Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έφυγε από τη ζωή

Η αγαπημένη και γεμάτη σπιρτάδα "ηθοποιός αμέσου δράσεως", που μας χάρισε αξέχαστες ερμηνείες στις ταινίες της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου, πέθανε στις 7 Ιουνίου.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, η αγαπημένη ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στο Instagram η ανιψιά της, Άννα Στυλιανοπούλου, η οποία έγραψε: "Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούλου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ".

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου συμμετείχε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεκίνησε την πορεία της με σπουδές φωνητικής στο Ελληνικό Ωδείο και θεάτρου στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη. Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην ταινία "Ξένος της νύχτας", όπου καθιερώθηκε ως κωμικό ταλέντο. Έκτοτε, οι ρόλοι που ερμήνευε συχνά ήταν εκείνοι του βοηθητικού προσωπικού από την επαρχία ή και της λαϊκής κοπέλας. Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία της στην ταινία "Αχ, αυτή η γυναίκα μου", με την Αλίκη Βιουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Αυτή ήταν μία από τις 12 ταινίες που συμμετείχε το 1967, "έτος Στυλιανοπούλου" σύμφωνα με ορισμένους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Για πολλά χρόνια, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου διετέλεσε θιασάρχης του θεάτρου Αυλαία στην περιοχή του Πειραιά. Η βιογραφία της, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ηθοποιός αμέσου δράσεως", έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τετράγωνο. "Νύχτα περίεργη και το μυαλό μου γυρίζει στα μύρια γεγονότα της ζωής μου. Δεν ξέρω από που να αρχίσω. Είναι πολλά αυτά που θέλω να διηγηθώ. Νομίζω πως θα εκραγώ. Θέλω ό,τι έχει αυμβεί να το γράψω απόψε. Εν μία νυχτί, όπως όταν μάθαινα τους ρόλους. Μοιάζει ακατόρθωτο και είναι. Πώς να γράψεις την ιστορία της ζωής σου σε μία μόνο νύχτα;", γράφει η ίδια στην παρουσίαση του βιβλίου της.

Τον τελευταίο καιρό, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Προηγουμένως είχε δημιουργηθεί ανησυχία καθώς δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα του Σπύρου Μπιμπίλα. Όπως έγινε, όμως, αργότερα γνωστό, η ηθοποιός βρισκόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο αυξημένης φροντίδας και απέφευγε την επικοινωνία με φίλους και γνωστούς. 

Η κηδεία της θα γίνει στις 12 Ιουνίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).