Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Μήδεια του Μποστ Ελίνα Γιουνανλή©

Η "Μήδεια" του Μποστ είναι η μία από τις δυο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο, στις 9 Ιούλη, ενώ θα παρουσιαστεί και στις 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11 Σεπτεμβίου στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παππά. Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθέτησε το έργο - σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας, γραμμένο το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο. Είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, αντικατοπτρίζει το πνεύμα του πολυπρισματικού Μποστ και για ο Γιάννης Καλαβριανός με παιγνιώδη διάθεση επιχείρησε να σκιαγραφήσει τους ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Συμμετέχει ένας 20μελής θίασος και μια ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής. Διανομή (αλφαβητικά): Γιώργος Γλάστρας (Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Ανδρη Θεοδότου (Αντιγόνη), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Θανάσης Ισιδώρου (Ψαράς), Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Μαρία Κοσκινά (Κορυφαία), Φανή Παναγιωτίδου (Εξάγγελος), Γιώργος Σαββίδης (Καλόγερος), Σταύρος Σβήγκος (Ιάσονας), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια). Χορός: Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους. Μουσικοί επί σκηνής: Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο - μουσική διεύθυνση), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Maria - Christina Harper (άρπα).
 

Διαβάστε Επίσης


Ένα ακόμα θεατρικό πρότζεκτ που έχει την υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού είναι η περιπατητική παράσταση-εγκατάσταση "Αίμα στο αίμα" που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Πειραιάς Artport ΙΙ" του  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στην Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ Πειραιά  (21/9-2/10). Τα εγκλήματα εκδίκησης από την αρχαιότητα αποτελούσαν τρόπο ατομικής επίλυσης διαφορών. Το ζήτημα της αυτοδικίας επανέρχεται συνεχώς και η παράσταση επιλέγει αντίστοιχα περιστατικά ανά τους αιώνες. Οι θεατές καλούνται να περιηγηθούν διαδοχικά στους χώρους της Πέτρινης Αποθήκης, ενώ ο εικαστικά διαμορφωμένος χώρος, τα video, οι φωτισμοί, οι τέσσερις ηθοποιοί Γιάννης Βαρβαρέσος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου και ο μουσικός Νικήτας Κίσσονας με τις ηλεκτρικές κιθάρες του, δημιουργούν ένα ενιαίο εικαστικό-θεατρικό σύνολο πάνω στο ζήτημα της παράκαμψης της θεσμικής Δικαιοσύνης. Τη δραματουργία συνυπογράφουν η Κέλλυ Παπαδοπούλου και ο σκηνοθέτης. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις-διαμόρφωση σκηνικού χώρου είναι της Μαρίας Καραθάνου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.