Ξενάγηση με κλειστά μάτια στον "Κήπο" της Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια παράσταση-μυσταγωγία σε ένα χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ετοίμασε η χορεύτρια και χορογράφος γύρω από τις έννοιες του γκροτέσκο και της παραμόρφωσης.

Ο κήπος Λήδα Τουλουμπάκου©

Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τη νέα της παράσταση "Ο κήπος" μας προσκαλεί η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου από 23 έως 28 Ιουνίου. Η χορογράφος και χορεύτρια με σπουδές στη Κρατική Σχολή Χορού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, τις οποίες συνέχισε πάνω στο χορό και τον αυτοσχεδιασμό στις Βρυξέλλες, δημιούργησε ένα δικό της ύφος στην κίνηση με βάση το οποίο το σώμα ως πρωταγωνιστής ανασύρει μνήμες από το φανταστικό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει συνεργαστεί με έναν μεγάλο αριθμό καταξιωμένων καλλιτεχνών και οργανισμών στον χορό, την υποκριτική, την σκηνοθεσία καθώς και τις εικαστικές τέχνες, όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Kendell Geers, Ερμίρα Γκόρο, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά. Το 2009-2014 ιδρύει μαζί με την Ηρώ Αποστολέλλη την ομάδα "Carnation". Το 2015 ξεκινά τις προσωπικές χορογραφικές της απόπειρες. Ένα μικρό δείγμα έργων της είναι τα "Blossom" (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), "Ένας πολύ Ειρηνικός ωκεανός" (MIRfestival 2021) και τώρα "Ο κήπος".

Ο κήπος
Λήδα Τουλουμπάκου©

Η παράσταση συνδυάζει την τυφλή ξενάγηση των θεατών στον χώρο (από τις 6.40 μ.μ. καθημερινά με ραντεβού) και το χορευτικό κουιντέτο που κινείται γύρω από τις έννοιες του γκροτέσκο και της παραμόρφωσης (9.30 μ.μ.). Κατευθυντήριοι άξονες της παράστασης είναι ο χώρος- ο οποίος παρουσιάζει και ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον-, οι αισθήσεις πέρα από αυτή της όρασης, οι γκροτέσκες φόρμες, οι ονειρικές/εφιαλτικές φιγούρες. Οι θεατές καθοδηγούνται από τους χορευτές/τριες που αναλαμβάνουν ρόλο μυσταγωγών σε μια κιναισθητική γνωριμία του χώρου. Ελλείψει της όρασης, η ακοή, η αφή και η όσφρηση εντείνονται. Αυτή η σωματική προετοιμασία για την παρακολούθηση του θεάματος προκύπτει κυρίως ως ανάγκη μετά την περίοδο σωματικής αποξένωσης που έφερε ως συνέπεια η πανδημία. 

Ο κήπος
Λήδα Τουλουμπάκου©

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος θα φιλοξενήσει την παράσταση, αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο του Υπουργείου Πολιτισμού, θέτοντας ως στόχο του την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, αλλά και την συνδικαλιστική έκφραση των επαγγελματιών του κλάδου. Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός από ημερίδες, συνέδρια και εκθέσεις (φωτογραφίας, τέχνης), ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος του προσφέρεται για παραστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κήπος

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια μυσταγωγική χορογραφία-ωδή στις έννοιες του γκροτέσκο, της ασχήμιας και της παραμόρφωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.