Τέσσερις κωμωδίες του Σαίξπηρ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου παρουσιάζονται τα έργα Αγάπης αγώνας άγονος”, “Δωδέκατη νύχτα”, “Η κωμωδία των παρεξηγήσεων” και “Το ημέρωμα της στρίγγλας” στο φετινό θεατρικό αναλόγιο των "Παραβάσεων" από τέσσερις δυνατούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς.

Άρης Μπαλής Άρης Μπαλής, Λάμπρος Ρουμελιωτάκης©

Οι "Παραβάσεις”, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επανέρχονται για 6η συνεχή χρονιά στον Φάρο με τον γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες" και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου. Τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ("Αγάπης αγώνας άγονος”, "Δωδέκατη νύχτα”, "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων”, "Το ημέρωμα της στρίγγλας”) με θέμα τον έρωτα, την πλάνη και την έμφυλη ταυτότητα, θα παρουσιάσουν σκηνικά τέσσερις σκηνοθέτιδες/-ες της νεότερης γενιάς, οι οποίοι διακρίνονται για την προσωπική μέθοδο και τη ματιά τους, ενώ τους ενώνει η αγάπη για τα κείμενα και ο γόνιμος πειραματισμός με τον σκηνικό λόγο. Πρόκειται για τους Μάνο Βαβαδάκη, Εύα Βλασσοπούλου, Κατερίνα Γιαννοπούλου και Άρη Μπαλή

Έκτορας Λυγίζος
©Γιώργος Σανταμούρης
Έκτορας Λυγίζος

Οι φετινές "Παραβάσεις” θα στηριχτούν σε ένα διευρυμένο ενσέμπλ νέων ηθοποιών που θα εναλλάσσονται εντός του ρεπερτορίου, ενώ τις μεταφράσεις υπογράφουν σημαντικοί/-ές ποιητές/-ήτριες και μεταφραστές/-άστριες (Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Διονύσης Καψάλης, Στρατής Πασχάλης, Νίκος Χατζόπουλος). 

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η σειρά εγκαινιάζεται με δύο παραστάσεις (στις 2 μ.μ. και στις 5 μ.μ.) του έργου στο οποίο οφείλει τον τίτλο της. Ο Άρης Μπαλής σκηνοθετεί το εμβληματικό "Αγάπης αγώνας άγονος” σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και διασκευή Έκτορα Λυγίζου. Όπως σημειώνει ο Έκτορας Λυγίζος "Ο κόσμος της σαιξπηρικής κωμωδίας είναι ένας κόσμος γεμάτος εξωφρενικές πλοκές, πάλη των φύλων, πάλη της λογικής με το συναίσθημα, ατέλειωτες παρεξηγήσεις, παράφορο έρωτα, ήρωες και ηρωίδες που ψάχνουν εναγωνίως την ταυτότητά τους και το άλλο τους μισό, ευφυή λογοπαίγνια, επικές λογομαχίες, ειρωνεία της τύχης και του ίδιου του ποιητή, αίσιες εκβάσεις, αλλά και μπόλικο σκοτάδι". Αυτόν τον κόσμο θα μας συστήσουν οι ηθοποιοί, Βαγγέλης Αμπατζής, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιωάννα Πιατά, Ιάσονας Στασινός και Αρετή Τίλη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.