"Αίας" από το Εθνικό Θέατρο: Βackstage φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες

Πάρτε μια γεύση από τις πρόβες του "Αίαντα" που γίνονται με εντατικό ρυθμό στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη.

Αίας

Ο "Αίας" θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Θέμα της είναι η μανία που καταλαμβάνει τον ήρωα, όταν οι Έλληνες με επικεφαλής τον Οδυσσέα αρνούνται να του παραδώσουν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα. Ετοιμαστείτε...θα τη δούμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ( 29 & 30/7), από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη. Είναι από τους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του και γοητεύτηκε από το έργο, καθώς μεταπλάθει με μοναδικό τρόπο τη φρίκη του πολέμου σε ποίηση, όπως και από την προσωπικότητα του ήρωα, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας), στην πρώτη του ερμηνεία σε έργο αρχαίου δράματος.

Αίας

Η διανομή ολοκληρώνεται ιδανικά με τον Δημήτρη Ήμελλο (Οδυσσέα), την Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), τη Δέσποινα Κούρτη (Αθηνά), τον Τάσο Μικέλη (Ευρυσάκης), τον Γιάννη Νταλιάνη (Μενέλαος), το Χρίστο Στυλιανού (Τεύκρος), το Νίκο Χατζόπουλο (Αγαμέμνων) και δεκαμελή μεικτό Χορό ανδρών και γυναικών –αντί για τον ανδρικό Χορό του πρωτότυπου έργου– που ανοίγουν επί σκηνής μια συζήτηση σχετικά με το πέρασμα από τον παλιό κόσμο των αμετακίνητων ηρώων σε αυτόν των συμβιβασμών που απαιτεί η δημοκρατία. Οι πρόβες ακολουθούν εντατικό ρυθμό στο Εθνικό Θέατρο αυτή τη περίοδο.

Αίας

 Στο Χορό συμμετέχουν οι: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός. Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα). Δραματουργική επεξεργασία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Αργύρης Ξάφης. Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Βοηθός σκηνοθέτρια: Μαρία Σαββίδου. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Φωνητική προετοιμασία: Απόστολος Κίτσος. Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου.

Αίας

Αίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.