Φεστιβάλ Αθηνών: Έρχονται στην Πειραιώς 260 την επόμενη εβδομάδα

Μια νεοϋορκέζικη οπερατική περφόρμανς από το ανατρεπτικό δίδυμο Nature Theater of Oklahoma και η πρεμιέρα του νέου έργου της χορογράφου Ιωάννας Πορτόλου και της γνωστής ομάδας χορού Griffόn καταλαμβάνουν την Πειραιώς 260.

Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα Jessica_Schäfer©

"Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα"

Τέσσερα χρόνια μετά το "Κυνήγι της ευτυχίας” (2018), με το οποίο συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, το ανατρεπτικό δίδυμο Κέλι Κούπερ και Πάβολ Λίσκα από τη Νέα Υόρκη, γνωστοί ως Nature Theater of Oklahoma, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το "Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα" (15-16/6). Με φόντο έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο διαδραματίζεται η καφκική, ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία που παρωδεί την σύγχρονη αμερικανική κουλτούρα, φιλτραρισμένη μέσα από τον τρόπο της όπερας και εμβληματικών έργων του είδους, όπως ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πρωταγωνιστούν οι Gabel Eiben, Anne Gridley, Robert M. Johanson, Bence Mezei, Kadence Neill, σε μουσική του Robert M. Johanson.

Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα
Jessica_Schäfer©
"Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα"

Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών της Ευρώπης και της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Αθηνών και των Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Schauspiel Frankfurt (Φρανκφούρτη), Arctic Arts Festival (Χάρσταντ), Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Espoo City Theatre (Έσποο), HAU Hebbel Am Ufer (Βερολίνο), Kampnagel (Αμβούργο), Wiener Festwochen (Βιέννη), Zürcher Theater Spektakel (Ζυρίχη), Noorderzon Festival of Performing Arts & Society (Χρόνινγκεν).

Amazing
Εβίτα Σκουρλέτη©
"Amazing"

"Amazing"

Η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα χορού Griffόn, που γνωρίζουμε από τις πρόσφατες παραστάσεις της στην Πειραιώς 260 ("Πορνό”, 2017) και στη Μικρή Επίδαυρο ("KAOS”, 2018), επανέρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών παραθέτοντας ένα χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος. Η χορογράφος μέσα από το νέο της έργο με τίτλο "Amazing" (15-18/6) εξερευνά τα όρια ανάμεσα στις καλύτερες και τις χειρότερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης που, ωστόσο, παραμένει βίαιη όσο κι αν θεωρούμε ότι εξελίσσεται, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αναζητά την περιοχή της σωματικής και ψυχικής της υπέρβασης.

Amazing
"Amazing"

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο συνεργάτης της ομάδας Αντώνης Παλάσκας. Χορεύουν οι Ιωάννα Αποστόλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Γιάννης Νικολαΐδης, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου. Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα

  • Όπερα
  • Διάρκεια: 210 '

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο διαδραματίζεται η οπερατική καφκική ιλαροτραγωδία που παρωδεί τη σύγχρονη αμερικανική κουλτούρα, σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με κορυφαίους οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής.

Amazing

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Με αφετηρία το περίφημο παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Γκριμ, έρχεται ένα ανατρεπτικό έργο, που σχολιάζει με οργιαστικό τρόπο τις αντιθέσεις του ανθρώπινου είδους, που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο. Στο “Amazing”, o σκοτεινός κόσμος που κρύβει το δάσος του παιδικού παραμυθιού γίνεται η σπονδυλική στήλη της απίθανης ανθρώπινης ιστορίας, με τους θεατές να μεταφέρονται σ’ ένα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο καμπαρέ, όπου η αδρεναλίνη των χορευτών μετατρέπεται σε καθαρή ορμή. Μέσα από ένα ντελίριο αδρεναλίνης, έντονων εικόνων, αφηγήσεων και καταιγιστικής μουσικής, η παράσταση μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα ανθρωποφάγοι και δημιουργοί.

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.