"Προμηθέας": Η ξεχωριστή παράσταση του Νίκου Καραθάνου έρχεται στο κανάλι της Στέγης

Ο sold out "Προμηθέας" της περσινής σεζόν κάνει ποδαρικό στον νέο χρόνο σε προβολή από το Onassis Channel.

Προμηθέας_Καραθάνος Ανδρέας Σιμόπουλος©

Η ευαισθησία του Νίκου Καραθάνου συνάντησε το μεγαλείο της αισχύλειας τραγωδίας κι έτσι προέκυψε η παράσταση "Προμηθέας", μια ιδιαιτέρως προσωπική, ίσως και αυτοβιογραφική, συγκινητική δημιουργία. Στην κατά Καραθάνο ανάγνωση, το έργο του Αισχύλου εξανθρωπίστηκε και διαβάστηκε ως μια "κοσμογονία" του καθημερινού ανθρώπου. Η σύγκρουση μεταξύ του Τιτάνα που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και του εξουσιαστή Δία έγινε υπαρξιακή αναζήτηση, σύγκρουση με την οικογένεια, σύγκρουση με το βάρος της ζωής και του θανάτου. Το σκηνοθετικό βλέμμα του Νίκου Καραθάνου στράφηκε προς το "μέσα" και επικεντρώθηκε στον άνθρωπο, τον οποίον ανήγαγε ως το κέντρο του σύμπαντος. 

Ο Νίκος Καραθάνος ξανά συναντά τον Προμηθέα

Πρόκειται για μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που ξεχώρισε ως μία από τις σημαντικότερες της σεζόν 2021-22, τόσο χάρη στη σκηνοθετική ιδέα, η οποία μάλιστα, δεν επενέβη στο πρωτότυπο κείμενο παρά μόνο αφαιρώντας τα μέρη του Χορού και προσθέτοντας κάποια προσωπικά σχόλια, όσο και χάρη στους υπέροχους συντελεστές της: στη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, που της έδωσε το χαρακτήρα ενός μουσικού έργου, στο "καθημερινό" αλλά μαγευτικό στη λειτουργία του σκηνικό/σπίτι της Εύας Μανιδάκη, και στους εξαιρετικούς ηθοποιούς: Χρήστος Λούλης (Κράτος, Ερμής), Γιάννης Κότσιφας (Ήφαιστος, Ωκεανός), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Βία, Ιώ) και ο ίδιος ο Νίκος Καραθάνος ως Προμηθέας.

Προμηθέας

Αυτοί οι ήρωες, θεοί, ημίθεοι, Τιτάνες στο πρωτότυπο, αλλά άνθρωποι καθημερινοί, σαν εμάς στην εκδοχή του Καραθάνου, θα ξανακάτσουν στο ίδιο τραπέζι, όχι ζωντανά αυτή τη φορά, αλλά χάρη στην ψηφιακή προβολή της παράστασης από το κανάλι της Στέγης στο ΥouΤube. H ψηφιακή πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, στις 21:00, σε κινηματογράφιση του Χρήστου Σαρρή. Η προβολή είναι δωρεάν και θα είναι διαθέσιμη ως τις 5/1/23. Δείτε την εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.