Επίσημη πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με Χουβαρδά και Beaver Dam Company

Θέατρο και χορός σηματοδοτούν την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022 στην Πειραιώς 260, που ξεκινά κι επίσημα μαζί με την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν.

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας Alex Kat©

Έφτασε εκείνη η ώρα του χρόνου που η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί το κοινό στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022, που φέτος θα φιλοξενήσει 70 συνολικά εκδηλώσεις και παραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες, πολυαναμενόμενες ελληνικές παραγωγές. Comédie-Française, Theater Hollandia, Patti Smith, Laurie Anderson, Βασίλης Παπαβασιλείου, είναι μερικοί μόνο από τους 2.000 και πλέον προσκεκλημένους καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής που θα περάσουν από τους χώρους του Φεστιβάλ σε ένα δυναμικό φεστιβαλικό καλοκαίρι.

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας
Alex Kat©
"Η άλλη πλευρά της καταιγίδας"

Δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει πιο κατάλληλη παράσταση από την "Άλλης πλευράς της καταιγίδας” του Γιάννη Χουβαρδά για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών στις 1 Ιουνίου, καθώς πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση που τοποθετεί πάνω στη σκηνή την ίδια τη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου, το όνειρο και την ψευδαίσθηση πλεγμένα με την πραγματικότητα. Ένας θίασος πρώτης γραμμής και διαφορετικών γενεών – Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης και ο βετεράνος Γιάννης Βογιατζής – ζωντανεύει αυτό το σκηνικό παιχνίδι που ενώνει την "Καταιγίδα” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τη ζωή και το έργο του ιδιοφυή κινηματογραφιστή Όρσον Γουέλς, καθώς και το Χόλιγουντ της "Χρυσής Εποχής". "Γουέλς και Σαίξπηρ είναι ονόματα συγγενικά", σημειώνει ο Γιάννης Χουβαρδάς. "Ο Γουέλς ασχολήθηκε εξαντλητικά με τον Σαίξπηρ σκηνοθετώντας έργα του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο Σαίξπηρ έγραψε αυτό το θείο έργο, την "Καταιγίδα” του, που στη θεματική του, την πλοκή του και στους χαρακτήρες του ταυτίζεται, σε πολλά σημεία, εκπληκτικά με τη ζωή και το έργο του Γουέλς. Ήταν μοιραίο ότι κάποτε αυτή η συγγένεια θα γεννούσε ένα νόθο, αλλά με ιδιαίτερη προσωπικότητα, παιδί".
Από 1-7 Ιουνίου στον Χώρο Δ'  της Πειραιώς 260 | Mε ελληνικούς υπέρτιτλους στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

Διαβάστε εδώ γιατί αξίζει να τη δείτε!

 

Ανάμεσα σε όλα όσα θα δούμε στην Πειραιώς 260 φέτος το καλοκαίρι, η διεθνής και ελληνική αφρόκρεμα του χορού μας περιμένει στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στις 1-2/6 ένας από τους πιο νέους και άξιους εκπροσώπους του σύγχρονου χορού στην Ευρώπη, ο διακεκριμένος με το Ελβετικό Βραβείο Χορού του "Εξαίρετου χορευτή" ("Danseur Exceptionnel") Edouard Hue, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα του, Beaver Dam Company. Τη νέα πολιτική χορογραφία του για έναν κόσμο που καταστρέφεται με τίτλο "All I need", εμπνευσμένη από το κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής γκο, παρουσιάζει ο δεξιοτέχνης χορευτής και χορογράφος στην Πειραιώς 260 και συγκεκριμένα στον Χώρο Η’. Υπάρχει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που τον απασχολεί στο περίπλοκο, συναρπαστικό και συνάμα πολιτικό –ή μήπως πολεμικό;– μπαλέτο με φόντο έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.

All I need
David Kretonic©

Αντλώντας έμπνευση από το γκο, ο χορογράφος αναζητά διέξοδο από τον εχθρικό αυτό κόσμο στρέφοντας την προσοχή μας στην θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη του να ακούμε ο ένας τον άλλο. Την παλλόμενη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Jonathan Soucasse, τα κοστούμια η Sigolène Pétey και τους φωτισμούς ο David Kretonic. Χορεύουν οι Louise Bille, Alfredo Gottardi, Tilouna Morel, Jaewon Jung, Lou Landré, Neal Maxwell, Rafaël Sauzet, Angélique Spiliopoulos, Yurié Tsugawa.

Την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον δημιουργό και τους συντελεστές της παράστασης.

Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, viva.gr.

Όλα όσα θα δούμε στην Πειραιώς 260 φέτος το καλοκαίρι!

Περισσότερες πληροφορίες

All I need

  • Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Ο διακεκριμένος χορογράφος έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με ένα έργο για την αναγκαιότητα του να ακούμε ο ένας τον άλλον, αντλώντας έμπνευση από το κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής γκο.

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 140 '

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης παραθέτει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου σε μια παράσταση που εμπνέεται από το τελευταίο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Καταιγίδα» και την ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Γουέλς «Η άλλη πλευρά του ανέμου».

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.