Η "Ζηνοβία η θεατρίνα" αφηγείται τη ζωή της!

Τη ζωή μιας θεατρίνας που έζησε τον προπερασμένο αιώνα και τον συναρπαστικό κόσμο των μπουλιουκιών ζωντανεύει ο μονόλογος της Άντας Χριστίδου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λιβανού.

Ζηνοβία η θεατρίνα Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Ένας θεατρικός μονόλογος που περιγράφει την αληθινή ζωή και τα μυστικά μιας θεατρίνας του 19ου αιώνα είναι η "Ζηνοβία η θεατρίνα", που έγραψε η Άντα Χριστίδου επηρεασμένη από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της. Οι διηγήσεις του για τη θεατρική οικογένειά του αφορούσαν συναρπαστικές ιστορίες από τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές του επαγγέλματος, όταν τα μπουλούκια περιδιάβαιναν την χώρα παίζοντας τις ιστορίες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μεγαλώνοντας, η Άντα Χριστίδου πήρε αυτό το πρωτότυπο υλικό, ιστορίες μυθικές και μαγικές, που είχαν κρατηθεί μυστικές για χρόνια και έγραψε τη "Ζηνοβία" ακολουθώντας το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον προπερασμένο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, στον εικοστό πρώτο, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Πρόκειται για έναν μονόλογο, που όχι μόνο αφηγείται μια συναρπαστική προσωπική και οικογενειακή ιστορία αλλά και συνεισφέρει με πολύτιμο τρόπο σε όσα γνωρίζουμε για τη δράση των μπουλουκιών, που αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας. Την ερμηνεία του μονολόγου επωμίζεται η ίδια η Άντα Χριστίδου, έμπειρη ηθοποιός με συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες (Κώστας Τσιάνος, Λεωνίδας Τριβιζάς, Νίκος Περέλης, Νίκος Χατζηπαπάς, κ.ά.) και κάτοχος του Α΄ βραβείου ερμηνείας από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την ερμηνεία της στη "Σοφία Απέργη" του Γιώργου Παπακυριάκη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοφιλάκη. Ζωνταντεύει έτσι με άκρως προσωπικό τρόπο την πολυτάραχη ιστορία της Ζηνοβίας και μίας ακόμη γυναίκας, της Βικτώριας, ενώ η ίδια γίνεται κρίκος που ενώνει τις ιστορίες αυτών των γυναικών, αλλά και τη σύγχρονη θεατρική έκφραση με αυτή του παρελθόντος.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Λιβανός, που υπογράφει και τους φωτισμούς, αναδεικνύοντας ένα κείμενο με περιστατικά βγαλμένα σαν από παραμύθι, που παρακολουθείται με ενδιαφέρον και σε στιγμές ακόμη και με αγωνία. Οι υπόλοιποι καταξιωμένοι συντελεστές της παράστασης είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης στη μουσική σύνθεση, ο Αντώνης Χαλκιάς στα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Σίμωνας Πάτροκλος στην επιμέλεια της κίνησης.

Πληροφορίες, στη σελίδα της παράστασης στο fb.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζηνοβία η θεατρίνα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της, η συγγραφέας και ηθοποιός υπογράφει ένα έργο μέσα από το οποίο ζωντανεύει επί σκηνής η ιστορία μιας θεατρικής οικογένειας και παράλληλα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας από τη ζωή των μπουλουκιών του 19ου αιώνα που γύριζαν όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά, πλέκεται στην πορεία με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).