Η Μαρί Κιουρί μέσα από τη ματιά του Θέμη Μουμουλίδη

Η γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης ενέπνευσε τον γνωστό σκηνοθέτη και την Παναγιώτα Πανταζή να γράψουν ένα έργο βασισμένο στη ζωή της.

Μαρί Sklodowska Κιουρί Ελίνα Γιουνανλή©

Η μυθιστορηματική ζωή της Μαρί Κιουρί, μιας εκ των σημαντικότερων γυναικείων μορφών της χημείας και της φυσικής, που σημάδεψε την εποχή της αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης, ενέπνευσε την νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 10 Φεβρουαρίου. "Μαρί Sklodowska Κιουρί" είναι ο τίτλος της παράστασης σε κείμενο του ίδιου του σκηνοθέτη και της Παναγιώτας Πανταζή. 
Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, με όπλα το πάθος της για την επιστήμη και το ερευνητικό της πνεύμα, έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ου αιώνα και αναμετρήθηκε με τόλμη με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα αλλά και ως μετανάστρια. 

Μαρί Sklodowska Κιουρί
Ελίνα Γιουνανλή©

Το νέο θεατρικό έργο που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί την περιπετειώδη ζωή της από τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, τις σπουδές της στη Σορβόννη μέχρι τον αγώνα της να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, τον σύντροφό της στη ζωή και την επιστήμη Πιερ Κιουρί, τα δύο Νόμπελ, την απώλεια, τη δόξα, την κατακραυγή και τους ασυμβίβαστους αγώνες της για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα, καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση. Η παράσταση μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου. 
Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου (Μαρί Κιουρί), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Ιρέν Κιουρί), Κατερίνα Λυπηρίδου (Μπρόνια Σκλοντόφσκα), Γιάννης Παπαδόπουλος (Πιερ Κιουρί). 
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, ο ηχητικός σχεδιασμός του Γιάννη Λαμπρόπουλου, το video art του Θωμά Παλυβού και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Ισχύει προσφορά προπώλησης μέσω viva.gr για τις πρώτες 10 παραστάσεις έως 31 Ιανουαρίου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.