Nova Pars Festival: Το πολυθεματικό φεστιβάλ εμπνέεται από τη "νέα πραγματικότητα"

Το φεστιβάλ γιορτάζει την 20η διεξαγωγή του αυτό το φθινόπωρο και καλεί ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους ακολουθώντας τη φετινή θεματική «Νέα Πραγματικότητα».

Nova Pars Festival

Το Nova Pars Festival δεν είναι κάτι καινούργιο για τις θεατρικές νύχτες της πόλης. Αντιθέτως, από το 2008 φιλοξένησε πολυάριθμες θεατρικές ομάδες και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τη δική τους σκοπιά πάνω σε νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς κώδικες.

Φέτος το φθινόπωρο, μετά τα τελευταία ταραγμένα χρόνια και με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων ύπαρξής του, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars αναβιώνει το Nova Pars Festival, με σκοπό να ανοίξει πάλι τις πόρτες του σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις κάθε είδους. Έτσι, προσκαλεί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών (θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, video art, video animation) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του ‘22.

Κόντρα σε κάθε τι που στάθηκε εμπόδιο στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πάθος, εξωστρέφεια και αγάπη για κάθε μορφής τέχνη, το φεστιβάλ σας περιμένει για να αναβιώσουμε όλοι μαζί τις νύχτες στο Altera Pars. Σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και οι καλλιτέχνες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την τέχνη και την ταυτότητά τους μέσα σ' ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να εφεύρουν νέους κώδικες επικοινωνίας με τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουν νέα μέσα και τεχνικές, να πειραματιστούν με το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας της τέχνης και ειδικά της τέχνης που λαμβάνει χώρα στο φυσικό χώρο και προϋποθέτει τη ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό.

Με αυτό το σκεπτικό, το θέατρο Altera Pars προσκαλεί καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και πεδία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμμετάσχουν στο Νova Pars Festival.

Η θεματική του Φεστιβάλ αφορά στη "Νέα Πραγματικότητα" που πολύ γρήγορα βλέπουμε να διαμορφώνεται γύρω μας. Πώς μορφοποιείται αυτός ο νέος κόσμος; Τι προσδοκίες έχουμε εμείς ως άτομα και ως κοινωνίες από αυτόν; Και πώς μπορούμε να παρέμβουμε συλλογικά και δραστικά στη διαμόρφωσή του; Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και οικονομική κρίση, κοινωνικά κινήματα, ψηφιοποιημένη οικονομία, είναι όλα όψεις-φαινόμενα της νέας πραγματικότητας της οποίας την έλευση επέσπευσε η πανδημία.

Οι ομάδες/ καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο altera_pars@yahoo.gr με θέμα "ΝOVA PARS FESTIVAL 2022" έως την Παρασκευή 29/7. Οι καλλιτέχνες δύνανται να προτείνουν είτε έτοιμα projects που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και εμπίπτουν στη θεματική του Φεστιβάλ, είτε νέα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στις προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: σύντομη περιγραφή του πρότζεκτ, ονόματα συντελεστών και συμμετεχόντων, παρουσίαση της ομάδας / καλλιτέχνη που υποβάλλει την πρόταση, διάρκεια παρουσίασης (για χορευτικές, θεατρικές, μουσικές παραστάσεις η διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 λεπτά), οπτικοακουστικό υλικό του προτεινόμενου project, εφόσον αυτό υπάρχει. Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν σε work in progress projects και δεν έχουν οπτικοακουστικό υλικό διαθέσιμο, προτρέπονται να στείλουν υλικό που θεωρούν αντιπροσωπευτικό από προηγούμενες δουλειές τους.

Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν έως τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαριάννα Κάλμπαρη, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου | Οι 50 "Ικέτιδες", η Επίδαυρος και η ψυχική δύναμη της διωκόμενης γυναίκας κόντρα στην ανδρική επιβολή

Μιλήσαμε με τις τρεις κυρίες του θεάτρου για την σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Αισχύλου που μιλά για το έμφυλο ζήτημα και την προσφυγιά, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, με εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό και έναν θίασο με σημαντική εμπειρία στο αρχαίο δράμα, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
14/08/2024

Βίκτορ Πατρασκάν: Ο Ρουμάνος stand-up comedian έρχεται στην Ελλάδα

Ο έρωτας, η ταυτότητα, τα στερεότυπα και πολλά άλλα μπαίνουν στο στόχαστρο του Ρουμάνου κωμικού Βίκτορ Πατρασκάν που θα περιοδεύσει στη χώρα μας.

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".