ηλικιωμένο ηθοποιό στον κύριο ρόλο. Θεωρώ όμως ότι ο Άγγελος Αντωνόπουλος υπερβαίνει τα δεδομένα του, αποτίνοντας με την παράσταση και την ερμηνεία του έναν φόρο τιμής στο γήρας και προσδίδοντας οντολογική διάσταση σε ένα μάλλον άχαρο θέμα: την απόφαση ενός γιου να κλείσει σε οίκο ευγηρίας τον ηλικιωμένο πατέρα του.

Τα τελευταία φεγγάρια - εικόνα 2

Έργο δωματίου, με σχηματικούς ρόλους, προορισμένους να γίνουν­ φορείς κοινωνικών και χαρακτηρολογικών στερεοτύπων (ο δύσκολος ηλικιωμένος καθηγητής, η συμπονετική νεκρή σύζυγος, ο άκαρδος γιος) και μόνο αμφίβολο εύρημα την παρουσία ενός «φαντάσματος», δίχως δράση, καθοριστικές συγκρούσεις ή δραματικές κορυφώσεις, με ως επί το πλείστον συμβατικούς διαλόγους, κάποιους­ πνευματώδεις αστεϊσμούς και άλλες τόσες ψευδο-φιλοσοφικές γραφικότητες και μελοδραματικές εξομολογήσεις, τα «Τελευταία φεγγά­ρια» είναι γραμμένα αποκλειστικά και μόνο για να παιχτούν από βετεράνο ηθοποιό.

Για να νομιμοποιηθεί δηλαδή η παρουσίασή τους απαιτούν έναν ηλικιωμένο ρολίστα της σκηνής, ικανό να ταυτιστεί με το κεντρικό πρόσωπο και να ενεργοποιήσει το συναίσθημα, τη συγκίνηση και το μελαγχολικό αναστοχασμό του θεατή – ειδικά εκείνου που ανήκει στην τρίτη ηλικία. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος διαθέτει τόσο την ηλικία όσο και το ιδιοσυγκρασιακό ταμπεραμέντο, την αυτοσαρκαστική διάθεση και τον παιγνιώδη λυρισμό που απαιτούνται για να αποκτήσει σάρκα και οστά ο ρόλος του συνταξιούχου καθηγητή που «εκδιώκεται» από την πατρογονική οικία.

Τα τελευταία φεγγάρια - εικόνα 3

Με τη στωική μορφή, την εσωτερική σφοδρότητα και τη σκεπτόμενη ενέργειά του υπερβαίνει το ίδιο το έργο. Η παράσταση, στημένη στο σκυθρωπό σκηνικό του Μιχάλη Σαπλαούρα, με τα λειτουργικά κοστούμια του ίδιου και της Δάφνης Ηλιοπούλου, «ζωντανεύει» από τους φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα, οι οποίοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστικοί στο δυνατό φινάλε. Εκεί δηλαδή που, όντας μόνος στη σκηνή στον τελικό του μονόλογο/επίλογο, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, συνοδεία του «Addagio» του Μπαχ, μιλά για το θάνατο και αφήνεται να «πεθάνει» ενώπιον του κοινού, με τις νιφάδες του χιονιού να χαϊδεύουν τους ώμους του. Ευτυχή συνοδεία επί σκηνής αποτελούν οι δύο συμπρωταγωνιστές του: η Βάνα Πεφάνη στέκει αξιοπρεπώς, δίχως γλαφυρότητες, στον ρόλο της «παρηγορητικής» νεκρής συζύγου του με την οποία συνομιλεί διαρκώς και ο Στέλιος Ψαρουδάκης προσδίδει ειδικό βάρος στον άχαρο ρόλο του «άσπλαχνου» γιου του.

ΑΛΜΑ Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου, Μεταξουργείο, 2105220100. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα τελευταία Φεγγάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ο αποχωρισμός ενός ηλικιωμένου καθηγητή από τον γιο του και ο τελικός απολογισμός της ζωής του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.