3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας με ελεύθερη είσοδο

Γνωριμία με την θεωρία και πρακτική της θεατρικής / παραστατικής τέχνης μέσα από την μακρόχρονη δράση της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας και του Θεάτρου Οντίν θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Εουτζένιο Μπάρμπα

Στην Πάτρα και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μετά από εγγραφή συνέδρου εδώ θα διεξαχθεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, με θέμα "Το Θέατρο Οντίν και η Θεατρική Ανθρωπολογία στην Ελλάδα". Το Θέατρο Οντίν είναι ένας από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Eουτζένιο Μπάρμπα. Με έδρα το Χόλστεμπρο της Δανίας και έχοντας πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο θεό της σκανδιναβικής μυθολογίας, το Οντίν έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς θιάσους, που αναμόρφωσαν το παγκόσμιο θέατρο και το έφεραν σε μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία. Ο Εουτζένιο Μπάρμπ είναι ο θεμελιωτής της Θεατρικής Ανθρωπολογίας και από το 1979 έχει ιδρύσει την ISTA (International School of Theatre Anthropology).

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα διοργανώνει, στις 17 και 18 Μαρτίου, το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργανωτές το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης), το Fondazione Barba Varley και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεντρώνεται στη δουλειά του Οντίν. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία με την θεωρία και πρακτική της θεατρικής/ παραστατικής τέχνης μέσα από την μακρόχρονη δράση της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας και του Θεάτρου Οντίν. Η Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας ( ISTA, International School of Theatre Anthropology) ιδρύθηκε το 1979 πάνω σε μια ιδέα και με καλλιτεχνική διεύθυνση του Eugenio Barba: "Η Θεατρική Ανθρωπολογία διακρίνει τις αρχές που πρέπει να εφαρμόσει ο ερμηνευτής για να καταστεί δυνατός ‘ο χορός’ των αισθήσεων και του νου του θεατή. Είναι καθήκον των ερμηνευτών να γνωρίζουν αυτές τις αρχές και να διερευνούν ασταμάτητα τις πρακτικές τους δυνατότητες. Σε αυτό συνίσταται η τέχνη τους. Θα είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν πώς και με ποιον σκοπό θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ‘χορό’. Αυτή είναι η ηθική τους. Η Θεατρική Ανθρωπολογία δεν δίνει συμβουλές για την ηθική. Είναι η προϋπόθεση της ηθικής". (The performer’s village, 1996).

Η προσυνεδριακή εκδήλωση, με την βίντεο εγκατάσταση "Το όραμα του Οντίν" του visual artist Stefano Di Buduo, με τη δημιουργία κίνησης στατικών εικόνων, αναφέρεται στην ιστορία του Θεάτρου Οντίν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ώρες προσέλευσης Πέμπτη 15.00-18.00 και Παρασκευή 11.00- 18.00 με επαναλαμβανόμενη προβολή κάθε μία ώρα. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, στο θέατρο Επίκεντρο+, Νόρμαν 16 και Αγίου Διονυσίου. Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας θα συμμετάσχουν με ομιλίες και εισηγήσεις οι: Eugenio Barba, Julia Varley, Roberta Carreri, Stefano Di Buduo, Marco de Marinis, Piergiorgio Giacchè, Μιράντα Τερζοπούλου, Κώστας Βάντζος, Αντώνης Διαμαντής,
Γιώργος Σαμπατακάκης, Μαρία Φραγκή.

Το συνέδριο πλαισιώνουν ακόμη προβολές ταινιών και δράσεις εφαρμογών όπως είναι οι "Διάλογοι και Ανταλλαγές", μια πολυεκφραστική συνάντηση ομάδων θεατρικής έρευνας, χορού, ακροβατικών, μουσικής, κλόουν κλπ., που βαδίζει στα χνάρια της πρακτικής του Ε. Barba από τα Πλωτά Νησιά μέχρι τα Barters. H Roberta Carreri, ηθοποιός του Θεάτρου Οντίν, που θα τιμηθεί για την πολύχρονη θητεία της στην έρευνα της Τέχνης του Ηθοποιού, θα κάνει τη σύνθεση της συνάντησης, η οποία θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Επίσης, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, θα συμμετάσχουν στη δράση με τίτλο "Μην κοιτάς / Don’t Look". Συντονίστρια του συνεδρίου είναι η Κάτια Σαβράμη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

Η διοργάνωση διεξάγεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, στα Παλαιά Σφαγεία (ΚΕΔΗΠ) και στη σχολή χορού Dansarte.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.