Ένα μουσείο για τον Κάρολο Κουν έρχεται στην Πλάκα

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν απέδωσε καρπούς και το αποτέλεσμα θα είναι η συντήρηση και η προβολή προσωπικών αντικειμένων αλλά και εικαστικού και ενδυματολογικού υλικού από τα 80 χρόνια πορείας του θεάτρου.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν

 Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης και η εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου Καλή Κυπαρίσση-Παγουλάτου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτίριο της οδού Διοσκούρων 7 στην Πλάκα, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Καρόλου Κουν. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του προχωρούν με ταχείς ρυθμούς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα στεγάσει σε κτίριο δικής του ιδιοκτησίας το μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων του στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κουν το 1942, μέσα στην Κατοχή, σε μια καμαρούλα, στη Νεάπολη, -σ’ ένα μικρό δωμάτιο του Ελληνικού Ωδείου γίνονταν οι πρόβες-  και ο Κάρολος Κουν έλεγε: "Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας και το κοινό να μας παρακολουθεί".

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, ταυτόχρονα, επιχορηγείται το Θέατρο Τέχνης με 95.000 ευρώ, για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η αξιολόγηση, η συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του ΥΠΠΟΑ. Ολο αυτό το πολύτιμο υλικό που αποτελεί μια  ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν Κωστής Καπελώνης, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Κάλμπαρη

Τον Φεβρουάριο η Λίνα Μενδώνη, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Κωστής Καπελώνης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη συντήρηση και διάσωση της συλλογής του θεάτρου.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 80 χρόνια, έχει αδιάλειπτη παρουσία στη θεατρική ζωή του τόπου. Στην κατοχή και κυριότητά του βρίσκεται μεταξύ άλλων, η συλλογή εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης, η οποία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ο Κάρολος Κουν εισήγαγε και διατήρησε τη συστηματική συνεργασία των εικαστικών καλλιτεχνών στις παραστάσεις του θεάτρου του.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν Κωστής Καπελώνης, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Κάλμπαρη

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: "Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο Θέατρο Τέχνης το κτίριο της οδού Διοσκούρων 7, για τη δημιουργία του Μουσείου του Καρόλου Κουν, ακάματου οραματιστή και δημιουργού του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου. Όπως έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης, "ο Κουν αναζήτησε  τη συνέχεια, μιας ουσιαστικά ρωμαίικης παράδοσης, λυτρωμένης από προγονοπληξίες, ξενότροπους  αισθητισμούς και ηθογραφικές γλυκερότητες".  Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κοστούμια, Τσαρούχης, Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους  αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο θα προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο ενός μεγάλου δημιουργού που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα".

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν

Η Μαριάννα Κάλμπαρη τόνισε: "Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση που η πολύτιμη κληρονομιά του Καρόλου Κουν αποκτά τη δική της στέγη στην Πλάκα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη, για την πρωτοβουλία, αλλά και την στήριξη αυτού του μοναδικού έργου. Είναι πολύ σημαντικό που το μεταξύ μας μνημόνιο συνεργασίας, απέδωσε καρπούς τόσο άμεσα και ουσιαστικά".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.