Ο "Ματωμένος γάμος" σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη ξεκινάει περιοδεία

Το αριστούργημα του Λόρκα ανεβάζει ο δραστήριος Νικορέστης Χανιωτάκης με μια εκλεκτή διανομή σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα, ξεκινώντας από το Κατράκειο Νίκαιας και το Θέατρο Βράχων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παράσταση.

Ματωμένος γάμος Αγγελική Κοκκοβέ©

Ο συγγραφέας και ο "Ματωμένος γάμος"

Στη σύντομη ζωή του (1898-1936), ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σημάδεψε το παγκόσμιο θέατρο διαμορφώνοντας το είδος του ποιητικού ρεαλισμού. Ο υπερρεαλισμός και ο συμβολισμός συνυπάρχουν με το γήινο, ρεαλιστικό στοιχείο στα έργα του, τα οποία εστιάζουν στις θεματικές του έρωτα, του θανάτου και της κοινωνικής καταπίεσης. Τον "Ματωμένο γάμο" τον έγραψε το 1932, εμπνευσμένος από μια πραγματική ιστορία. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας που καταλήγει σε θάνατο μεταφέρεται σε μια λυρική τραγωδία, που συναρπάζει με το βάθος του ηθογραφικού ρεαλισμού όσο και με την υπερβατική δύναμη της ποίησης και του ονειρικού στοιχείου.

Νικορέστης Χανιωτάκης
Αγγελική Κοκκοβέ©
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης

Ο σκηνοθέτης και η παράσταση

Μόλις στα 35 του, ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχει αναμετρηθεί με έργα σπουδαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου δραματολογίου: Τένεσι Ουίλιαμς ("Λυσσασμένη γάτα"), Έντουαρντ Άλμπι ("Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια"), Άρθουρ Μίλερ ("Οι μάγισσες του Σάλεμ"), Ντέιβιντ Μάμετ ("Ολεάννα"), Μπέρτολτ Μπρεχτ ("Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν"), Ντάριο Φο ("Μιστέρο Μπούφο") κ.ά. Οι επιλογές του μαρτυρούν αγάπη για κάθε είδος ρεπερτορίου: τον συναρπάζουν εξίσου τα κοινωνικά, δραματικά έργα κάθε εποχής και οι διαφορετικές εκδοχές της κωμωδίας.

Τώρα καταπιάνεται με το αριστούργημα του Λόρκα, έχοντας στη διάθεσή του έναν ωραίο θίασο, με επικεφαλής τους: Μαρία Τζομπανάκη (Μάνα), Μαρία Χάνου (Νύφη), Νίκο Πουρσανίδη (Λεονάρδο) και Κωνσταντίνο Ασπιώτη (Γαμπρός). Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Πατέρας της Νύφης), Χριστίνα Τσάφου (Πεθερά), Μαριάννα Πολυχρονίδη (Γυναίκα του Λεονάρδο), Κώστας Βασαρδάνης (Φεγγάρι), Ισιδώρα Δωροπούλου (Ζητιάνα), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κοράκης, Ιφιγένεια Μακρή και Άννα Φιλιππάκη. 

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Η εμβληματική μετάφραση και οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου, ενώ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης υπογράφει τη νέα, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, την οποία εκτελούν ζωντανά οι ηθοποιοί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αρετής Μουστάκα, οι χορογραφίες της Φαίδρας Νταϊόγλου και οι φωτισμοί του Νίκου Βούλγαρη.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει από το Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια (22/6) και το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στο Βύρωνα (25/6). Επόμενοι σταθμοί στην Αττική: Faliro Summer Theatre (16/7), Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" (17/7), Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (24/7), Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (6/9), Θέατρο Νταμάρι "Αλίκη Βουγιουκλάκη", Βριλήσσια (12/9) Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (16/9), Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη (20/9)

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένος γάμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Η αληθινή ιστορία ενός ανδαλουσιανού γάμου κι ενός καταπιεσμένου έρωτα που οδηγούνται στην τραγωδία σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική που αναδεικνύει το λυρισμό του Λόρκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.