"Ο ταξιδιώτης": Η λογοτεχνία στη σκηνή του Tempus Verum

Η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου πεζογραφήματος του Ε.Χ. Γονατά κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία των Χάρη Φραγκούλη και Κωνσταντίνου Γλύκαντζη.

Ο ταξιδιώτης

Στις 26/4, στη σκηνή του "Tempus Verum – Εν Αθήναις" έρχεται το λογοτεχνικό θρίλερ του Ε.Χ. Γονατά "Ο ταξιδιώτης”. Το έργο με το οποίο εμφανίστηκε στα γράμματα ο παράδοξος ποιητής και διηγηματογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς δραματοποιείται, έχοντας στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον Χάρη Φραγκούλη και τον Κωστή Γλύκαντζη

Παρότι γραμμένος το 1945, "Ο ταξιδιώτης” αιχμαλωτίζει με τη φρεσκάδα και την επινοητικότητά του, καθώς και με τον τρόπο που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Ο ταξιδιώτης

"Ο νέος που σκότωσε τον Γίγαντα και μετά τραίνο και γεράκια και μια μεγάλη σάλα χορού για φαντάσματα και γενικώς θρίλερ, θρίλερ του Γονατά! Το πρώτο που έγραψε! Φορέστε τα πιο καλά σας ρούχα και ελάτε!”, μας παρακινούν οι δημιουργοί, με τον στρεβλό λόγο του Γονατά να εκμυστηρεύεται στο κοινό: "Θέλουν δεκαετίες για να γίνουν οι κήποι. Σου λέει ο άλλος "αυτός έχει κήπο". Μα δεν έχω κήπο κατ’ αρχήν. Μετά, ο κήπος δεν είναι κάτι γραφικό, κατάλαβες τι εννοώ. Εδώ μέσα είναι είναι είναι – τάφος, έχει τάφους μέσα εδώ. Δεν είναι γραφικό ότι έχω ένα γατάκι εδώ. Γιατί δεν έχω ένα γατάκι πρώτα απ’ όλα. Έχω ένα γατάκι που είναι ετοιμοθάνατο. Να το, το βλέπεις εκεί; Ξεψυχάει. Από μέσα έχω το άλλο. Έβγαινε κι ένα τρίτο, η Χιόνα και ούρλιαζε όλη τη νύχτα, κατάλαβες; Πού να κλείσω μάτι; Σου λέει "περνάει καλά ο άλλος", αυτό το "τι ανάγκη έχεις εσύ". Μια ζωή αυτό. Με θεωρούν πλούσιο και με θεωρούν ότι δεν έχω ανάγκη τίποτα. Κατάλαβες; Και δεν ξέρουν ότι κι αυτά που έχω κάνει, τα έχω κάνει με τεράστιο κόπο. Τα ελάχιστα. Τίποτα δεν έχω κάνει”.

Ο ταξιδιώτης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Άχμεντ Αμπντελαζίζ, Στέφανος Βλάχος, Λίζα Γιαννακιτσίδου, Κωστής Γλύκαντζης, Ειρήνη Δάμπαση, Αντριάνα Ζαχαριάδου, Καλλιόπη Κουνιάδη, Μελίνα Κυρτάτα, Σάντυ Μακροπούλου, Κωνσταντίνος Μαναίος, Λήδα Μανούσου-Αλεξίου, Άντα Μπαϊρακτάρι, Σίλια Μπισιώτη, Γιώργος Μπουφίδης, Κωνσταντίνος Παπασωτηρόπουλος και η Νέλλη Σιάρρου.

Για εισιτήρια, επισκεφθείτε το viva.gr με ένα κλικ εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο ταξιδιώτης

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Το θρίλερ του Επαμεινώνδα Γονατά, ποιητή και διηγηματογράφου της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς που έγραψε μόλις έξι βιβλία, γράφτηκε το 1945 και μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο. Παρακολουθεί την παράδοξη ιστορία ενός νέου που σκότωσε έναν γίγαντα κι έπειτα εξαφανίστηκε, ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.