Ο Σάββας Στρούμπος και η ομάδα "Σημείο μηδέν" συμμετέχουν στη 10η θεατρική Ολυμπιάδα στη Βουδαπέστη

Με την παράστασή τους "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα, η ομάδα ταξιδεύει στην Ουγγαρία πλάι σε 400 θιάσους απ' όλον τον κόσμο.

Αναφορά για μια Ακαδημία © Αντωνία Κάντα

Η ομάδα Σημείο Μηδέν συμμετέχει, με την "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου στη 10η θεατρική Ολυμπιάδα, που διοργανώνεται στην Ουγγαρία. Μετά το "Άττις”, η παράσταση παρουσιάζεται στις 20/4 στο Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Στη 10η θεατρική Ολυμπιάδα φιλοξενούνται 750 παραστάσεις, 7.500 καλλιτέχνες και 400 θίασοι απ’ όλον τον κόσμο. Κύριος οργανωτικός φορέας είναι το διεθνές φεστιβάλ Μitem που διευθύνει το Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας, ενώ συμπράττουν ακόμη 20 φεστιβάλ της χώρας. Το κοινό της 10ης θεατρικής Ολυμπιάδας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραστάσεις κορυφαίων καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας, με ονόματα όπως: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ταντάσι Σουζούκι, Ρομέο Καστελούτσι, Κρίστοφ Μαρτάλερ, Χάινερ Γκέμπελς, Εουτζένιο Μπάρμπα, Άντρι Σερμπάν, Ίβο Βαν Χόβε, Τιάγκο Ροντρίγκες, Κρίστιαν Λούπα, Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ, Γιαν Φαμπρ, Αλεσάντρο Σέρα, Σίλβιου Πουρκαρέτι, ο θίασος Peeping Tom, Ράταν Τίγιαμ,  και πολλοί άλλοι.

Αναφορά για μια Ακαδημία
© Αντωνία Κάντα

Για την παράσταση διαβάζουμε στην κριτική του "α” ότι "ίσως ξενίσει τον πρωτοερχόμενο σε επαφή μαζί της, μια που προϋποθέτει μία αντίστροφη από τη διαδικασία που χαρακτηρίζει το λογοκεντρικό θέατρο. Στην "Αναφορά για μια Ακαδημία" το κείμενο έχει πρωτίστως εν-σωματωθεί από τους ηθοποιούς, έχει γίνει σωματικό βίωμα και έπειτα εκφέρεται ως λόγος. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντηση αυτής της μεθόδου με το συγκεκριμένο κείμενο. Κι αυτό γιατί ο Κάφκα αφηγείται την ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίστηκε, ενός ζώου που αποφάσισε να υιοθετήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κινήσεις και συνήθειες, προκειμένου να διαφύγει από την καταναγκαστική φυλάκισή του. Ανάμεσα στην επιλογή του ζωολογικού κήπου ή του βαριετέ, επιλέγει το δεύτερο, και μετατρέπεται έτσι σε έναν περφόρμερ που εκθέτει το τραύμα του μπροστά στους θεατές.”

Αναφορά για μια Ακαδημία
© Αντωνία Κάντα

Επί σκηνής ερμηνεύουν οι: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης,  Γιάννης Γιαραμαζίδης και ο Ντίνος Παπαγεωργίου, οι οποίοι "πάλλονται από ενέργεια με ερμηνείες που είναι ταυτόχρονα υπερβατικές όσο και απολύτως γειωμένες".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αναφορά για μια Ακαδημία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 70 '

Ειρωνική αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού με πρωταγωνιστή έναν πίθηκο που παρουσιάζει σε μορφή περφόρμανς τον βίαιο εξανθρωπισμό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.