"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του «αμερικάνικου ονείρου». Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

Οικόπεδα με θέα Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (1984) και βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης επέλεξε ο Νικορέστης Χανιωτάκης, στρέφοντας την προσοχή του σε ένα δυνατό δραματικό έργο που εκθέτει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Ο Γιάννης Μπέζος, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Θανάσης Κουρλαμπάς ερμηνεύουν τους ρόλους τεσσάρων κτηματομεσιτών, που παλεύουν με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, να διακριθούν σε έναν διαγωνισμό που τους επέβαλε η εταιρεία τους. Τα έπαθλα για τους δύο πωλητές που θα πετύχουν τις δύο μεγαλύτερες συμφωνίες είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο και… ένα σετ μαχαιροπήρουνα, αντίστοιχα, ενώ οι δύο τελευταίοι θα απολυθούν. Mαζί τους ο Γιάννης Δρακόπουλος, ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Μάριος Μαριόλος συμπληρώνουν επί σκηνής έναν ανδρικό μικρόκοσμο σκληρού ανταγωνισμού και απουσίας ηθικών φραγμών, όπου ακούγεται ως σταθερής επωδός το μότο: "Πάση θυσία να κλείσει η συμφωνία".

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Μάμετ, που είχε και προσωπική επαγγελματική εμπειρία από τον κτηματομεσιτικό τομέα, συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, ακτινογραφώντας με ακρίβεια, κυνισμό και σαρκαστικό χιούμορ τον αμείλικτο κόσμο των αγοραπωλησιών, όπου κυριαρχεί η φιλοσοφία "Πουλάω, άρα υπάρχω". Ρεαλιστικά σκληρό και συγχρόνως σπαρακτικά αστείο, το "Οικόπεδα με θέα" (πρωτότυπος τίτλος: "Glengarry Glen Ross") επικύρωσε την επιτυχία και τη δημοφιλία του και με την κινηματογραφική μεταφορά (1992), σε σενάριο του ίδιου του Μάμετ και σκηνοθεσία του Τζέιμς Φόλεϊ, όπου πρωταγωνίστησε μία πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών: Τζακ Λέμον, Αλ Πατσίνο, Κέβιν Σπέισι, Εντ Χάρις, Άλεξ Μπόλντουϊν. Η συγγραφική δεξιοτεχνία, η καιριότητα του θέματός αλλά κυρίως η ζωντάνια με την οποία ο Μάμετ έχει σκιαγραφήσει τα πρόσωπα και η έντονα δραματική ατμόσφαιρα κάνουν τα "Οικόπεδα με θέα" να παίζονται αδιαλλείπτως επί σαράντα χρόνια.

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ένας δραστήριος σκηνοθέτης που εστιάζει σε σημαντικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, έχει επιδείξει ιδιαίτερη αγάπη για τους σπουδαίους αμερικανούς συγγραφείς (Τ. Ουίλιαμς, "Λυσσασμένη γάτα"˙ Ε. Άλμπι, "Η γίδα ή Ποια είναι η Σίλβια"˙ Ά. Μίλερ,"Οι μάγισσες του Σάλεμ")˙ τώρα, σκηνοθετεί για δεύτερη φορά έργο του Μάμετ, μετά την "Ολεάννα", που παίχτηκε επί δύο σεζόν (2017, 2018).

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις από τις 5/10, σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Μαθέ, σκηνικά-κοστούμια της Αρετής Μουστάκα και φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα.

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οικόπεδα με θέα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Τέσσερις απελπισμένοι κτηματομεσίτες ανταγωνίζονται χωρίς ηθικούς φραγμούς για τις περισσότερες πωλήσεις και παράλληλα για την εκπλήρωση του δικού τους αμερικανικού ονείρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.