Οι "Humans" του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη επιστρέφουν τον Οκτώβριο

Η παράσταση “The Humans” που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αγαπήθηκε, αλλά και συζητήθηκε πολύ τον περασμένο χειμώνα. Ετοιμάζεται να επιστρέψει με τους ίδιους συντελεστές.

The Humans, 2024-25 Ελίνα Γιουνανλή

Η Θέμις Μπαζάκα, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, η
Μαρία Πετεβή, η Ειρήνη Μακρή και η Ξένια Καλογεροπούλου είναι έτοιμοι να πάρουν στις θέσεις τους στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη (από 2/10) και μας "αφηγηθούν” την ιστορία μιας οικογένειας που βιώνει την αγάπη με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, όπως εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο το πλανήτη. 

Κάτω από το σκηνοθετικό βλέμμα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το "The Humans”, το βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο του Στίβεν Κάραμ,  ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους. 

The Humans, 2024-25
Ελίνα Γιουνανλή

Το έργο και η παράσταση

Ο Έρικ και η Ντίντρη, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με την Μόμο, τη μητέρα του Έρικ - που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια - και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουν μετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μια προπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2016. Την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Πούλιτζερ και κέρδισε το Βραβείο Τόνι για το καλύτερο θεατρικό έργο. Ακολούθως, γυρίστηκε σε ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, η οποία, όπως και το θεατρικό, είχε πολύ θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.  Η λαμπρή γραφή του Κάραμ κινείται αβίαστα σ’ αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Ο συγγραφέας αναδεικνύει την εγγενή ομορφιά που βρίσκεται μέσα στην ακαταστασία και τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης, εξερευνώντας διεισδυτικά τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις σχέσεις με τον χαρακτηριστικό τρόπο που έχει χαρίσει στον συγγραφέα ευρεία αναγνώριση.

"Η παρηγορητική, τρυφερή αίσθηση που τυλίγει τους θεατές οφείλεται σε αυτό που κατάφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης” διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την παράσταση. Συλλαμβάνει και αποδίδει "τα ημιτόνια ενός έργου που έχει καταιγιστικές ομιλίες, αλλά όχι απαραίτητα καταιγιστική πλοκή (και εδώ θυμίζει έναν σύγχρονο Τσέχοφ), σκύβει πάνω από τους ήρωες με αγάπη και βαθιά κατανόηση και τους αναδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ευθραυστότητάς τους”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.