Τα κύματα

3

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα - εικόνα 1

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για το αν είναι εφικτό να συμβεί το προαναφερθέν, ευελπιστώ κάποιοι από τους μαθητές που παρακολουθούν στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης τα «Κύματα» (1931) να γραπωθούν από μία έστω φράση και αυτή να τους συνοδεύει εφ’ όρου ζωής – αυτό τουλάχιστον συνέβη σε μένα όταν πρωτοδιάβασα τούτο το αριστούργημα του μοντερνισμού και της λογοτεχνικής μουσικότητας. Από εκείνη που λέει «Το βάρος του κόσμου στους ώμους μας. Αυτή είναι η ζωή» μέχρι το «Έτσι όπως καθόμαστε κοντά κοντά ο ένας στον άλλο και αγαπάμε ο ένας τον άλλο, πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουμε»…

Τα κύματα - εικόνα 2

Θα ήταν ίσως ακόμη και εσφαλμένο να πούμε πως η Βιρτζίνια Γουλφ αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας Βρετανών των ’30s, από τα παιδικά τους χρόνια ως τη γεροντική τους ηλικία. Στη βάση τους, όμως, αυτό είναι τα «Κύματα», καθώς επίσης πολλά ακόμη πράγματα – από την ενηλικίωση ενός υποσυνειδήτου κομματιασμένου στα έξι μέχρι μια μεγαλειώδη σύνθεση παράλληλων και επικαλυπτόμενων μονολόγων, εξομολογήσεων, συνειρμικής ροής και αφηγηματικής μουσικότητας, ένα κείμενο-ορόσημο και, για πολλούς, η προσωπική λογοτεχνική τους Αγία Γραφή.

Μια αλλόκοτη εμπειρία ακρόασης είναι το σκηνικό εγχείρημα του Δημήτρη Καραντζά βάσει της αξεπέραστης μετάφρασης του Άρη Μπερλή. Σε μια συνθήκη ζωηρού αναλογίου, ανακαλύπτει τους χαρακτήρες του έργου της Γουλφ, τους μοιράζει σε έξι ηθοποιούς και, εν μέσω αυτοσχεδιασμών και μιας ηχητικής δραματουργίας των φωνών, των παύσεων, με την αρωγή του συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτού, επιτρέπει στις αφηγήσεις να παραγάγουν εικόνες και στις σκηνικές δράσεις να σημάνουν την εσωτερική ζωή των προσώπων.

Τόσο όμως η αρχική συνθήκη όσο και το ενδιαφέρον σκηνικό (Κλειώ Μπομπότη), με τα έδρανα που περικλείουν το χώρο δράσης των ηθοποιών (μια ανοιχτή τάξη; ένα εξομολογητήριο;) αδυνατούν, από ένα σημείο και ύστερα, λόγω και της μεγάλης διάρκειας της παράστασης, να οδηγήσουν στην υπερβατική σύμβαση του ίδιου του κειμένου ή να συνδράμουν στην ανάπτυξη του εγχειρήματος, εγκλωβίζοντάς το τελικά στο ίδιο του το ενδιαφέρον. Παίζουν οι Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Κύματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Θέατρο για εφήβους με πρωταγωνιστές έξι φίλους που ερωτεύονται, απογοητεύονται, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα κι ένδοξα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.