"Ψ.": Μια γλυκόπικρη εξομολόγηση από την Άλκηστις Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη

Με γλυκόπικρη διάθεση αλλά και καυστικό χιούμορ το έργο αναζητά τη λύτρωση από τους εσωτερικούς μας δαίμονες, τους φόβους και τις συμβάσεις που μας «κλειδώνουν στην ντουλάπα».

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη Δώρα Δημητρίου©

Η Άλκηστις Ηλιάδη παρουσιάζει το αινιγματικό υπαρξιακό έργο με τίτλο "Ψ." για λίγες παραστάσεις στο Studio Μαυρομιχάλη. Μια εξομολόγηση με γλυκόπικρη διάθεση αλλά και καυστικό χιούμορ που μας φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν των δύο ηρώων, τα τραύματα που έχουν θάψει βαθιά μέσα τους και τις ωραίες στιγμές, καθώς αναζητούν την λύτρωση από τους δαίμονες τους και την ευθύνη τους απέναντι στα πράγματα. Αναμετρώνται με τους φόβους, τις εξουσιαστικές φιγούρες και τις καταπιεστικές συμβάσεις που μας κλειδώνουν στη "ντουλάπα", ψάχνοντας να βρουν το φως.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Elisabeth Papagiannidi Shahakimova©

Παράλληλα, μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους, το έργο διερευνά τα όρια της δυαδικότητας, θέτοντας ερωτήματα, όπως το πόσα πρόσωπα έχουν οι σχέσεις, πόσο βίαιο είναι το παιχνίδι με τον εαυτό μας, κι αν μπορούμε τελικά να απελευθερωθούμε αν αντικρίσουμε κατάματα τις αλήθειες που φοβόμαστε.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Δώρα Δημητρίου©

Η παράσταση σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άλκηστης Ηλιάδη, η οποία ανεβαίνει πάνω στη σκηνή μαζί με τον Άρι Λεοντόπουλο, θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου. Η δημιουργός συνυπογράφει και τα πρωτότυπα τραγούδια μαζί με τον Οδυσσέα Αποστολόπουλο, τα οποία ερμηνεύονται ζωντανά. Οι κιθαρίστες Νίκος Αρβανίτης και Μιχάλης Καραγιάννης συμπράττουν στη σύνθεση της μουσικής. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και η κίνηση είναι της Πηνελόπη Μωρούτ, ενώ οι φωτισμοί των Madamoni Project. 
Η Άλκηστις Ηλιάδη πραγματοποιεί εμφανίσεις ως ερμηνεύτρια σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από το 2003. Είναι συγγραφέας των θεατρικών έργων "Ψ." και "Ο συγκάτοικος ή 6", καθώς και της ποιητικής σύνθεσης  με τίτλο "Μια αγάπη με Π." που θα κυκλοφορήσει εντός του 2022.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Elisabeth Papagiannidi Shahakimova©

Ποιοι είναι οι δύο ήρωες

Ψουψούλα Καθαρίζου - Παρκετέζα: Το καλύτερο φτερό στην πιάτσα. Βρωμίζει τα καθαρά και τα ξανακαθαρίζει. Μεγαλωμένη τη δεκαετία του ’90, ζει πολλές ζωές μέσα στη ντουλάπα της και παίζει ρόλους φωναχτά, αλλά έξω από αυτήν… σιωπή. 

Ψ.: Μυστήριος τύπος με πολλά πρόσωπα. Εμφανίζεται απρόσκλητος και ρωτάει ασταμάτητα. Συνέντευξη, συνεδρία, συγκατοίκηση ή συνενοχή;

Το σημείωμα της Άλκηστης Ηλιάδη

"Το τρυφερό και βίαιο ταξίδι προς τα μέσα μας δεν έχει επιστροφή. Είναι αστείο και πικρό. Σαν παραμύθι με χίλια πρόσωπα που ζουν μόνο γιατί τα θυμόμαστε. Στην κατάδυση αυτή, γνώριμοι συνοδοιπόροι τα τραύματά μας, στερημένα από το φως, ξεπηδούν αγκαθωτά. Πώς να τα ψηλαφίσεις χωρίς να τρυπηθείς; Ας γίνει  σαν παιχνίδι. Για να ειπωθούν τα απλά, για να κριθούν τα μεγάλα. Δίαυλος μυστικός προς το παρελθόν μια ντουλάπα. Και στο τέρμα του, να στέκει ζωντανός ο μικρός μας εαυτός. "Παί-ζουμε; Κι απ’ το παιχνίδι, να βγούμε στο φως. Κι αν δε βγω εγώ, τουλάχιστον να με κουβαλάς μέσα σου". Παί-ζουμε κρυφτό. H φαντασία ανάβει τους φακούς. Kαι στριμωγμένοι στο καταφύγιο της ντουλάπας, ονειροπολούμε, σε μια χρονοκάψουλα. Τα όνειρα είναι χάρμα. Αλλά αν τα φάει το κάρμα; Αμπεμπαμπλόμ. Ποιος θα κερδίσει; Μην το σκέφτεσαι. Όσο κρατάει το ταξίδι, ας παίξουμε έστω μαζί.
Κι ανάμεσα στα παιχνίδια μας, τραγούδια. Νησίδες ασφαλείας. Μες το σκοτάδι της ντουλάπας, μία ελεύθερη αναπνοή.  Δύο ηθοποιοί παίζουν με τις φωνές και τις σκιές που κρύβουν μέσα τους. Δυο άνθρωποι κρύβονται στη ντουλάπα, ώσπου να τρυπώσει το φως. 
Το "Ψ" είναι παιδί της απελπισίας. Αλλά κοιτάζει προς το φως. Και αυτή είναι, νομίζω, η αξία του. 
Ότι ισορροπεί μεταξύ ξεσκονόπανου και αστερόσκονης. Πάντα στην κόψη”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Σε ένα έργο που διερευνά τη δυαδικότητα, οι ήρωες αναμετρώνται με τους φόβους, τις εξουσιαστικές φιγούρες και τις συμβάσεις που μας «κλειδώνουν στην ντουλάπα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.