"Κόκκινο": Η ποιητική παράσταση για τη γυναίκα επιστρέφει

Η Χριστίνα Κυριαζίδη φέρνει στη σκηνή της Πλύφα μία σπονδυλωτή χοροθεατρική περφόρμανς, που αφορά τη σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή © Βασιλης Κοτρώτσος

Το "Κόκκινο: Τρία κεφάλαια από τη ζωή μιας γυναίκας” της Χριστίνας Κυριαζίδη είναι μια σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση που αφορά την σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο. Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στην ζωή μιας γυναίκας, που η ηθοποιός προσεγγίζει με την βοήθεια της ποίησης, της κίνησης και της μουσικής, παρουσιάζονται στην Πλύφα από 31/5 έως 3/6, μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Αλκμήνη.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή
© Xristina Fylaktopoulou

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, με ένα ακορντεόν, μια καρέκλα και ένα σακάκι, και με μοναδικό συνεργό της τον ποιητικό λόγο, το σώμα και την φωνής της, η Χριστίνα Κυριαζίδη επιθυμεί μια ωδή στην γυναικεία φύση. Η χοροθεατρική αυτή τριλογία, σε ποίηση, σκηνοθεσία και ερμηνεία της ηθοποιού, αποτελείται από τρεις σόλο περφόρμανς.

"Οδός Θ.”

Μια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της Χριστίνας Κυριαζίδη (εκδόσεις "Πυξίδα”), που περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του έρωτα. 

"Νάνι μάνα να να να, ένα νανούρισμα για μάνες και κόρες”

 Μια σκηνική σύνθεση, όπου η ερμηνεύτρια μιλά για την πολύπλοκη και πολύτιμη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων της, και νανουρίσματα από διάφορες γωνιές του κόσμου.

"Μια συνομιλία με τον χρόνο”

Mια χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση ("Time") του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundsson, που επιθυμεί να υμνήσει τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή
© Κατερίνα Αρβανίτη

Λίγα λόγια τη δημιουργό

Η Χριστίνα Κυριαζίδη είναι Ελληνίδα συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός, podcaster και ραδιοφωνική παραγωγός με έδρα το Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική συγγραφή στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία και έχει εργαστεί ως ηθοποιός, δραματουργός και παιδαγωγός θεάτρου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Έχει συνεργαστεί με διεθνή θεατρικά γκρουπ όπως το Odin Τeatret και έχει δημιουργήσει δεκαεπτά σόλο περφόρμανς που έχουν περιοδεύσει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή και Βραζιλία. Τα θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ισπανία, και η ποίηση της έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα..

Τα γραφιστικά του "Κόκκινο" είναι του Μικελάντζελο Μπεβιλάκουα. Το τρέιλερ επιμελήθηκε ο Στέφανος Κοσμίδης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκινο: Τρία κεφάλαια από τη ζωή μιας γυναίκας

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 65 '

Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στην ζωή μιας γυναίκας, η σχέση της με τον έρωτα, τη μητρότητα και το χρόνο, προσεγγίζονται με όχημα την ποίηση, την κίνηση και τη μουσική και συνθέτουν μια ωδή στην γυναικεία φύση. Το πρώτο μέρος με τίτλο «Οδός Θ.» είναι μια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της δημιουργού γύρω από το μοτίβο του έρωτα. Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Νάνι μάνα να να να» μιλά για τη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων, και νανουρίσματα από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, ενώ το τρίτο μέρος «Μια συνομιλία με το χρόνο» είναι μια χορογραφία βασισμένη σε μουσική του Ισλανδού Smári Gudmundsson, που υμνεί τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.