Εσείς ξέρετε ποιες είναι "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού";

Ο κωμικός μονόλογος του μεγάλου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχοφ ανεβαίνει στη σκηνή του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι, σε σκηνοθεσία Βάσιας Βελτσίστα.

Ηλίας Κούτλας 'Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού'

Ο πολυσχιδής Άντον Τσέχοφ, εκτός από την πλούσια διηγηματογραφία, άφησε ως καλλιτεχνική παρακαταθήκη του σπουδαία δράματα αλλά και κωμωδίες. Μία από αυτές, και συγκεκριμένα ένας μονόλογος, έρχεται στη σκηνή του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι. Ο λόγος είναι για το έργο "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού", που μεταφράζει και σκηνοθετεί η Βάσια Βελτσίστα (έως 1/7).

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο ήρωας Νιούχιν είναι "ο σύζυγος της γυναίκας του", όπως τον ονομάζει ο Τσέχωφ. Ζει με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Κάνει μία επιστημονική ομιλία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού "όπως ακριβώς του ζητήθηκε από την γυναίκα του". Κάνει αυτό που του είπαν όπως πάντα χωρίς να αντιστέκεται. Στη μέση της ομιλίας όμως δεν αντέχει και μιλάει για την δική του αλήθεια, μπροστά στο κοινό του.

Βάσια Βελτσίστα Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού
Βάσια Βελτσίστα

Ο Τσέχωφ σε αυτό τον μονόλογο καταρρακώνει μία ολόκληρη γενιά της εποχής του που δεν αντιδράει και κάνει πάντα αυτό που της λένε. Ο Νιούχιν λέει την δικιά του αλήθεια και βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε μία εποχή που δεν επιτρέπει την διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη. Η αλήθεια, βασικός αρωγός στα κείμενα του Τσέχωφ, αποκαλύπτει, ελευθερώνει το συναίσθημα και ηρεμεί τους συμμετέχοντες.

Επί σκηνής, μέσα από ένα σκηνικό που φαίνεται μόνο το κεφάλι του και τα χέρια, ερμηνεύει ο Ηλίας Κούτλας (φωτογραφία εξωφύλλου). Ο ηθοποιός, οργανικά, οδηγεί τους θεατές στον κόσμο του Νιούχιν και τους επιτρέπει να δουν μέσα από τα μάτια του πώς είναι όταν κάποιος λέει την αλήθεια του μπροστά σε κόσμο που δεν γνωρίζει. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η ομάδα του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι.

Μετά από κάθε παράσταση υπάρχει η δυνατότητα βιωματικών ασκήσεων στο σκηνικό του χώρου. Η δράση αυτή διαρκεί 45 λεπτά και καθοδηγείται από την σκηνοθέτρια.   

Info: Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 6977505320. Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 50 '

Ο Νιούχιν κάνει μία ομιλία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, υπακούοντας όπως πάντα στις επιταγές της γυναίκας του. Στη μέση της, μην αντέχοντας άλλο, θα μιλήσει στο κοινό για τη δική του αλήθεια. Ο ήρωας βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε μία εποχή που δεν επιτρέπει την διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη. Μέσα από ένα σκηνικό που φαίνεται μόνο το κεφάλι και τα χέρια του ερμηνευτή, οργανικά ο θεατής οδηγείται στον κόσμο του Νιούχιν και βλέπει μέσα από τα μάτια του πώς είναι όταν κάποιος λέει την αλήθεια του μπροστά σε κόσμο που έχει μάθει να μην αντιδρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.