Δείτε το "Μέσα" του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε μορφή video installation στο Μέγαρο Μουσικής

Η εξάωρη παράσταση - περφόρμανς «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου που πρωτογνωρίσαμε, το 2011, παρουσιάζεται σε μορφή video installation στο Μέγαρο Μουσικής.

Μέσα του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Συνεπές το Μέγαρο Μουσικής τήρησε την υπόσχεση που μας έδωσε στην συνέντευξη τύπου της νέας παράστασης, "Ink" του Δημήτρη Παπαϊωάννου και παράλληλα με τις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" μας καλεί να απολαύσουμε σε ένα χαλαρό περιβάλλον σαν στο σπίτι μας, την εξάωρη παράσταση - περφόρμανς "Μέσα" του Έλληνα δημιουργού σε μορφή video installation. Το "Μέσα" αντιμετώπιζε το θέατρο ως εκθεσιακό χώρο και το έργο ως έκθεμα και ξεκίνησε σαν ένα μεγάλων διαστάσεων καλλιτεχνικό πείραμα, μια θεατρική εγκατάσταση που  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2011, στο Παλλάς. Μέσα σε ένα δωμάτιο που στήθηκε στη σκηνή, τριάντα ερμηνευτές  επαναλάμβαναν πανομοιότυπα μια απλή σειρά κινήσεων, παρουσιάζοντας την καθημερινή μας επιστροφή στο σπίτι μέσα από αμέτρητους συνδυασμούς και επιστρώσεις. Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν το θέατρο ανοίξει και συνεχιζόταν αφού είχε αναχωρήσει και ο τελευταίος επισκέπτης. Το θέατρο ήταν ανοιχτό για το κοινό έξι ώρες κάθε μέρα.
 

Μέσα του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το 2020, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έκανε το ψηφιακό ανέβασμα του "Μέσα" στα social media δηλώνοντας: "Τώρα που όλοι έχουμε σταματήσει για να μείνουμε μέσα, σας παρουσιάζω το ΜΕΣΑ. Ένα εξάωρο, αμοντάριστο μονοπλάνο. Χρησιμοποιήστε το για το desktop σας, για διαλογισμό, για συντροφιά, για αναστοχασμό, ως ένα νανούρισμα. Έχει στόχο να σε κάνει να "χαθείς" και να ξαναβρείς τον εαυτό σου". Τώρα, στον εξάωρο εικαστικό διαλογισμό που φιλοξενείται στην Aίθουσα Banquet με είσοδος ελεύθερη (έως 30 Ιανουαρίου) σε σύλληψη, σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μουσική του Κωνσταντίνου Β και φωτισμούς του Αλέκου Γιάνναρου οι θεατές μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά, να ξαπλώσουν, να πιούν, να χαλαρώσουν, να ονειρευτούν ή και να κοιμηθούμε ακόμα στη φιλόξενη ατμόσφαιρα του "Μέσα". Παράλληλα με την βίντεο εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάζεται το Backside – ένα φιλμ καταγραφή των μυστικών μηχανισμών του "Μέσα" και της γοητείας των πρωταγωνιστών της - που γύρισε και μόνταρε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στα παρασκήνια της μαραθώνιας εξάωρης παράστασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.