Οι παραστάσεις που έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 27/6-3/7

Η παγκόσμια πρεμιέρα της “Άλκηστις” από τον Γιόχαν Σίμονς σηματοδοτεί την έναρξη της Επιδαύρου, ενώ στην Πειραιώς 260 γίνεται χορευτική μάχη και διακεκριμένες δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό κοιτούν κατάματα τον σκληρό σύγχρονο κόσμο.

Λυκόφως Magali Dougados©

"Λυκόφως"

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, που απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας (2022), επιθυμεί να στηλιτεύσει τις πολιτικές του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, μεταφέροντας σε σύγχρονη συνθήκη την εμβληματική ταινία "Dogville" του Λαρς φον Τρίερ. Η ζωντανή κινηματογράφηση επί σκηνής αναδεικνύει τις πολλές και διαφορετικές όψεις της αλήθειας γύρω από τη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στον "Άλλο” και τα θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. (Πειραιώς 260, 27-28/6)

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest
Πηνελόπη Γερασίμου©

"Urban Dance Contest"

Οι χορευτικές μάχες του Φεστιβάλ Αθηνών που μας μύησαν πέρυσι στην κουλτούρα του χορού του δρόμου επιστρέφουν. Το "Hip Hop Battle” (28/6) φέρνει αντιμέτωπους 16 από τους καλύτερους χορευτές του χιπ χοπ στην Ελλάδα, ενώ το "All Styles Battle” (29/6) ανεβάζει στη σκηνή 32 χορευτές από όλη τη χώρα, οι οποίοι διαγωνίζονται σε ζευγάρια.

Κακό - Θεϊκή μέθη
Peter Hönnemann©

"Το Κακό - Θεϊκή μέθη"

Η αντισυμβατική και βαθιά πολιτικοποιημένη χορογράφος Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας, γνωστή για την απρόβλεπτη κινησιολογική της γλώσσα, εξερευνά την έννοια του κακού, την οποία αντιλαμβάνεται ως θεϊκή μέθη αλλά και ως συνθήκη έκστασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής ανατροπής, σε ένα έργο όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, ο σουρεαλισμός και το χιούμορ. (Πειραιώς 260, 30/6-1/7)

Άλκηστη Σίμονς

"Άλκηστη"

Με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης του Γιόχαν Σίμονς πάνω στο έργο του Ευριπίδη ανοίγουν τα φετινά επιδαύρια. Ο ιδρυτής του διάσημου Theater Hollandia και πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ιατρικής πρωτοπορίας φωτίζει το έργο με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές κι ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 1-2/7)

Άνοιξη
Μυρτώ Τζίμα©

"Άνοιξη"

Αντλώντας έμπνευση από μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στο Μεσολόγγι τη δεκαετία του 1960 με πρωταγωνίστριες μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων που διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ισότητα, η Γιούλα Μπούνταλη θέτει ερωτήματα γύρω από τη γυναικεία χειραφέτηση και τις τις έμφυλες ταυτότητες που καθορίζουν μέχρι σήμερα το εθνικό αφήγημα. (Πειραιώς 260, 2-4/7)

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Λυκόφως

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτις, που απέσπασε Χρυσό Λέοντα (2022), επιθυμεί να στηλιτεύσει τις πολιτικές του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, μεταφέροντας σε σύγχρονη συνθήκη την εμβληματική ταινία «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ.

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

  • Χορός
  • Διάρκεια: 75 '

Οι χορευτικές μάχες του Φεστιβάλ Αθηνών, που μας μύησαν στην κουλτούρα του χορού του δρόμου, επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου και του συνοδοιπόρου του χορευτή, Περικλή Πετράκη. Το «Hip Hop Battle» και το «All Styles Battle» φέρνουν αντιμέτωπους αναγνωρισμένους και ανερχόμενους χορευτές και χορεύτριες του χιπ χοπ στην Ελλάδα, οι οποίοι διαγωνίζονται κατά μόνας και σε ζευγάρια αντίστοιχα, για να διεκδικήσουν τον τίτλο του νικητή. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους χορευτές της χιπ χοπ και street dance κουλτούρας, τους οποίους θα δούμε να χορεύουν στα «Judges Showcases». Στα decks ο DJ AmazeMe και παρουσιαστής ο Sifu Versus.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.