Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Άννα Παναγιωτοπούλου εναντίον… πετρελαιοπαραγωγών!

Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου έγινε γνωστός ο θάνατος της πολυαγαπημένης ηθοποιού, που διέπρεψε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από τις σπουδαιότερες κωμικές ερμηνεύτριες της γενιάς της, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του περίφημου Ελεύθερου Θεάτρου, το οποίο επί μία δεκαπενταετία (1970-85) ανανέωσε το επιθεωρησιακό είδος, ενώ και στην τηλεόραση είχε σημειώσει εμβληματικές ερμηνείες σε σειρές όπως η "Μαντάμ Σουσού" και "Οι τρεις Χάριτες". Το μεγάλο της ερμηνευτικό ταλέντο αποδείχτηκε και σε δραματικές παραστάσεις, εκ των οποίων τελευταίες ήταν στον μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, "Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή Πάλι καλά" (2010) και "Η τρελή του Σαγιό" του Ζαν Ζιροντού στο Εθνικό Θέατρο, το 2014, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. "Αυτός ο μονόλογος με μάγεψε" είχε δηλώσει στο "α" για το έργο του Κατσικονούρη: "Μου προτάθηκε η επιθεώρηση κι επειδή έχω πολλά χρόνια να κάνω, είπα ναι. Και μετά μου έδωσαν αυτόν το μονόλογο και, μολονότι δεν έχω καλή σχέση με τους μονολόγους γενικά, όταν τον διάβασα, σκέφτηκα ότι δεν γίνεται να μην τον παίξω".

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όπου γνώρισε τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ίδρυσαν το Ελεύθερο Θέατρο (μετέπειτα Ελεύθερη Σκηνή), μέσα στη δεκαετία του 1970, ένα θίασο που δούλευε συλλογικά ως κολλεκτίβα, συνυπογράφοντας τα κείμενα και τη σκηνοθεσία. Ξεκινώντας με έργα επικού θεάτρου (Μπρεχτ, Μάρκαρης) συνέχισαν με δικές τους πρωτότυπες επιθεωρήσεις, ανανεώνοντας ριζικά το είδος. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1968 στο Εθνικό Θέατρο, με τη συμμετοχή της στην τραγωδία "Άλκηστη" σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη, και συνεχίστηκε επί πέντε δεκαετίες, όπου δοκιμάστηκε σε κάθε είδους ρεπερτόριο: δράμα, κωμωδία, επιθεώρηση, μιούζικαλ, ενώ δοκιμάστηκε και στη σκηνοθεσία με την κομεντί του Λέοναρντ Γκερς, "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες".

φωτό εξωφύλλου: από την "Τρελή του Σαγιό" στο Εθνικό, με τον Θανάση Τσαλταμπάση και τη Μαρίνα Καλογήρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.