"Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα": Η Σοφία Δήμου μας γράφει για το βιβλίο της

Μια πρωτότυπη pop κοινωνιολογική μελέτη για την κωμωδία ως θεατρικό είδος, διανθισμένη με κάποια από τα διασημότερα αστεία αγαπημένων κωμικών του stand up.

Σοφία Δήμου

Την τελευταία δεκαετία το stand up comedy στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο θεατρικό είδος. Sold out σόλο και mixed παραστάσεις, φεστιβάλ, εκποµπές στο YouTube και podcasts αποδεικνύουν πως έχει βρει τη θέση του ανάµεσα στα υπόλοιπα θεατρικά είδη. Ωστόσο, από θεατρολογικής άποψης παρέμενε ανεξερεύνητο πεδίο. Το κενό αυτό στην ελληνική βιβλιογραφία ήρθε να καλύψει το βιβλίο της Σοφίας Δήμου "Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Ως φοιτήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, επιχειρεί στο βιβλίο της την ανάλυση του stand up comedy και τη σύνδεσή του με άλλα θεατρικά είδη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην ιστορική καταγραφή της σκηνής από το 1995 που ανοίγει το πρώτο comedy club στην Ελλάδα ως και το 2020 που κλείνουν οι χώροι ψυχαγωγίας λόγω της πανδημίας.


Η Σοφία Δήμου γράφει 

"Στο βιβλίο, εκτός από τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της σκηνής, παρατίθενται τα βιογραφικά στοιχεία των κωμικών, η παραστασιογραφία τους και σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται η ερμηνευτική ανάλυση της σκηνικής τους παρουσίας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ως "αλφαβητάρι" του ελληνικού stand up comedy, αποτελεί ένα εύκολο και ευχάριστο ανάγνωσμα για τους σπουδαστές του θεάτρου, για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την κωμωδία αλλά και για απλούς θαυμαστές του είδους.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνθηση του stand up comedy ποικίλουν. Για αρχή, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, το γέλιο είναι σίγουρα πολύτιμο φάρμακο. Επίσης, ως θεατρικό είδος απαιτεί τα λιγότερα δυνατά έξοδα για την παραγωγή παραστάσεων, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι εστίασης αλλά και θέατρα να εντάξουν stand up παραστάσεις στο πρόγραμμά τους. Επιπλέον, οι κωμικοί έχουν δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου έχουν κατακτήσει το νεανικό κοινό.
Το μέλλον του ελληνικού stand up comedy προβλέπεται ακόμη λαμπρότερο. Ολοένα καινούρια πρόσωπα ανεβαίνουν στη σκηνή παρουσιάζοντας ενδιαφέρον υλικό, οι stand up μονόλογοι και οι χώροι που εμπιστεύονται το είδος πληθαίνουν, special παραστάσεις βιντεοσκοπούνται και το Athens Comedy Festival αναμένεται να επιστρέψει”.

Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).